Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Leszállt az első gép

a bejrúti repülőtéren

A jövő hét elejére várható a megerősített ENSZ-erők első új alegységeinek megérkezése Libanonba. Eközben megnyitották a bejrúti repteret, ahol tegnap landolt az első gép.
Több száz libanoni katona vonult be csütörtökön az ország déli körzeteibe több mint száz teherautóval, páncélozott szállító harcjárművel és terepjáró gépkocsival. Mivel az elmúlt hetek izraeli légitámadásai lerombolták a hidakat a térségben, a libanoni alakulatok hevenyészett hídon keltek át az alsó folyásán kelet–nyugati irányban haladó Lítáni folyón, amely helyenként 20–30, másutt csupán öt-hat kilométernyire csörgedezik az izraeli határtól.
Leszállt a bejrúti nemzetközi repülőtéren tegnap röviddel dél után egy utasszállító gép, az első azóta, hogy Izrael több mint egy hónappal ezelőtt légi csapásokat mért a légikikötőre – közölte a légitársaság egyik tisztviselője. A Middle East Airlines (MEA) Ammánból indult gépe az első kereskedelmi járat, amely leszállt a Rafík Haríri repülőtéren július 13-a óta.
Romano Prodi olasz kormányfő biztosítékot kapott libanoni kollégájától, Fuád Szinjórától, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet együtt fog működni a Libanonba vezénylendő ENSZ-erőkkel.
A jövő hét elejére várható a megerősített ENSZ-erők első új alegységeinek megérkezése Libanonba – jelentette ki csütörtökön Alain Pellegrini tábornok, a libanoni kéksapkások parancsnoka. Az izraeli erők kivonulásáról úgy nyilatkozott, „jó esély van arra, hogy nem tart tovább két hétnél”. Hangsúlyozta, a Hezbollah lefegyverzése nem tartozik a kéksapkások hatáskörébe, „ez libanoni probléma”.
Franciaország haladéktalanul megkétszerezi, 400 fősre növeli a libanoni ENSZ-békefenntartó erőkben (UNIFIL) szolgáló alakulata létszámát – jelentette be Jacques Chirac francia elnök. A békefenntartó erők támogatására Párizs kész a világszervezet rendelkezésére bocsátani a Földközi-tenger keleti térségében, Libanon közelében állomásozó mintegy 1700 francia katonát is, akik egy humanitárius akcióban vesznek részt, de ezek nem fognak ENSZ-irányítás alá kerülni. Chirac felajánlása a Kofi Annan ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetésén hangzott el csütörtök délután, amikor a tervek szerint a világszervezet New York-i székházában összeülnek az új békefenntartó erőkben feltehetően részt vevő országok képviselői. A norvég kormány csütörtökön 100 fős legénységgel négy torpedónaszád küldését helyezte kilátásba az UNIFIL megerősítéséhez. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre hoznám…

Szolgálati úton vagy szabadságon járva sokan sokféleképpen nézünk szét otthonunktól távol. Gyakorta… Tovább olvasom