Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Lépésben halad a lovas turizmus

A hazai lovas turizmus helyzete nem túl rózsás. Egyre kevesebb külföldi jön hazánkba, ráadásul szakemberekből is kevés van. Az ágazatból élők úgy látják: hazánknak nincs megfelelő koncepciója, hiányoznak az igazi „lovas állomások”.
Lótartók szerint össze sem hasonlítható a hazai lovas turizmus jelenlegi helyzete a 10–15 évvel ezelőtti állapotokkal. Az ágazatból élők úgy látják: hazánknak nincs megfelelő koncepciója, hiányoznak az igazi „lovas állomások” és a hozzáértő szakemberek.
– Alapvetően az a legnagyobb probléma, hogy hiányzik a szaktudás – mondja Horváth László, az ilonamajori lovasközpont vezetője. – Jó lenne, ha a magyar gyerekek lovas oktatására nagyobb hangsúlyt helyeznének, akkor 5–6 éven belül stabil kereslet jelentkezne a magyarországi lovas turizmus szolgáltatásai iránt. Most is szervezünk lovastúrákat, de elsősorban az Ausztriából jövő lovasok állnak meg nálunk. A lovastúrákra is nagyobb lenne az igény, ha jobb infrastruktúrával rendelkeznének a lovagoltatással foglalkozó vállalkozások, emellett a lovas kultúrának is magasabb szintre kéne jutnia. Lovasközpontunk az uniótól nyert is támogatást a nyugat-dunántúli régió lovasemberkincsének feltérképezésére és mozgósítására. Ennek keretében többnapos továbbképzéseket, edzőtáborokat és konferenciákat szerveztünk.
A szakemberek szerint gondot jelent az is, hogy a korábbi lovastúrák útvonalainak mentén a réteket felszántották, az erdőket bekerítették.
Magyarországon hivatalosan csak

a lovaglásra kijelölt utakon lehet túrázni,

ebből pedig kevés van.
Elméletben a rendőr megbüntetheti a tilosban közlekedő lovasokat, ám nagyon ritka, hogy a túrázók az erdei utakon összetalálkoznának a rend őreivel. Ráadásul a környező országok is konkurenciát jelentenek, csak Burgenlandban 1000 kilométer lovas túraútvonal van, ráadásul külön térkép és túraleírás is segíti a lovasok dolgát. A turisták összetétele is jelentősen megváltozott az utóbbi időben, manapság ugyanis már inkább a belföldiek veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom