Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Lenne munka, de nincs szakember

A környék legrosszabb munkaerő-piaci mutatóival rendelkező Dél-Rábaközben néhány cég növelné munkatársainak létszámát, de az illetékesek szerint nincs megfelelő szakképzett munkaerő. Amíg ilyen marad a szakképzés, addig nem is várható előrelépés.
A munkaerő-piaci helyzet elemzéséről szóló cikksorozat újabb részében lapunk a Dél-Rábaköz – többek szerint szomorú – állapotát járta körül. A környék évek óta a legrosszabb mutatókkal rendelkezik, ahogy az egyik polgármester megjegyezte: a megye Nyírségének is nevezhetnénk a valaha gazdaságilag prosperáló tájegységet.

Valaha virágzó cégek szűntek meg

Sajnos a körzet munkaerő-piaci helyzetére nagyon rányomta a bélyegét a térség legnagyobb helységének, Kapuvárnak a gazdasági visszaesése, de ebből a szempontból a Dél-Rábaköz vezető nagyközségében, Beleden sem jobb a helyzet. A valaha virágzó kereskedelmi központ nagy múltú cégei a rendszerváltozás környékén megszűntek.
A beledi cipőüzem szombathelyi tulajdonosa már árulja a telepet. A ’69-ben nyílt gyáregység fénykorában több mint kétszázötvenen dolgoztak a falak közt, s 2003-ban, a bezáráskor alig száznegyven dolgozó után lakatolták le a kaput. Néhány volt munkatárs próbált életet lehelni az üzembe, de hiába a három évvel ezelőtti felújítás, jelenleg csak a fűnyíróknak ad munkát az üzem.
A régiek közül a több mint ötvenöt éves Beledi Betonáru Kft. ha kisebb létszámmal is, de még dolgozik. Háger György igazgató elmondta: 1950-ben tizenöt dolgozóval kezdtek, majd a nyolcvanas évek közepére több mint százötvenre bővült a létszám. Jelenleg harmincnyolc munkatársat foglalkoztatnak és nem is terveznek létszámbővítést.

Nem terveznek munkaerő-felvételt

– Nem gondolkodunk újak felvételén – mondta Gerencsér Jenő, a ’89-ben huszonöt-harminc dolgozóval Beledre települt Provertha Zrt. üzemvezetője. Bár az utóbbi években jelentős fejlesztések történtek a helyi gyáregységben is, a 2004 után elért, közel százharminc fős dolgozói létszám napjainkra kilencvenhatra apadt. Az üzemvezető hozzátette: bedolgozói létszámuk az elmúlt években sem változott, mintegy százhúszan termelnek otthon a gyár részére. Munkatársaik jó része Beledről és a környező településekről verbuválódott. Gerencsér Jenő kijelentette: amellett, hogy nincs felvétel, jelenleg tizenkét, úgynevezett kék könyves munkatársat is foglalkoztatnak.
Szakemberek felvételén gondolkodik azonban a Wiedenmann Kft. Mint Pálkövi Tamás cégvezetőtől megtudtuk, napjainkban százhuszonöt emberrel dolgoztatnak. Ezt a létszámot a ’89-es indulás óta nyolcvanról tornázták fel. Legmagasabb létszámukat 2000-ben regisztrálták, de a piac változásai miatt kétszázra kellett csökkenteni munkatársaik számát. A cégvezető azonban bízik a jövőben, hiszen folyamatosan keresik új munkatársaikat. Azt azonban hozzátette: CNC-esztergályosra és hegesztőkre mielőbb szükségük lenne, de nem találnak a környéken megfelelő szakembereket. Az utóbbi két évben közel egymillió eurót fektettek a beledi üzembe, további fejlesztéseik folytán még néhány munkatársra szükségük lesz a közeljövőben.
Hasonló jó hírekről számolt be Tuba Pál rábakecöli polgármester. Bár ’98-ban alakult varrodájuk nehéz időszakon esett át az utóbbi néhány évben, a falu első embere bizakodva tekint a jövőbe, hiszen előrehaladott tárgyalások folynak esetleges létszámfejlesztésekről. Tuba Pál hozzátette: szakembereket jelenleg ők sem találnak.

Szakemberhiánnyal küzdenek

A kisebb cégek közül a Gombás László vezette kft. is szakemberhiánnyal küzd. A tulajdonos elmondása szerint a kezdetekkor négy dolgozóval indult cég napjainkra érte el legmagasabb létszámát. Jelenlegi tizenöt munkatárs mellé még keresnek autószerelőket, bár Gombás László hozzátette, nagy számban foglalkoztat szakmunkástanulókat is.
A szakemberképzés és a munkavállalás ellentmondásaira hívta fel a figyelmet Tompáné Balogh Mária beledi polgármester is. Mint hangsúlyozta: a hivatal is keres közmunkákra dolgozókat, de a felajánlott bér és a szakképzettség többször ellentétben állnak egymással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet a gyógyvizek városa Kapuvár?

Tovább olvasom