Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Lemond és elhagyja pártját az izraeli kormányfő

Ariel Saron elhagyja az általa 30 éve alapított jobboldali Likud pártot is, és új mozgalmat kíván létrehozni. Az izraeli parlament feloszlatása esetén az előrehozott választásokat 90 napon belül kell megtartani.
Ariel Saron izraeli kormányfő várhatóan még hétfőn, közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor találkozik Jeruzsálemben Móse Kacav államfővel, hogy hivatalosan benyújtsa neki a lemondását - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

Saron a tervek szerint hivatalosan bejelenti, hogy lemond a Likud párt elnöki tisztéről, valamint a miniszterelnöki posztról, és felkéri az államfőt a parlament feloszlatására.

Ebben az esetben az előre hozott választásokat 90 napon belül kellene megtartani, feltéve, ha a parlament nem választ Saron helyére új kormányfőt, ami kevéssé valószínű.

Izraeli médiaértesülések szerint a kormányfő az előrehozott választásokon már egy új jobbközép párt élén kíván indulni. Saron tanácsadója is megerősítette hétfőn, hogy a kormányfő kilép az általa három évtizede alapított pártból, és új mozgalmat kíván alapítani. Aszaf Sariv közölte, hogy a kormányfő kérni fogja Kacav elnöktől a kneszet feloszlatását, de nem tudta megerősíteni a rádiónak a találkozó időpontjára vonatkozó értesülését.

A Jerusalem Post úgy tudja, Ariel Saron egy jobbközép pártot akar alapítani, s várhatóan kormányának több minisztere csatlakozik hozzá, köztük Eluh Olmert miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter is.

Megfigyelők szerint Saron lépésére régóta számítani lehetett. Döntését elsősorban azzal magyarázzák, hogy a miniszterelnököt a Gázai övezetből történt kivonulás miatt heves bírálatok érték saját pártjában is.

Egy másik izraeli napilap, a Jediót Ahronót szerint Saron döntése jelentős mértékben átrajzolhatja Izrael politikai térképét, a döntés egyfajta politikai földcsuszamlást okozhat. A lap ugyancsak azt írta, hogy a Likud több minisztere és parlamenti képviselője is csatlakozik Saronhoz, s az új párt a minden valószínűség szerint március végén sorra kerülő előre hozott választásokon 28 mandátumra tehet szert.

Ezzel az izraeli törvényhozásban, a kneszetben az Izraeli Munkapárt mögött a második legnagyobb frakciót alkothatja majd. A felmérések a Saron nélküli Likudnak mindössze 18 képviselői helyet jósoltak A Jediót Ahronót szerint amennyiben Saron új pártot alapít, ahhoz nagy valószínűséggel csatlakozik az Izraeli Munkapárt volt vezetője, Simon Peresz eddigi miniszterelnök-helyettes is, akit tíz nappal ezelőtt nagy meglepetésre leváltottak pártelnöki funkciójából. Erre utal az is, hogy a koalíciós kormány utolsó, vasárnap tartott ülésén a miniszterelnök rendkívül meleg szavakkal méltatta peres érdemeit, s egyfajta új együttműködés kezdetéről beszélt.

Az előzményekhez tartozik, hogy már napokkal ezelőtt megpecsételődött a Saron által irányított, január óta hivatalban lévő nagykoalíció sorsa. Az újdonsült pártelnök, Amír Perec vezette szociáldemokrata Izraeli Munkapárt ugyanis úgy határozott, hogy kilép a koalíciós kormányból, s ezt a döntést vasárnap a párt vezetősége végérvényesen megerősítette. Saron és Perec a múlt hét közepén állapodott meg abban, hogy együttesen törekszenek a parlament feloszlatására és előre hozott választások kiírására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Meg kell tanulnunk kicsinek lenni''

Nem akarunk olyanokkal versenybe szállni, akik nem a mi súlycsoportunk, vagyis nekünk nem a Tescót és a Spart kell legyőzni, mert az reménytelen. Meg kellett tanulnunk kicsinek lenni, hiszen ne feledjük, a bonsai egy kicsi fa, mégis megbecsült darab a télikertben – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában dr. Kiss László, a Kisalföld Füszért vezérigazgatója. Tovább olvasom