Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Légüres térbe kerülhetnek az elbocsátott köztisztviselők

A most elbocsátandó, már több éve az állami szektorban dolgozó köztisztviselőknek semmiféle tapasztalata nincs az álláskeresésben, így akár légüres térbe is kerülhetnek - mondta a Népszabadságnak Fröhlich Péter, a P and Bert Managemenet Consulting Group ügyvezető igazgatója.
A szakember úgy véli, az elbocsátandók többsége sok évvel ezelőtt kényszerpályán volt, és azért választotta a közigazgatást, ők most a legveszélyeztetettebbek. A leépítésre várók egyrészt életkoruk miatt kerülnek hátrányba, másrészt pedig azért, mert nyelvtudás nélkül nem tudnak elhelyezkedni ismét. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a létszámcsökkentés következménye, a szakértő azt mondta: növekszik a munkanélküliség, és reális a veszélye annak, hogy ez az állapot tartós lesz. Mint mondta, az Új egyensúly program ezen a téren új egyensúlytalanságokat okozhat.

Hétezer embert küldenek el, és könnyebb lesz az elbocsátás

A központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma év végig 10 százalékkal csökken - ismertette az egyik kormánydöntést hétfőn Gál J. Zoltán szóvivő. A minisztériumokban és az országos hatáskörű szerveknél dolgozók száma összesen legfeljebb 62 691 lehet, jelenleg mintegy 7 ezren vannak e keret felett.

A kabinet elfogadta azt a törvénytervezetet, melynek célja a teljesítmény megjelenítése az állami szférában. Ez lehetőséget ad a minőségi cserére, a fiatalításra és a szakmai alkalmatlanság címén történő felmentésre. Ha a jövőben felmentenek egy köztisztviselőt, akkor az eddigiekkel ellentétben nem az utolsó munkában töltött napján kapja meg egy összegben járandóságát, hanem a hat hónapos felmentési idő alatt havonta tovább kapja az átlagkeresetét, és csak a hatodik hónap végén kapja meg végkielégítését. Ha a felmentési idő alatt az állami szférában helyezkedik el, akkor nem kapja tovább az átlagkeresetét, és végkielégítés sem jár neki. E módosítással lehetőség nyílik a köztisztviselők többszöri évközi minősítésére.

A módosítással megszűnik a munkáltató azon kötelezettsége, hogy a közalkalmazottnak a felmentéssel egy időben más munkakört ajánljon fel. Azok részére, akik távozni kényszerülnek a közigazgatásból, ingyenes képzések és állásközvetítés állnak rendelkezésre. Az érdekvédők szerint kaotikus a helyzet a közigazgatásban, egyelőre azt sem tudni biztosan, ki az, aki elbocsáthatja a többieket a szférából. A szakszervezetek jogkövető magatartást várnak a kormánytól és azt, hogy emberségesen történjenek az elbocsátások.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom