Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Légoltalmi központ

a Petőfi téren

Folytatás az 1. oldalról.

– Úgy tudom, nyugalmasabb időszakban cserkészek teljesítettek itt szolgálatot – folytatta dr. Gömöri János régész. – A pincét, miután elkészítettük teljes dokumentációját, lebontják a mélygarázs építői.
A légoltalmi pince helytörténeti érdekesség, régészeti jelentősége nincs, annál inkább annak a csatornarendszernek, amelynek nyomaira szintén a téren találtak.
– A tér régészeti feltárása során kibontakozik előttünk története – folytatta Gömöri János. – Megtaláltuk például az egykoron itt állt Liszt-szobor talapzatát, és azt a széles járdát, amely a tér közepén át vezetett a színház bejáratához. Elértük a valamikori tó peremét és feltártuk annak a középkori eredetű csatornarendszernek a maradványait is, amely a Petőfi és a Széchenyi téri tavak vízellátását biztosította, korábban pedig a várárokét. A később beboltozott csatorna a Rák-patak vizét vezette ide a Zsilip utcán keresztül (innen kapta a nevét) a tóhoz, egy másik pedig az Ikváét.
Mint megtudtuk, más érdekesség is a régészek látókörébe került. Például egy meszesgödör, amelyet valószínűleg az 1641-es bástyaépítéskor használtak. Gömöri János szerint a feltárás még korántsem fejeződött be, és újabb leletek felszínre kerülésére számítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs döntés az egységes az uniós áfarendszerről

Nem döntöttek a szolgáltatások áfájával kapcsolatos javaslatcsomagról, meghosszabbították viszont a… Tovább olvasom