Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Lecsapnak az APEH- kommandók

Többmilliárdos adócsalásokat akadályoztak meg az elmúlt időben az APEH Rapid kommandói.
Többmilliárdos adócsalásokat akadályoztak meg az elmúlt hónapokban az APEH úgynevezett Rapid kommandói. A módszer lényege, hogy az ellenőrök becsöngetnek a gyanú- san kevés adót fizető cégekhez, így nincs idő eltüntetni vagy megsemmi- síteni dokumentumokat.

Szakértők szerint évente 1000 milliárd forint feketepénz marad a vállalkozóknál. Ezek ellenőrzésére a nyár végén három adóellenőrből és egy pénzügyőrből ellenőrzési csapatokat állítottak fel, akik sokmilliárdos adócsalásokat akadályoztak meg. Az új típusú egységek számítógéppel, mobiltelefonnal, gépkocsival járják az országot, különleges jogosítványaik nincsenek, de az eszközeik hatásosak. Az adószakértők szerint már korábban szükség lett volna ilyen csapatokra, ám az eljárási szabályokat nekik is be kell tartani.

Az úgynevezett Rapid csapatok az ellenőrzéseik hetven százalékában tudtak valamilyen – többnyire érdemi – megállapítást tenni. Az is előfordult, hogy további eljárást kezdeményeztek adóvizsgálatra, illetve nem volt ritka a rendőrségi feljelentés sem. Leginkább az általános forgalmi adók kapcsán derült fény adóelkerülésre, illetve ehhez általában a társasági adó is kapcsolódott. Gyakran bukkantak a revizorok be nem jelentett tevékenységet végzőkre is, és felfedeztek nem közvetlenül az adózáshoz kapcsolódó bűncselekményeket is, így például a szerzői jogdíjjal kapcsolatos szabályozás megsértését.

A Rapid csapatok a vélelmezett adóelkerülésről különböző helyekről szerzik az információikat: kapnak „fülest" más hatóságoktól – így különösen a rendőrségtől, a határőrségtől, a vámosoktól –, de számos közérdekű bejelentés is érkezik az APEH-hez. Az adóhatóság a saját kiválasztási rendszerét is használja az adatbázis alapján, s így is sok rajtaütésszerű vizsgálatot végeznek. Az APEH a jövőben növelni akarja ezeknek a különleges ellenőrző csoportoknak a számát.

A Kisalföld az adóhatóság budapesti központjánál szerette volna többek között azt megtudni, hogy Győr-Moson-Sopron megyében hány Rapid csoport dolgozik, és milyen eredményeket értek el, ám a sajtóosztályon azt közölték, hogy ilyen konkrét információkat nem adhatnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv a szegedi katolikus papok üldözéséről

Új könyvet jelentetett meg a Bába Kiadó A csillagok a felhők felett is ragyognak – A szegedi… Tovább olvasom