Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Leány gyöngy fülbevalóval

Az angol Vermeer-film a "Lány gyöngyfülbevalóval" című festmény keletkezésének képzeletbeli történetét mondja el, mely szerint annak modellje egy fiatal szolgálólány volt. A film Vermeer műtermének titkait kutatja s rendkívül gazdagon és festőien illusztrált képét tárja elénk a XVII. századi Delft világának.

rendező: Peter Webber
forgatókönyvíró: Tracy Chevalier, Olivia Hetreed
operatőr: Eduardo Serra
zene: Alexandre Desplat

szereplő(k):
Colin Firth (Johannes Vermeer)
Scarlett Johansson (Griet)
Tom Wilkinson (Van Ruijven)
Judy Parfitt (Maria Thins)
Cillian Murphy (Pieter)

A film sztorija

Delft, Hollandia, 1665. A tizenhét éves Griet édesapja megvakul egy kemence felrobbanásánál, ezért a lány kénytelen elmenni dolgozni, hogy eltartsa családját. Cseléd lesz Johannes Vermeer családjánál, és lassan felkelti a festőművész érdeklődését. Bár neveltetésük és társadalmi helyzetük gyökeresen más, a mester észreveszi Griet ösztönös tehetségét, és fokozatosan beavatja őt művészetének titokzatos világába.

Vermeer a tökélynél soha nem adja alább, ezért előfordul, hogy hónapokig készül egy-egy festménye. Nehéz természetű anyósa, Maria Thins nehezen tudja fenntartani a család fényűző életszínvonalát, hiszen a lassan készülő művek nem hoznak elegendő pénzt. Amikor Maria észreveszi, hogy Griet lett Vermeer múzsája, veszedelmes döntést hoz: nem gátolja a kapcsolat kibontakozását...  www.port.hu

Kritikák

Port.hu - ij -

"Hitelesebb lett Vermeer alkotási folyamatának és környezetének
bemutatása. A film legjobb pillanataiban azt sugallja, lassan készülő képei meditációk voltak fény és lélek természetéről, hitről és a másik ember megértéséről. Összesen 35 képét tartják számon, ennek körülbelül a fele ugyanannak a szobának ugyanabban a sarkában készült.

A filmben feltűnnek e valószínűleg műteremként szolgáló helység titokzatos kellékei: a hosszú ideig mozdulatlan műtermi beállítások fenntartására feltételezhetően használt modellt helyettesítő fabáb, a régi térképek, festmények és műkincsek (Vermeer műkereskedelemmel is foglalkozott) vagy a camera obscura. A kutatók szerint az összkép, a távlat sajátosságainak megfigyelésére, a forma korrekciójára Vermeer camera obscurát használt.

Festészetének finomságait: a fény színes, vibráló pontokra bomlását, a körvonalak váltakozó élességét, a kompozíció és a perspektíva sajátosságait feltehetően a fényképezőgép e korai előzményének segítségével dolgozta ki."
A teljes cikk

mozinet.hu - LZS

"Az inkább érzelgősnek, mintsem érzékletesnek nevezhető történetért a képek kárpótolják a nézőt. Az operatőr Vermeer fényeivel világította be a jeleneteket, mintha minden az ő festményeiből bújt volna elő. Minden szolid fényben dereng. Az arcokat az ablakból jövő tört fény teszi áhítatossá, ahogy Vermeer képein is csak ez az egyetlen fényforrás. Hitelesen rekonstruálták azt a műtermet, ahol a festő életműve nagy részét megalkotta. A tőle fennmaradt harmincöt kép többségén jelen van a szoba pepitamintás padlója, mozaiküveges ablaka, az a pár kép és zongora, melyeknek variálásával alkotta meg a szoba egyetlen sarkában játszódó, különböző kompozíciójú csendéleteit"
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülési mérkőzés

Tegnap két mérkőzést játszott a Tento-ETO csapata a Dunaferr ifjúsági gárdája ellen. Délelőtt a… Tovább olvasom