Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

LEADER – Helyi döntés a helyi fejlesztésekről

A magyarországi LEADER-közösségek munkaszervezetei október 1. és 31. között várják a térségi igényekhez és sajátosságokhoz igazodó, a helyi vidékfejlesztési stratégiákkal összhangban álló LEADER-pályázatokat.

A LEADER francia betűszó, jelentése ˝közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért˝. Az Európai Unió legsikeresebb vidékfejlesztési programjának keretében a vidéki térségek önkormányzatai, vállalkozásai, civil és társadalmi szervezetei együttesen úgynevezett helyi akciócsoportokat (HACS) hoznak létre, melyeken keresztül maguk jelölik ki a földrajzilag összefüggő, 10 és 100 ezer közötti lakosságszámú területek fejlődésének irányát.

A LEADER Magyarországon először a 2002–2004 közötti kísérleti szakaszban, majd 2004 és 2006 között az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program részeként, LEADER+ néven jelent meg. A program növekvő jelentőségét, az általa közvetített szemlélet kiterjesztését jelzi, hogy a LEADER+ 7 milliárdos forrását az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) IV. tengelye megtízszerezte: a 2007–2013 közötti időszakban már több mint 70 milliárd forintot fordíthatnak az akciócsoportok a helyi fejlesztési elképzelések megvalósítására.

Az összeg felhasználása – a tervezéstől a pályázatok kiírásán át a döntések meghozataláig – teljes egészében a 96 akciócsoport saját hatáskörében történik, az általuk kialakított helyi vidékfejlesztési stratégiák (HVS) alapján – emelte ki Kerényi Gyula, az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet kommunikációs osztályvezetője.

A programban 3020 – tízezer főnél kevesebb lélekszámú – falu és kisváros érintett, tehát valamennyi jogosult település részt vesz valamelyik akciócsoport munkájában.

A napokban jelent meg a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter rendelete, mely rögzíti, hogy idén október 1-je és 31. között nyújthatók be a térségi pályázatok. Ezek természetesen azok számára hozzáférhetők, akik helyben teremtenek értéket, ott élnek és dolgoznak, így a pályázók köre helyi önkormányzatokból, civil szervezetekből, egyházakból, mikro- és kisvállalkozásokból, bizonyos kiírások esetében pedig akár magánszemélyekből állhat.

A LEADER térségi kiírásait úgy fogalmazták, hogy azok hét célterület köré csoportosuljanak: közösségi célú fejlesztések, vállalkozási alapú fejlesztések, térségi rendezvények, oktatás és képzés, térségen belüli – ágazatok és szomszédos települések közötti – térségek közötti és nemzetközi együttműködés, valamint tervek és tanulmányok a későbbi térségi fejlesztések alapozásához.

Vas megyében például az őrségi kistelepüléseket összefogó Vasi Őrtorony LEADER Egyesület 310 millió forint keretösszeggel vág neki a HVS-ben megfogalmazott célok megvalósításának. Mint Tóth László Ödönné, a munkaszervezet vezetője elmondta: stratégiájukban a LEADER valamennyi célterületén jelöltek ki elvégzendő feladatokat. Legfontosabb közösségi célú fejlesztéseik az egészségmegőrzéshez kapcsolódnak: terveikben szerepel több sportpálya és edzőterem felújítása, sporteszközök beszerzése is. A nagyobb szabású beruházásokat közbeszerzés útján kívánják megvalósítani.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával.

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lézer jól látja a sáros rendszámot

Néhány megrögzött gyorshajtó még autója rendszámtábláját is képes összesározni, piszkosan hagyni, hogy elkerülje a lebukást. Tovább olvasom