Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Lázár a Kormányinfón: az EB döntése Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni

Lázár János miniszter és Kovács Zoltán a 97. kormányinfón számolt be a kormányzati történésekről, döntésekről.
A kvótaperben született európai bírósági döntés Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni - jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután az Európai Bíróság előző nap elutasította a magyar és a szlovák keresetet a kvótaperben.

A miniszter szerint a bírósági ítélet azt üzeni: Brüsszelben eldönthetik azt, hogy Magyarországon ki éljen. A magyar kormány azonban a függetlenség legfontosabb kérdésének tartja, hogy a magyarok dönthessék el, ki tartózkodhat az országban - mondta, hozzátéve: "ha erről lemondunk, akkor az önállóságunk fontos szeletéről mondunk le".

Lázár János közölte: a kormány minden jogi eszközt igénybe fog venni azért, hogy az ország függetlenségét megőrizze.
 
Lázár a Kormányinfón: az EB döntése Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni


Ellenőrzésre készülnek, de Lázár szerint ez személyeskedés

A kvótaper értékelése utána gazdasági növekedésről is szót ejtett Lázár miniszter - írja az Index. 8923 milliárd uniós forrásból 6702 milliárd forintot már szétosztott a kormány, a maradék 2000 milliárd forintról nincsen még döntés. 1300 milliárd forint jut vidékfejlesztésre, ebből eddig 745 milliárd forint sorsáról döntöttek, mondta.

Lázár János beszélt arról az ellenőrzésről is, aminek a keretein belül EU-s projekteket vizsgálnak Magyarországon a német CDU-t (néppárti) képviselő Inge Gräßle vezetésével. A miniszter azt mondta, próbált a képviselővel kapcsolatot teremteni, de nem sikerült. Szerinte egyébként kizárólag Orbán Viktor személye miatt ellenőrizik Magyarországot, például a felcsúti kisvasút projektet. "Próbáltam meghívni én is, de őt Csak Orbán Viktor személye érdekli, tőle jön idegbe, ahogy mondja. (...) A képviselőasszony hosszú ideje érdeklődik a miniszterelnök iránt. Egy Facebook-bejegyzés szerint irritálja őt Orbán Viktor" - sejtette az EU-s ellenőrzés hátterét Lázár.

A miniszter szerint az ellenőrzés kizárólag politikai diszkrimináció kisstílű megnyilvánulása. Szerinte habár szintén jobboldali, néppárti politikusról van szó, Inge Gräßle egyszerűen utálja Orbán Viktort, mert valami baja van vele, ezért megy majd a német képviselő (szeptember végén) Felcsútra ellenőrizni az EU-s támogatás felhasználását. Nem érti, a többi öt hazai kisvasutat miért nem vizsgálja meg. Újságírói kérdésre azt mondta, hogy a kisvasút túlteljesítette a vállalt utasszámokat.

Lázár felesége is szóba került

Lázárt a feleségéről is kérdezték, ugyanis Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtökön, Budapesten tartott egy sajtótájékoztatót, amin Lázárnéról is szó esett. Hadházy szerint "a Miniszterelnökséget vezető Lázár János felesége Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz hasonlóan egy olyan szervezet vezetőjeként "herdálja" az uniós pénzeket, amely elesett, kiszolgáltatott emberek segítésére kapott támogatást".

Lázár erre reagálva azt mondta, nem érti, hogy Hadházi Ákos képviselő miért hozta kapcsolatba a feleségét Farkas Flóriánnal. Szerinte cigányozás íze van ennek az egésznek, és Ron Werbert sejti a cigányozás mögött.

"Mondták már a családomra, hogy kulák, hogy zsidó, most éppen cigányoznak" - fogalmazott, majd kicsit nyugodtabban hozzátette, hogy vitára alkalmasnak tartja, hogy a felesége tagja lehet-e egy társadalmi szervezetnek. Ez az alapítvány, amiről szó van, koraszülött gyerekek családjait segíti, és 1,2 milliárd forintos támogatást kapott ez a szervezet. A támogatást egy szakmai programra kapták, amihez Lázár nem ért, de készséggel kivizsgáltatja az ügyet, és ha szükséges a felesége lemondása, akkor lemond a szerepvállalásáról. 

Kósát leváltják?

Újságírói kérdés érkezett arról, hogy Lázár tud-e arról, hogy Kósa Lajost talán már a jövő heti kihelyezett velencei kormányülésen leváltják-e frakcióvezetői posztjáról, hogy miniszteri pozíciót kaphasson és Gulyás Gergely léphessen a helyére. Erre azt mondta, nem tud arról, hogy született volna ilyen döntés.

További kérdések

A lőtér-fejlesztésekről azt mondta, hogy mivel sok helyen megszűntek a lőterek, ezért a kormány arról döntött, hogy megvizsgálják, hogyan lehet ezeket az elhagyott telepeket újrahasznosítani.

Szerdán a Velencei tónál kihelyezett frakcióülés lesz.

Fogorvosi sztrájkról: nehezményezték a fogorvosok, hogy nem vettek részt az ágazati béremelésben, mondja egy újságíró. Ugyan nem zárkóznak el, hogy velük is megállapodjanak, de más az állam felelőssége a fogorvosok esetében (mint a másfajta orvosok esetében), mert a miniszter szerint nagyon kevés olyan fogorvos van, aki nem magánpraxisban, hanem állami egészségügyben dolgozik - reagálta Lázár.

Az ukrán oktatási törvényről: elfogadhatatlannak tartja, hogy Ukrajnában olyan törvényeket készülnek elfogadni, amelyek például előírnák, hogy egy eladó csak ukránul beszélhet a boltban, és csak ukránul taníthatnak a felsőoktatásban.

A háziorvosi praxisokról: tény, hogy háziorvos és házi gyerekorvos hiány van, ezért kezdték el 130 ezer forinttal emelni a praxis támogatását. A képzéseket fogja megvizsgálni a kormány, hogy az orvosegyetemek hogyan viszonyulnak a háziorvosi praxisokhoz. 

A szuperkórházról: "Megvásároltuk a telket, lezárult a vita azzal kapcsolatban, hogy hol legyen az intézmény" - mondja Lázár. Most választják a tervezőt, így a miniszter szerint csak 2019-2022 között épül majd meg a szuperkórház.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vádlottak fele el se jött, bűnszövetkezet is lehet a vád - új eljárás jöhet a Hagyó-perben

A vádlottak fele el se jött, bűnszövetkezet is lehet a vád - új eljárás jöhet a Hagyó-perben
Az ügyész kéri a bűnszövetkezet megállapítását - az alá-fölérendeltségi viszonyok kihasználásáról is beszélt. Tovább olvasom