Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Lamperth Mónika szerint nem jár Hunvald Györgynek fizetés

Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese szerint a fővárosi VII. kerületi szocialisták álláspontjával ellentétben nem jár fizetés Hunvald Györgynek, az előzetes letartóztatásban lévő kerületi MSZP-s polgármesternek.
A képviselő-testület várhatóan pénteken dönt a kérdésről. Lamperth Mónika csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: nem helyes a VII. kerületi szocialisták álláspontja, és szükségesnek tartja, hogy azt a kerületi frakció megváltoztassa.

A politikus szerint a jogszabályok és az emberek igazságérzete is azt támasztja alá, hogy nem jár fizetés Hunvald Györgynek. Az MSZP elnökhelyettese kifejtette: a polgármesterek jogállásáról szóló törvény szerint a munka törvénykönyve (Mt.) egyes szakaszai alkalmazandók a városvezetőkre is. A volt önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta, hogy az Mt.-nek két olyan szakasza is van, amely alapján megállapítható, nem jár fizetés az előzetes letartóztatás idejére. Lamperth Mónika azt mondta, hogy a munka törvénykönyve 107. szakaszában vannak felsorolva azok az esetek, hogy mikor nem köteles munkát végezni a munkavállaló.

A szakasz egyik pontja azt tartalmazza, amikor a munkavállaló előre nem látható okból nem tud munkát végezni, és Hunvald György esete ilyen - vélekedett. Az elnökhelyettes szerint a 151-es szakaszt is alkalmazni kell. Ebben a szakaszban azokat az eseteket sorolják fel, mikor jár munkabér, ha a dolgozó nem végez munkát, de a felsorolásban nem szerepel a 107. szakasz idézett pontja - tette hozzá. Felhívta arra a figyelmet, hogy a polgármester munkáltatója a képviselő-testület, amely meghozhatja ezt a döntést. Megjegyezte: felhívta a VII. kerületi szocialisták figyelmét erre a jogértelmezésre.

A VII. kerületi képviselő-testület várhatóan pénteki ülésén dönt a kérdésről, az MSZP és a Fidesz is nyújtott be előterjesztést az ügyben. A szocialista alpolgármester, Gergely József nyilvános előterjesztése szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium korábbi véleményével ellentétben jelenleg nincs olyan jogszabályi háttér, amely alapján akár a képviselő-testület, akár a jegyző jogosult lenne az illetmény megvonására, illetve az utalás szüneteltetésére. Határozati javaslatában közli: a jelenlegi jogi környezetben a polgármester illetménye folyósításának szüneteltetéséről vagy megszüntetéséről nem áll módjában dönteni a testületnek.

Az erzsébetvárosi Fidesz-frakció - ahogyan tette azt szeptember közepén is - pénteken ismét azt kezdeményezi, hogy a képviselő-testület Hunvald György részére az alapilletmény kifizetését függessze fel, a költségátalányt pedig vonja meg.

Olvasóink írták

 • 5. Reális 2009. november 06. 18:18
  „Meg adjanak neki segílyt is!”
 • 4. éaa 2009. november 06. 14:22
  „munka törvénykönyve 107. szakaszában vannak felsorolva azok az esetek,... ide aztán minden belefér.
  Hunvald teljes ellátást kap, fizetését kapják meg a nővérek, akik beadják a H1N1 influenza elleni védőoltást!”
 • 3. AHA 2009. november 06. 11:53
  „Azóta már megszavazták.Mégis jár neki.”
 • 2. Csetneky 2009. november 06. 10:05
  „Hát lehet, hogy fizetés nem jár neki, de több tízmilliós végkielégítés biztosan! :)
  Ej, ej, ezek a becsületes szocialisták...”
 • 1. janika 2009. november 06. 09:34
  „Nocsak már kezdenek összeveszni a koncon? Vagy a többi tán megérdemli a javadalmazását?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelenti a demonstráló tejtermelőket a rendőrség

Köztisztasági szabálysértési feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal a tüntetővel… Tovább olvasom