Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Lámpavirágok mosolyában

Kifelé lábadozván az idei februárból: megtörtént a csoda. Vagy ha jobban tetszik: a varázslat. A Nagy Bűvész trükkje sikerült: eltüntette a röpködő mínuszokat és bőkezű adakozóvá késztette az égbolt hasán guruló napot, hogy záporozza már aranyló sugarait a Föld eme féltekéjére is. És ettől mintha az emberarcok is mosolytól szépültek volna...! Nekem se kellett több! Lelkembe-szívembe nyár szökött hirtelen, s képzeletem virágokkal hímezte a házunk előtti ligetet, ahol a nemrég még didergő füvek közt pitypangok virítottak, pedig hol van még a virágzásuk ideje?

Apropó, pitypang! Ezt a sárga virágú, tejnedvet adó, ég felé nyújtózó növényt eleink szólították már többi közt gyermekláncfűnek, pimpimpárénak, lámpavirágnak, kákicsnak, zsibavirágnak, ám közülük leginkább a pitypang érdemelte ki, hogy óvodát nevezzenek el róla. Mormolászom is jókedvemben Porubszky Ildikó versikéjét: „Pitypang Sári pitypangkor / pitypangréten pitypangol / pitypang sárga hajából / buborékot varázsol...”, s csak reménykedni tudok, hogy a buborék nem pukkan szét, mert benne látom a börcsi óvodások mosolyát, benne szüleik izgatott arcát, amint a múlt nyárig visszapörgetett időben lesik gyermekeik évzárós produkcióját...
És ha már napsütés és pitypang, akkor Icsula óvó néni, azaz Polgárdy Zsoltné arca is bevillan, s szinte látom, amint fáradhatatlanul irányítja a legutóbbi évzáró ünnepséget. No, nála aztán tényleg összekuszálódhatott az idő, lévén ő segítette a mai ovisok szüleinek értelmi nyiladozását is hajdanán. És ahogy három évtizeddel ezelőtt Andi, Imi, Szilvi, Balázs, Terike, Csabi, Tündi, Norbi, Sanyika, Erna, Gyöngyi, Anita, Zsolti, Pityu, Katika és Vili énekeltek-szavaltak az évzárón, ugyanúgy adott számot tudásáról csillogó szemekkel a februári napsütésbe visszaidézett tavalyi évzárón Márk, Szabolcs, Szinti, Ádám, Peti, Milán, Márió, Martin, Armand, Viki, Mónika, Vivien és Bence.
Ám Icsula néni számára Szinti apukája mindig az a kis Balázs marad, aki Lipóton majdnem belefulladt a harminccentis vízbe, a Kugler Terike meg hiába nőtt nagyra, ő ma is az a régi kedves frufrus kislány. És akihez a mosoly örök útitársul szegődött, hiába ül be Jakab Andi autójába, sose feledi, hogy mostani sofőrje annak idején – akár egy kis tudós, az órarendet böngészve – mindig figyelmeztette őt: milyen foglalkozás is következik. Az óvónő fülében ma is cseng a „Maga honnan gyütt?” kérdés a kis Erna szájából, aki ugyancsak felnőtté válva okosító tornára jegyeztette elő Roland fiát. És ma is látja az Ella néni által kimosott és száradni terített konyharuhákat leszaggató fiúcskát, vagy a kis Bencénél kevésbé szégyenlős apukáját...
Keze alatt generációk érlelődtek iskolássá, s növögetnek ma is; élvezve a börcsi Pitypang Óvoda vezetőjének türelmét, kedvességét. De nicsak! Mintha felhők gyülekeznének az ég karimáján, a meteorológus már híreli is, hogy hétvégére ismét téliesre fordul az idő. De hiába a hó, az eső, a hűvös szél, Icsula néni napfürdőzhet a – reá és munkatársaira bízott – lámpavirágok hálás mosolyában. És évek múltán bizonyára megvalósul ama vágya is, hogy nyugdíjas óvó néniként, megsimogatva majd a Bogdán, a Rácz, az Inotai és a Nagy gyerekek buksiját, velük énekelheti a Koszorú, koszorút vagy a Csigabigát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéselőnyben az Arsenal

Az Arsenal Thierry Henry góljának köszönhetően nagy lépést tett a továbbjutás felé. A nap másik… Tovább olvasom