Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Kutyák és gyerekek

Vajon mivel jár, ha a lakásban is tartott kutya mellé kisbaba születik? Mire kell ügyelnünk, hogy a családtagok és az állat együttélése minél zökkenőmentesebb legyen?

Kényes helyzet: új jövevény a háznál
Gyakori eset, hogy a kutya már „régi bútordarab", szinte családtag. Ilyenkor persze nem kell megválnunk tőle, de számítani kell rá, hogy féltékenykedni fiog az új jövevényre. Minél jobban közeledik a gyermek születése, annál többet kell foglalkoznunk vele. Ha a pici már megszületett, el kell érnünk, hogy a kutya pozitív dolgokhoz kapcsolja a jelenlétét: simogassuk, kényeztessük a kutyát, hogy ne érezze: a gyerek a neki szánt gondoskodásból vesz el.

Bár első hallásra furcsa lehet, a kutyával mindent meg lehet beszélni. Ha elmagyarázzuk - és persze éreztetjük is -, hogy a baba mostantól a család ugyanolyan tagja, mint bármelyikünk, s ettől kezdve hozzánk tartozik, a kutya nem bántani, hanem éppen ellekezőleg, védelmezni fogja a kisgyereket. Ehhez azonban ügyelni kell a féltékenység fentiekben leírt kivédésére.          

 Nem a méret a lényeg

Sokan azt hiszik, hogy gyerek mellé kis kutya való, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz. A kistermetű fajták általában temperamentumosabbak, izgágábbak, mint nagyobb társaik, amelyek viszont türelmesebbek és nyugodtabbak. A bobtail vagy berni pásztor például eszményi társa lehet a kicsiknek, az sem zavarja őket, ha a gyerek beléjük csimpaszkodik, rájuk támaszkodik. A terrierekek azonban - bármilyen aranyosak is - nem javasoljuk gyerek mellé.     

A kutyaellenes emberek elsősorban higiéniai okokra, fertőzésveszélyre hivatkoznak. A kutya valóban terjesztője lehet egyes betegségeknek, ez azonban megfelelő ápolással kivédhető. A kutya terjeszthet egyes baktériumos betegségeket, gombás fertőzést és élősködőt, a rendszeres oltás és néhány szabály betartásával ennek veszélye szinte teljesen lecsökkenthető. 
A külső és belső élősködők – bolhák, galandférgek vagy orsóférgek – életmódjukból következően a kutyák gyakori vendégei lehetnek, ezért rendszeres féregtelenítésre és bolhaellenes kezelésre van szükség. A féregtelenítésre szigorúan negyedévenként, a külső élősködő elleni kezelésre készítménytől függően, meghatározott időtartamonként kell sort keríteni, és legalább ilyen fontos a kutya szőrének naponkénti átkefélése, valamint az ürülék rendszeres eltávolítása. A kutya helyét (házát, kosarát, rongyát, szőnyegét), valamint egyéb használati tárgyait is rendszeresen, alaposan tisztítanunk kell.

A mindennapi élet során természetesen fokozottan ügyelnünk kell néhány alapvető rendszabály betartására: a kutyával való játékot például minden esetben alapos kézmosásnak kell követnie, s időben le kell szögezni, hol van és hol nincs helye az ebnek.  

Megtámadhatja-e a gyereket?

Labrador: igazi családi kutya
Az ellenzők tábora a fertőzésveszélyen kívül főként a kutya kiszámíthatatlan viselkedésétől, veszélyes támadásától tart. Sajnos előfordulnak rettenetes esetek, ha azonban alaposan elemezzük a történteket, kiderül, hogy szinte mindig a gazda rontotta el a dolgot, mert nem a megfelelő, az ő személyiségéhez legjobban illő kutyát vette magához, elkényeztette az állatot, vagy megengedte, hogy a kutya vegye át a falkavezér szerepét a családban. Általában a fajta jellemvonásainak minimális ismerete nélkül, kis helyre beszorítva tartották ezeket a kutyákat, nem fegyelmezték őket, vagy olyan feladatokra próbálták őket alkalmazni, amelyek a legkevésbé sem álltak összhangban természetes hajlamaikkal.
A legtöbb ideges, rosszindulatú, harapós vagy éppen „hisztis" kutya viselkedésének hátterében ugyanez a gond áll. Aki a kutyafajta alapvető tulajdonságait nem ismerve, megnyerő külsejétől elragadtatva, vagy akár divatból választ kutyát magának, az nagy hibát követ el, és az elképzelt hűséges, kedves, ragaszkodó társ helyett úgy fogja érezni, hogy csupán koloncot vett a nyakába.

 Közös gyerekkor

Igazi játszópajtásra és jóbarátra tehet szert a kicsi, ha együtt nő fel a kutyakölyökkel. Így könnyedén megtanulják egymás nyelvét, a kommunikációt, s nagyon hamar megértik egymást. A kutyát persze nemcsak szeretni, nevelni is kell - ez a feladat a szülőkre hárul. Ha következetesen, engedelmességre neveljük az ebet, nemcsak a gyereknek, de nekünk is hűséges társunk lesz.

Ha eldöntöttük, hogy megosztjuk az életünket egy kutyával, nem szabad sajnálnunk az időt a szóba jöhető fajták – és egyedek – alaposabb megismerésére. Vannak olyan kutyafajták, amelyek – bár nagyon intelligensek – bizonyos helyzetekben túlságosan önfejűen vagy támadóan viselkednek. Csak határozott, keménykezű gazda való hozzájuk, aki megfelelő korlátok közé szorítja természetes függetlenségüket. A felelősen kiválasztott, szófogadó, nyugodt, jó természetű, szelíd és türelmes kutyák viszont egészen biztosan nem fognak csalódást okozni. A kutyák csodálatos társak, hűségesek, megbízhatóak, és feszültségekkel, stresszel teli életünkben hihetetlen érzelmi többletet adhatnak. Játszótársaink, megértő és hűséges barátaink, hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, amikor hosszú sétára vagy kirándulásra ösztönöznek, megvédenek bennünket, és sok-sok feladatot képesek teljesíteni.

Tacskó: makacs törpe
A kutya mellett felnövő kisgyermek is jó eséllyel lesz nyugodtabb, derűsebb, egészségesebb, felelősségteljesebb és érzelmileg kiegyensúlyozottabb, közben pedig rengeteget tanulhat ember és állat kapcsolatáról. Hacsak nem nevelik kifejezetten a kutyák megvetésére és utálatára, melyik gyerek ne szeretne kutyát? Ám akárhogyan is döntünk, mindig tartsuk szem előtt, hogy a kutya nem játékszer.

Jó, ha a kiszemelt kutya tulajdonságainak ismerete mellé kellő önismeret is társul. Vajon szívesen elvégezzük a kutyatartással járó többletmunkát, takarítást is? Biztosítani tudunk neki elegendő mozgásteret, megfelelő minőségű táplálékot? Lesz rá időnk, hogy családunk, munkánk és a háztartási teendők mellett vele is foglalkozzunk? 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanpiaci körséta

Havi rendszerességgel új sorozatot indítunk, amelyben az ingatlanpiacon fellelhető típuslakások és… Tovább olvasom