Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

Külügy: Magyarország már korábban tisztázta magát CIA-ügyben

Magyarország már korábban tisztázta, hogy semmilyen formában nem volt köze az amerikai fogolyszállítások ügyéhez. Hazánk minden állításra és kérdésre már hónapokkal ezelőtt részletes, érdemi és hivatalos választ adott - közölte Polgár Viktor.
A külügyi szóvivő annak kapcsán nyilatkozott, hogy az Amnesty International kedden levelet küldött Gyurcsány Ferencnek, amelyben az amerikai fogolyszállítások ügyében vizsgálatot követelt. A nemzetközi emberi jogi szervezet úgy vélte, "Magyarország véthetett mind a hazai, mind pedig a nemzetközi jog ellen, amikor és amennyiben engedte, hogy a CIA használja az ország légterét és repülőtereit fogolyszállítási programjához". A levélben - azok felsorolása nélkül - nyolc konkrét esetre hívták fel a kormányfő figyelmét.

Terry Davis, az Európa Tanács főtitkára még tavaly november végén az ET valamennyi tagállamának állásfoglalását kérte az amerikai fogolyszállítások, a CIA-börtönök ügyében. "Az ET-főtitkár március 1-jén tette közzé írásos jelentését a témában. Az akkori sajtótájékoztatón Terry Davis szóban külön kiemelte a magyar választ, illetve a válasz alapjául szolgáló magyar eljárásokat" - hangsúlyozta a külügyi szóvivő. Megjegyezte, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének raportőre, Rick Marty június 7-én egy 67 oldalas jelentést tett közzé, amely - különböző okok miatt - 19 tagállamot marasztal el az ügyben, és Magyarországot meg sem említi.

"Többször is elmondtuk, hogy Magyarországhoz nem érkezett olyan kérés, amely itt fogva tartani szándékolt rabokra, fogolyszállításokra vonatkozott volna. Ha érkezett volna, akkor a vonatkozó törvény alapján el kellett volna utasítani. Akinek tudomása lett volna arról, hogy ilyen tevékenység folyik Magyarországon, annak kötelessége lett volna feljelentést tenni, ilyen pedig nem történt" - szögezte le Polgár Viktor.

Az ET kérésére megvizsgálta az ügyet a Miniszterelnöki Hivatal, az Igazságügyi Minisztérium, a belügyi és a honvédelmi tárca, rajtuk keresztül a honvédség, a rendőrség, a határőrség, a bevándorlásügyi és állampolgársági hivatal, a büntetés-végrehajtás és a biztonsági szolgálatok. "Ezek egybehangzó, írásos állásfoglalása szerint a magyar hivatalos hatóságok egyetlen alkalmazottja, megbízottja sem bírt vagy bír tudomással ilyen fogolyszállításokról vagy börtönökről" - közölte a szóvivő.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerülhető az osztrák adóhátralék

Az új osztrák adójogszabályok szerint az Ausztriában dolgozó, de ott lakóhellyel nem rendelkező… Tovább olvasom