Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Külső tőke bevonását tervezik a rehabilitációra

Információink szerint a fertőrákosi püspöki kastély kezelői jogát a Kincstári Vagyoni Igazgatóság szeretné átvenni. A leendő vagyonkezelő a későbbiekben külső tőke bevonásával hasznosítaná a műemléket.
Fotó: Gosztonyi A püspöki kastély Fertőrákos egyik díjtalanul látogatható idegenforgalmi látványossága.
A Magyar Állam tulajdonát képező fertőrákosi kastély kezelője mintegy két éve a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG). (Az egyház visszaigényelte néhai ingatlanát, viszont pénzbeni kártalanítás fejében lemondott róla.) A gondnokság el is kezdte a kastély legszükségesebb, több tíz millió forintba kerülő állagmegóvási munkálatait, ám a rekonstrukció anyagiak hiányában nem folytatódhatott. Csány Éva, a MÁG igazgatója elmondta: a most zajló minisztériumi kastélyprogramnak részét képezi annak eldöntése is, hogy a későbbiekben melyik állami tulajdonú kastély kerülhet üzleti hasznosításra. Az igazgatónő szerint elképzelhetetlen, hogy e folyamat lezárásáig, illetve az örökségvédelmi törvény módosításáig egyedi – így például a fertőrákosi kastély sorsát érintő – határozatokat hozzanak a szakemberek.
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság ugyanakkor – információink szerint – szeretné átvenni a fertőrákosi kastély kezelői jogát. Palkovits János fertőrákosi polgármester úgy tudja, a leendő vagyonkezelő a funkcionális kastélyrehabilitációt külső tőke bevonásával oldaná meg. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság a befektetés megtérülését hosszú távú szerződéssel, és a gazdálkodással kapcsolatos tulajdonosi jogok átruházásával biztosítaná.
A befektetéseket menedzselő fővárosi cég ügyvezetője, Belényi Gábor szerint a kastélyrehabilitációs program iránt még Szaúd-Arábiából is érdeklődnek. A tárgyalások kezdeti stádiumban vannak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

38. A közösség alapvető céljai

Tovább olvasom