Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Külföldről is behajthatók lesznek a bírságok

A közúti szabálysértésekért kiszabott bírságok hamarosan külföldről is behajthatóak lesznek - mondta a Független Hírügynökségnek Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter. A kezdeményezésben nyolc közép- kelet európai ország vesz részt. Eddig ezeket a bírságokat szinte lehetetlen volt behajtani, ezért a sofőrök sokkal kevésbé vették figyelembe a szabályokat. A közös munka célja, hogy a külföldön tartózkodó autósok ugyanolyan fegyelmezetten és körültekintően vezessenek, mint ahogy azt hazájukban tennék.
Magyarországon tavaly - feltételezhetően az új szabályok bevezetése miatt - 25 százalékkal kevesebben haltak meg az utakon, mint az azt megelőző évben. Draskovics Tibor szerint a külföldiek tudják, hogy milyen nehéz rajtuk behajtani a bírságokat, ezért sokkal fegyelmezetlenebbek az utakon, mint a hazai sofőrök - a magyarok autósok pedig Ausztriában követik el a legtöbb szabálytanságot. A kamerafelvételek is azt bizonyítják, hogy a szabálytalankodók többségében külföldiek - mondta a rendészeti miniszter.

A Draskovics Tibor által felvetett kezdeményezés célja, hogy ugyanolyan körültekintően vezessenek az autósok külföldön is, mint ahogy azt saját hazájukban tennék. A varsói tanácskozáson a közép- kelet európai országok belügyminiszterei vettek részt, ennek nyomán pedig a Salzburgi Fórum nyolc tagállama között elindult a közös munka. A miniszter szerint nemzetközi megállapodásra van szükség, ami lehetővé teszi a bírságok behajtását. Draskovics Tibor elmondta: nyolc ország érdekeit kell egyeztetni, így ez egy hosszú folyamat lesz. Éppen ezért Magyarország és Ausztria külön megállapodást kötött egymással, hogy minél előbb eredményekre jussanak.

A behajtható bírságok közé tartozik majd minden olyan szabálysértés, amely balesethez vezethet: ilyen például az ittas vezetés, a gyorshajtás és a szabálytalan előzés. Azt, hogy ezekben az ügyekben hogyan folytatják le az eljárást, egyelőre még kérdéses: lehetséges, hogy a tagállamok majd odaadják egymásnak a kamerafelvételeken látható rendszámokat, és ezek alapján minden ország maga szabja ki a bírságot, azonban az sem kizárt, hogy már csak a határozatokat nyújtják át. Draskovics Tibor szerint ez az egyik legbonyolultabb része a problémának, ezért szakértők vizsgálják majd, hogy melyik a legjobb és legalkotmányosabb módja a bírságok behajtásának.

Ausztrián kívül a többi uniós ország esetében csak akkor tudja Magyarország átadni az eljárásokat, ha a rendőrök megállítják az autót, megállapítják, hogy ki a vezetője, szabálysértési eljárást indítanak, és a kiszabott bírság összege magasabb, mint 74 euró - mondta az RTL Híradónak Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. Az Unión kívüli országok szabálytalan sofőrjei ellen viszont végső soron csak egyet tehet a magyar rendőrség: kitiltja őket az országból.

Olvasóink írták

 • 5. MTT 2009. június 02. 16:55
  „Meg lehet nézni, pénteken délután a szerb inváziót, egymást előzik ész nélkül, nem törődve a balesetveszéllyel, hajtanak mint az állatok...21.-ik század, Magyarország, 81.-es főút Győr- Megyehatár szakasz....
  Éppen ideje lenne elverni rajtuk a bírságot, gondolom Ausztriában nem merik ugyanezt megtenni...”
 • 4. lolita 2009. június 02. 07:37
  „Mar epp ideje eleg sokaig tartott mig ezt kieszeltek a nagy okosok!!!de meg ez sem fix!”
 • 3. Imcsi 2009. június 01. 10:22
  „2.-vel tökéletesen egyetértek!
  Ittas vezetés. Ez csak akkor derül ki, ha meg is állítják az autóst. Ha bebizonyosodik az ittas vezetés, akkor nem is lehetne engedni, hogy az autós tovább vezessen, vezetői engedély elvétele után csak akkor visszaadni, ha kifizette a büntetést is!”
 • 2. ungi 2009. június 01. 09:42
  „Meg annyit hozza, hogy ha villogatnak, hogy rendör all valahol, akkor viszont a magyar autosok 99%-a ha tehetne, lükvercbe kapcsolna. Mert akkor ugye a megengedett 50 helyett, csak 30-al cammognak.”
 • 1. ungi 2009. június 01. 09:39
  „En külföldi rendszammal közlekedem, es nem osztom a velemenyt avval kapcsolatban, hogy a külföldiek többet szabalytalankodnak, mint a belföldiek. Ajanlanam a rendörseg figyelmebe a 85-ös föut Sopron-Fertöszentmiklos szakaszat. Mar itt megdölne az allitasuk hitelessege, ugyanis zarovonal atlepes, gyorshajtas, lakott területen szaguldozas nem a külföldiek szokasa. Egyszerüen a külföldi rendszam irritalja mar a soföröket, es mennek a magyar rendszamu autok mint a homaly. De megemlithetem a hatar fele vezetö szakaszt is, ahol 70-es, majd 50-es tabla van kihelyezve. Soprontol a hatarig cammognak 80-al, aztan a ketsavos reszen adj neki! En betartom a sebessegkorlatozast, csak mergesit, ha aztan az 50-es tablanal 100-al elhuz mellettem valaki, a hatar utan meg megint elfelejt gazt adni. Van ebben az orszagban meg eleg soför, akinek inkabb szamarat kellene vezetnie es nem autot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkapta az új szívet a fél éve műszívvel élő Lara

Találtak donort, új szívet kaphatott a 184 napja műszívvel élő másfél éves Lara a fővárosi Gottsegen… Tovább olvasom