Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Külföldi sajtó a Schmitt-ügyről: Magyar politikus nem mond le!

A brit The Economist blogrovatában foglalkozott Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügyével; lengyel lapok a két ország közötti szolidaritásról írtak.
Benjamin Franklin azon merengett, hogy két biztos dolog van az életben: a halál és az adó. Ha a nagy ember ma élne, kétségtelenül megnevezne egy harmadikat is: azt, hogy magyar politikus soha nem mond le - írta Schmitt Pál plágiumügyéről közép-kelet-európai blogrovatában (Eastern Approaches) a The Economist.

A brit gazdasági-politikai hetilap blogbejegyzése szerint a magyar államfő bizonyosan pályafutása legrosszabb hetén van túl. A doktori címének visszavonásáról szóló bejelentés a magyar politikában ritka összpárti konszenzust teremtett abban, hogy az elnöknek le kellene mondania. Még a jobbra hajló Magyar Nemzet is, amely pedig általában a kormányt támogatja, szenvedélyes felhívásban kérte Schmitt Pált a távozásra.

A legtöbb elemző azt hitte, hogy Schmitt Pál számára mindennek vége, azonban Orbán Viktor miniszterelnök, az államfő pártszövetségese közbelépett, és kérdésre válaszolva közölte: az államfő dolga eldönteni, hogy lemond-e.

A The Economist szerint Schmitt Pál döntött is: csakúgy, mint annak idején Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök a zavargásokhoz vezető 2006-os beszéde után, az államfő is közölte, hogy marad. Schmitt Pál szerencséjére kéznél volt a megértő állami televízió. Obersovszky Péter interjúja az államfővel olyan kínos volt, amilyet Közép-Európában manapság ritkán látni - áll a The Economist írásában.

A lap megemlíti, hogy Schmitt Pál bejelentette: új disszertáció megírásába kezd. "Esetleg írhatna a magyar állami televízióra gyakorolt politikai nyomásról" - fejeződik be az írás.

A Gazeta Wyborcza hétvégi kiadásában Adam Michnik arról ír, hogy a magyar kormányfő politikájáról szóló vitában a lengyelek már Lengyelország jövőjéről vitatkoznak. Véleménye szerint "Magyarországot most hasonlóan drasztikusan lebénították", mint Lengyelországot a jobboldali kormányzás idején.

A Gazeta Polska Codziennie hétvégi kiadásának Jadwiga Staniszkis szociológus arról nyilatkozott, hogy a magyar kormányt támogató lengyelek rámutattak a kettős európai mérce létezésére.

Kiemelte, hogy a térségnek nem a lengyel külügyminiszter által javasolt "hierarchikus föderalizmus", hanem a lisszaboni szerződés alapelveiben meghatározott szuverenitásra, "individualizmusra és (a jelenleg korlátolt) gazdasági terjeszkedésre" van szüksége. Véleménye szerint "a régió legnagyobb országaként Lengyelországnak felelősséget kellene vállalnia másokért" és együtt kellene működnie a magyar miniszterelnökkel, aki "hősiesen, a két sebességű unió terveivel szemben, a magyar fejlődési stádium logikájának megfelelő változásokat vezet be", mert az összefogás lehetővé tenné a térség fejlődését "a kapitalizmus korai szakaszának különleges valóságában".

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. oPTiKa 2012. április 02. 21:06
  „Emberek! Schmitt Pát hozott egy JÓ döntést. Néhányan követhetnék a példáját.”
 • 24. ATX 2012. április 02. 11:47
  „Most akkor mi van. Szerintem Kolumbiában sem mondana le egy ilyen semmiség miatt az elnök. Meg valszeg Bissau-Guineában sem...”
 • 23. ATX 2012. április 02. 11:47
  „Most akkor mi van. Szerintem Kolumbiában sem mondana le egy ilyen semmiség miatt az elnök. Meg valszeg Bissau-Guineában sem...”
 • 22. urbaniastapista 2012. április 02. 10:15
  „http://www.keh.hu/index.php?submenu=elodok
  A "Dr." szelektív használatára hívnám fel a figyelmet - mai állapot.”
 • 21. kerteszb 2012. április 02. 10:14
  „Ezek után minden "imperialista gyarmatosító" (fideszbolsi szóhasználat) ezerszer meggondolja, hogy valaha is akár egy eurót beruházzon ebben a csalásra, hazugságra épülő orbanisztánban.
  Köszönjük 2/3 (és előtte Fletó), induljon a beeeeeekemenet!”
 • 20. kivagyokén 2012. április 02. 10:04
  „Kis tévedés van. POLITIKUS lemondana. De nálunk olyan nincs. Önmagukat politikusnak valló megélhetési bűnözők, a zrmberek törvényes kirablói, harácsolók, és hazudozók nem mondanak le, az őket nem illető pozíciórol.

  Nálunk ilyenek vannak sajnos”
 • 19. ATX 2012. április 02. 09:01
  „Már bocsánat, de hetvenévesen már senki ne járjon iskolába! Hová vezet ez? A gyerekek meg dolgozzanak helyettük?”
 • 18. pozdorja 2012. április 02. 08:39
  „5. - 6. A mondat végén a ":D" jel arra utal, hogy viccnek szántam a mondatot. Próbáltam elképzelni mit reagálnak majd erre a FIDESZ droidok. Többet nem ironizálok ha nehéz felfogni.”
 • 17. spekulens 2012. április 02. 08:27
  „Palibátyánk csak azt mondogatja, bizonyítani fog, és ír egy újabb doktorit.
  Javasolnám neki elsőként az általános iskola harmadik osztályát, ahol gyakorolja a helyesírást, mivel az ő jelenlegi tudása nagyon kevés lesz!!!”
 • 16. doki04 2012. április 02. 08:27
  „Makacsság , állandó hazudozás,jellemtelenség , erkölcs és felelősség, minden következmény nélküli vezetés ,ez jellemzi az egész kormányt ! Tudatosan tönkre teszik lejáratják egész Népünket a Világban ! Kell ez nekünk ? Hol van a Társadalmi összefogás ? Ébresztő Magyarország !!!! Jó lenne ha a kedves választópolgárok feleszmélnének ,felkelnének csipke rózsika álmából !!”
 • 15. Eva- 2012. április 02. 08:23
  „7-hez

  amit ideírtál az erősen hajaz a keresztény szemlélethez--
  nem érdekes , hogy mit tett a megtévedt bárányka, ha egyszer megbánta bűneit--és megtért az akolba!
  Schmitt megtért--a kívánalmak szerinti létbe.”
 • 14. lr 2012. április 02. 08:04
  „4es!
  például: hosszú nyelv és szövegértési zavar, ami miatt mindent aláír amit elétesznek.”
 • 13. lr 2012. április 02. 08:02
  „8as! olimpiai bajnok! a kispadon. sosem lépett a pástra, tartalék volt.
  Tehát ezért sem kell tisztelni.”
 • 12. tovari 2012. április 02. 07:44
  „arra senki nem tér ki, hogy akkor miért tagadta a lopást pali bácsi nem is olyan rég?”
 • 11. erőslátó 2012. április 02. 07:07
  „Palkó! Új doktorival szeretnél bizonyítani, az nem mindegy, mivel az előző okirat hamisítása megmarad!
  Az éhező embereket egy bolti lopásért bezárjátok!
  Amennyiben más személlyel történt volna, bizonyára gyorsított eljárás kértetek volna ellene!
  Ez a Magyar példamutatás részetekről?”
 • 10. Dwatson 2012. április 01. 23:37
  „7. Túrabakancs
  Ki szégyellje magát? Aki összeollózta a dolgozatát és letagadja,vagy aki írni mer róla? A feljelentéssel is vigyázni kell,nehogy az eredeti művek tulajdonosai vagy örökösük tegye! A vissza felé mutogatástól pedig csak a Fidesz fél,mert kiderülhetne hogy a Fidesz is az MSZMP utódpártja.”
 • 9. oPTiKa 2012. április 01. 22:07
  „Túrabakancs, hol kaptad a szemellenzödet? Nagyon jól müködik... :)”
 • 8. Ambar 2012. április 01. 20:42
  „Szégyellje magát az elnök!Szakmai döntést hoztak az egyetemen,mivel korrektek voltak nem tehettek mást!Nekik a diákjaik szemébe kell nézni!Más! Azért is szégyellheti magát hogy kontroll nélkül aláír mindent.Minek a hivatala?Ha egy kicsit is gerinces lenne kevesebb nem vizsgálódnának ennyit ! A munkáját tehát nem végzi el ,ezt teszi a magyar emberekért!Nincs miért felnézni rá!Egyetlen érdeme hogy olimpiai bajnok, ezt tisztelem is,de mint politikust ,embert nem!Őt senki nem kényszerítette ,hanem mindig oda állt ahol hasznot remélt.Ebben a legsikeresebb!”
 • 7. Túrabakancs 2012. április 01. 19:45
  „embertelen! /5/
  Anno szinte minden ember baloldali volt. Vagy azért mert így érzett, vagy azért, mert
  kényszerítették! Nem az a lényeg, hogy mi volt, hanem az hogy most mit tesz a magyar
  emberekért, minden más mellékes. Nem ti szoktátok mondani, hogy ne mutogassunk visszafelé, mert
  ellenkező esetben soha nem lesz megbékélés ebben az országban?
  Külföldi sajtó? Ugyan már. Alig várják hogy az Orbán kormányba ilyen -olyan okokból belerúgjanak.
  A mai Hétvégi Kisalföld szerkesztői véleményében az író szégyellje magát, Schmitt és szimpati-
  zánsai helyében biztosan feljelenteném rágalmazás és gyalázás címszó alatt!!!”
 • 6. eceteshal 2012. április 01. 19:38
  „2.es Boldogok a lelki szegények,mert övék a mennyek országa!Ilyen emberek miatt tart itt az ország!Minden maszlagot bevesznek,mindenki hülye csak ők okosok!”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miniszteri biztost neveztek ki a nők munkaerő-piaci helyzetének javítására

Miniszteri biztost nevezett ki vasárnapi hatállyal Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a nők… Tovább olvasom