Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kövér László: minden közösség építőkockája a nemzetnek

Az a jó, ha egy nemzeti közösség minél több apró, erős, kicsi szálakkal összeforrt közösségből épül fel, és az unitárius egyházak pontosan ilyen közösségek - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Füzesgyarmati Unitárius Egyházközség alapításának 110 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az MTI-nek, vasárnap.
Minden közösség építőkockája az egész társadalomnak és az egész nemzetnek, ha olyan valódi szervezet, amelyik az embereket közös értékek alapján valamilyen közös tevékenységre bírja rá, függetlenül létszámától és jellegétől - jelentette ki Kövér László.

Az évforduló alkalmából alföldi unitárius búcsút tartott a Füzesgyarmati Unitárius Egyházközség, valamint a Gyula és Környéke Szórványgyülekezet. Az ünnepi istentiszteletet Balázsi László megbízott püspök-főjegyző celebrálta, amelyen Kövér László ünnepi beszédet mondott.

A házelnök beszédében hangoztatta: az unitárius egyház története a legjobb példa arra, hogy ami a földrajzi Magyarországtól elvétetett, az a lelkekben egyben maradt. "Az ország és az egyház feldarabolásával lelkünket nem szabdalták szét", hiszen a családot, a lelkiismereti, hitbéli közösséget és a nemzetet nem ideig-óráig egyben tartható jogi és gazdasági szerződések tartják össze, hanem szoros érzelmi kötelékek, amelyek hosszú távon sem roncsolódnak szét, hanem megerősítenek - mondta Kövér László.

Megőrzött múltunk története sokat elárul arról, hogyan látjuk magunkat, és amíg magunkban hiszünk, az számottevően befolyásolja a tetteinket – fogalmazott a politikus. Saját magunk és a közösségek jövője kevésbé függ a gazdasági és a világpolitikai fejleményektől: lelkületünk határozza meg - hangoztatta, hozzátéve: ezért nem keserű szívvel, lehorgasztott fejjel kell a napot kezdeni, inkább tettre készen, felemelt tekintettel.

Széchényi István szellemiségét hozva például azt mondta: akkor tud egy nemzet új életet kezdeni, jó irányba fordulni és felemelkedni, ha vannak kapaszkodók, amelyek eligazítanak.

Az ünnepi istentiszteleten konformációs szertartásra is sor került, és magyar állampolgári esküt tett nyolc, az erdélyi Marosszentgyörgyről érkező unitárius egyháztag.

Olvasóink írták

 • 4. load 2012. július 10. 18:31
  „2. BJ.MÓVÁR
  A múlt heti ÉS-ben van egy erről is szóló, elgondolkodtató Bruck András cikk.
  Sajnos az ÉS-ben fizetős (előfizetős), de itt elolvashatod:
  http://nepszava.com/2012/07/uncategorized/lapszemle-bruck-andras-%E2%80%9Ecsak-az-a-fontos-hogy-a-mieink-legyenek%E2%80%9D.html”
 • 3. kerteszb 2012. július 10. 16:06
  „Mi alapján szavaz majd egy marosszentgyörgyi unitárius, aki nem érzi a bőrén a kötél-félék itthoni ámokfutását?”
 • 2. BJ.MÓVÁR 2012. július 10. 14:07
  „"ezért nem keserű szívvel, lehorgasztott fejjel kell a napot kezdeni, inkább tettre készen, felemelt tekintettel."
  Sajnos a kormányzó KISZ titkárok egyfolytában azon munkálkodnak,hogy elvegyék az emberek,de leginkább a dolgozók kedvét még az élttől is!!! Persze a határon túliaknak könnyű nagy,fellengzős beszédet tartani! Őket nem érinti a kormány népelnyomó diktatúrája,nekik csak nyalják a seggüket!”
 • 1. machers 2012. július 08. 19:46
  „2010-ben az mszp-re 990 428 magyar állampolgár szavazott. kövér szerint ők nem tartoznak az általa elismert közösséghez:
  http://www.origo.hu/itthon/20120421-kover-laszlo-botrany-hogy-az-mszp-a-parlamentben-van.html
  Ő, mint exkomcsi mondja ezt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a cibakházi Holt-Tiszában

Egy férfi holttestét emelték ki délután a cibakházi Holt-Tisza-ág vizéből - közölte a… Tovább olvasom