Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Koszovó jövőjéről tárgyalnak Bécsben

Nem tartják megfelelő személynek a bécsi Koszovó-tárgyalások koordinálására Martti Ahtisaarit a szerb küldöttség vezetői. Koszovó független lesz - ezt nyilatkozta a dél-szerbiai tartomány jövőjéről folyó tárgyalások bécsi első fordulójának előestéjén Martti Ahtisaari ENSZ főmegbízott.
Slobodan Samardzic miniszterelnök újságíróknak azt mondta az osztrák fővárosban, hogy a volt finn elnöknek nem szabadna saját elméletét népszerűsítenie Koszovó függetlenségéről, ha egyszer közvetítéssel bízta meg az ENSZ.

Koszovó független lesz - ezt nyilatkozta a dél-szerbiai tartomány jövőjéről folyó tárgyalások bécsi első fordulójának előestéjén Martti Ahtisaari ENSZ főmegbízott. Egyértelművé tette, hogy Koszovó sorsáról annak lakossága fog dönteni. Koszovót viszont 90 százalékában albánok lakják ugyan, mit gondolnak, hogyan fognak majd dönteni - nyomatékosította a volt finn elnök a német Der Spiegelnek adott nyilatkozatát.

Az Ahtisaari-interjú akár diktátumként is értelmezhető, hiszen a főközvetítő szerint Belgrád nem számíthat politikai és gazdasági céljainak megvalósítására, ha nem működik együtt megfelelően a koszovói kérdés rendezésében. A megfelelő szónak ez esetben külön jelentősége van, hiszen a politikában jártasak számára egyértelmű, hogy Belgrád a dél-szerbiai tartományt elvesztette.

Az ENSZ-közvetítő szerint nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani a Szerbiában legnépszerűbb, ugyanakkor legszélsőségesebb politikai szervezet, a Szerb Radikális Párt bejelentésének, miszerint Belgrád Koszovót úgymond Kelet-Németországként kezeli majd, és hogy később visszacsatolják Szerbiához. Ahtisaari erre úgy reagált, hogy minden társadalomban vannak olyanok, akik őrültségeket mondanak.

Az ENSZ főmegbízott kijelentése hidegzuhanyként érte a Bécsbe induló belgrádi vezetést, amelynek mozgástere ezzel teljesen beszűkült. A jól időzített nyilatkozat nemcsak a bécsi első forduló hangulatára, hanem a koszovói rendezés egész folyamatára rányomta bélyegét.

Krónika Hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokok Ligája

A B csoportban: Dunaferr–Knjaz Milos (szerb) 39–24 (21–13). Tovább olvasom