Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Kósa: Vona összevissza beszél és hazudik

A Fidesz frakcióvezetője szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke "összevissza beszél és hazudik" a népszavazás és az alaptörvény-módosítás ügyében.
Kósa Lajos, a Fidesz  frakcióvezetője szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke "összevissza  beszél és hazudik" a népszavazás és az alaptörvény-módosítás  ügyében.     
   
Kósa Lajos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette:  amikor a Fidesz konzultációt kezdeményezett a migrációról, Vona  Gábor népszavazást sürgetett a kérdésben, amikor pedig referendumot  kezdeményeztek, a Jobbik elnöke azt feleslegesnek minősítette, és  alkotmánymódosítást szorgalmazott. Most, amikor a kvótanépszavazás  után Orbán Viktor kormányfő beterjesztette az  alaptörvény-módosítási javaslatot az Országgyűlésnek, akkor Vona  Gábor ennek támogatásához "mindenfajta feltételekkel" állt elő -  mondta, utalva a miniszterelnök és a Jobbik-elnök közti előző napi  négyszemközti találkozóra.   
   
A frakcióvezető idézte a Jobbik pártelnökének korábbi - még az  alkotmány megváltoztatását sürgető - nyilatkozatát is, amely  szerint aki nem szavazza meg a betelepítés elleni  alaptörvény-módosítást, az hazaáruló.   
   
A letelepedési kötvénnyel kapcsolatban - amelynek  megszüntetését támasztotta feltételül Vona Gábor az  alkotmánymódosítás támogatásához - Kósa Lajos azt mondta, szerinte  ezek sehogy nem kapcsolódnak egymáshoz. "Vagy nemzeti érdek valami,  vagy sem. (...) Vagy hazafi vagyok, vagy hazaáruló". "Magyarország  biztonsága, a magyar emberek védelme nem alku tárgya" - fogalmazott.   
   
Megjegyezte egyébként, hogy a kormány már korábban bejelentette  a letelepedési kötvény intézményének felülvizsgálatát.   
   
A politikus a letelepedési kötvényt vásárlók és az illegális  bevándorlók közötti párhuzamot azzal utasította vissza, hogy az  előbbiek olyanok, mint az albérlők - akik engedélyt kérnek, hogy  bejöhessenek, és fizetnek érte -, míg utóbbiakat betörőkhöz  hasonlította, akik nem kérdeznek, hanem bejönnek a kerítésen.   
   
Azt is hozzátette, hogy a letelepedési kötvényt vásárlókat  szigorúan ellenőrzik a magyar hatóságok.   
   
Az Orbán Viktor és Molnár Gyula MSZP-elnök közötti - szintén  keddi - tárgyalással összefüggésben Kósa Lajos azt mondta: a  választási kampányban az MSZP még azt ígérte, megszavazzák majd a  kvótaellenes törvényt a parlamentben. Most azonban az  alaptörvény-módosítást nem támogatják. A frakcióvezető ezt úgy  értékelte: az MSZP hazudott, megtévesztette az országot, "amikor az  ország védelméről van szó, akkor még eddig soha semmit nem  támogattak" a szocialisták.   
   
Az Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök által folytatott  kétoldalú pártelnöki egyeztetésekből három - a KDNP-vel, az  MSZP-vel és a Jobbikkal - már lezajlott, az LMP válaszát még  várják. A frakcióközi megbeszélések csütörtökön folytatódnak, de  azon csak az alaptörvény-módosításról tárgyalnak, másról nem -  közölte Kósa Lajos.   
   
A politikus reméli, hogy az alkotmánymódosítási javaslat  megkapja majd a kétharmados szavazattöbbséget a parlamentben,  amihez mindenképpen kellenek ellenzéki támogató voksok is. Szerinte  ez lelkiismereti kérdés, és bízik abban, hogy lesznek olyanok -  akár a Jobbikból, akár más ellenzéki pártból -, akik a  lelkiismeretükre hallgatnak, és megszavazzák az előterjesztést.  "Megkockáztatom, hogy nem alaptalan az a reménykedés", hogy -  "frakció- vagy pártfegyelem ide vagy oda" - lesz olyan ellenzéki  képviselő, aki megszavazza az alkotmánymódosítást.   
   
Arra a kérdésre, hogy van-e B tervük arra az esetre, ha nem  sikerülne elfogadni az Országgyűlésben az indítványt, azt felelte,  "természetesen gondolkodunk sok mindenben", de erről nem kívánt  részleteket mondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A perek mellett fizethetnek is Tarsolyék

A perek mellett fizethetnek is Tarsolyék
Az ellenük folyó büntetőjogi és polgári perek mellett több százmilliós jegybanki bírságot is meg… Tovább olvasom