Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Korrupciós botrány a román EU-pénzek kezelése körül

Néhány hónappal azután, hogy az EU korrupció gyanúja miatt leállította az ifjúsági akciókat EU-pénzekből finanszírozó Youth-programot, kitört a botrány: a felelősöket immár román vizsgálat eredményeként felfüggesztették tisztségükből.
Brüsszel régóta élesen veti fel, hogy a Romániában tapasztalt korrupció negatív következményei kihathatnak az ország csatlakozási folyamatára. Hogy legalább az uniós pénzekkel ne lehessen visszaélni, az EU decemberben fontolóra vette, hogy kiveszi a támogatások kezelését a román szervek kezéből. Mivel a Youth-programok terén érezték a legkritikusabbnak a helyzetet, e támogatási keretet befagyasztották.

Az ügyben az illetékes romániai hatóság, a Csaláselleni Ügyosztály indított vizsgálatot, aminek eredményeként a pénzek elköltéséért felelős két vezetőt most felfüggesztették állásukból. A romániai sajtóban megjelent információk szerint a Youth program kezelésével megbízott „szakemberek" 1,6 millió eurót költöttek el törvénytelenül.

A két érintett, Cristian Rizea, az Ifjúsági Kezdeményezéseket Támogató Országos Ügynökség (ANSIT) vezérigazgatója és Gheorge Popa gazdasági igazgató ma tart sajtótájékoztatót.

Az EU decemberben jelentette be, hogy egymillió eurót visszakér Romániától. A pénzt ifjúsági programokra szánták, ám „az összegek előírásszerű elköltését Bukarest nem tudta megfelelően igazolni". Román részről akkor azt mondták, hogy az Európai Bizottságnak kellene még mintegy 2,5 millió eurót fizetnie a 2003-2005-ös, Brüsszel által elfogadott ifjúsági programok utólagos finanszírozására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosarasbúcsú és váratlan focigyőzelem

Vegyes hétvégét hagytak maguk mögött a soproni „kirakatcsapatok”. Az MKB Euroleasing… Tovább olvasom