Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Környezetbarát vízi erőmű hallépcsővel

Közel négyezer háztartás villamosenergia-igényét fedezi évente a Rábán létrehozott vízi erőmű. A nicki gát melletti, 2,1 milliárd forintos beruházást csütörtökön adták át.

Európai uniós támogatással, 2,1 milliárdból épült vízi erőmű a Rábán, a Vas megyei Kenyerinél. A nicki gát közvetlen szomszédjában lévő létesítményt csütörtökön adta át Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Az erőmű közel négyezer háztartás éves villamosenergia-igényét fedezi.

Hallépcső is épült, mely biztosítja, hogy a vízi élőlények hetvenhét év után megint vándorolhassanak felfelé a folyón.

Szabó Imre szakminiszter adta át a 2,1 milliárd forintos létesítményt.
Szabó Imre szakminiszter adta át a 2,1 milliárd forintos létesítményt.


A környezetbarát, megújuló energiát hasznosító vízi erőmű működésekor több száz tonna légszennyező anyagtól kíméli meg a környezetet. Évente 216 tonna kén-dioxiddal, 9500 tonna szén-dioxiddal, 5,5 tonna szén-monoxiddal, 8 tonna porral kerül kevesebb a levegőbe.

A vízenergia hasznosításával évi 13 ezer tonna szén vagy 2500 tonna fűtőolaj felhasználása váltható ki. A beruházás a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program keretében 317,5 millió forintos uniós és kormányzati támogatást kapott. A finanszírozásba bevontak magánerőt, illetve banki hitel fedezte a költségeket.

A projektet az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felügyelte szakmailag, kivitelező a Kenyeri Vízierőmű Kft. volt. Az építkezés 2007-ben kezdődött és tavaly fejezték be. Egyéves próbaüzem előzte meg a tegnapi átadást. Két egyforma, egyenként 771 kilowattóra (kWh) névleges kapacitású turbinát építettek be. Az erőmű gyakorlatilag emberi irányítás nélkül üzemel. Évente átlagosan 9 millió kWh áramot termel.

Az erőmű mellett kialakított hallépcső biztosítja a vízi élőlények szabad vándorlását a folyóban.
Az erőmű mellett kialakított hallépcső biztosítja a vízi élőlények szabad vándorlását a folyóban.


Az avatón hangsúlyozták: a beruházás jelentőségét fokozza az erőmű mellett kialakított hallépcső. A felmérések szerint a Rábában több mint negyven halfaj él, közülük tizenhat védett. A lépcső a halak és egyéb vízi élőlények szabad mozgását teszi lehetővé a mű melletti mederben.
 
Szabó Imre az ünnepi beszédében a magánszféra, az önkormányzatok és a szakma együttműködését emelte ki. Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy a meglévő vízierő-potenciált biztosítva az erőmű árbevételéből kívánnak részesedni.

Kapuváry Gusztáv, a Kenyeri Vízierőmű Kft. ügyvezetője elmondta: a kor igényeit kiszolgáló műszaki megoldást sikerült alkalmazniuk az erőmű építésekor. A 2,1 milliárd forintos költség 70 százalékát fedezte banki hitel, 15 százalék volt a támogatás és 15 százalék a magánerő.

Olvasóink írták

  • 2. Imcsi 2009. augusztus 29. 09:28
    „Pedig szakemberek(?) készítették, így biztos jó! Pedig, ha hal lennék, én biztos nem használnám!”
  • 1. Tapmancs 2009. augusztus 29. 06:49
    „Ezen a hallépcsőn tényleg felmennek a halak? Hihetetlen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városok bűnügyi toplistája: Sopronban 27 lakásbetörés

Debrecen, Budapest, Miskolc, Dunaújváros – e települések vezetik a nagyobb hazai városok… Tovább olvasom