Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Környezetbarát iparra is szükség van Sopronban

Az őszi önkormányzati választásokon dr. Fodor Tamás lesz a Fidesz–KDNP közös polgármesterjelöltje. A Nyugat-Magyarországi Egyetem docensével a választási esélyeiről és terveiről beszélgettünk a jelölteket bemutató sorozatunkban.
– A közéletben eddig keveset hallottunk Önről. Kérem mutatkozzon be a soproniaknak!
– Talán mert nem vagyok hangoskodó, törtető ember. Nekem a szolgálat a legfontosabb. Soproni születésű vagyok, a szüleim is itt éltek. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Műszaki Mechanika és Tartószerkezetek Tanszékén dolgozom huszonöt éve. Egyetemi docens vagyok, mechanikát, tartószerkezeteket és végeselem-módszert oktatok. Emellett a tanszéki és az új faszerkezet-vizsgáló laboratóriumot vezetem. Nős vagyok, a feleségem szintén az egyetemen dolgozik, a dékáni hivatalban. Három gyermekem van, a két fiam a budapesti műszaki egyetemen tanul, a nagyobbik végzős lesz, a kisebbik szeptemberben kezdi a harmadik évfolyamot. A lányom a Berzsenyi-líceumba jár.
– Térjünk rá a politikára! Mióta tagja a pártnak?
– 2000-ben léptem be a Fideszbe, 2002-ben a jereváni körzetben indultam az önkormányzati választásokon. A képviselő-testületbe ugyan nem jutottam be, de a frakciónak tagja vagyok, hiszen külsősként részt veszek az önkormányzat városfejlesztési bizottságának a munkájában. Tavaly a Fidesz soproni elnökségébe is beválasztottak.
– Mit gondol, miért éppen Önre esett a választás, amikor a Fidesz és a KDNP polgármesterjelöltjét keresték?
– Sok köztiszteletben álló személyt megkerestünk, akik meggyőződésem szerint maximálisan alkalmasak lettek volna a posztra, de többnyire személyes okból elhárították a felkérést. Ekkor vált világossá, hogy a Fidesznek saját körből kell merítenie.
„ Akik jelöltek, azzal indokolták, hogy egy minden szempontból tisztességes ember kell Sopron élére, aki szolgálatnak tekinti a feladatot. Korábban is kapacitáltak, de mindig kitértem előle, mert akinek van hivatása, jól meg kell gondolnia, hogy feladja-e azt. A kettőt ugyanis együtt nem lehet csinálni. ”
– Ebben a helyzetben azonban úgy döntöttem, vállalom a felkérést, de azzal a kitétellel, hogy nem szakadok el az egyetemtől, a minimális oktatómunkámat megtartom. Tisztában vagyok vele, egy ekkora város első emberének lenni nagy felelősséggel jár. Végül is, amiért vállaltam a felkérést, az egy mondatban megfogalmazható: egy lendületes várost teremteni, amely lehetőséget biztosít az itt élőknek a gyarapodáshoz.
– Milyennek látja az esélyeit?
– Az esély nem az enyém, hanem Soproné. Mi természetesen azon vagyunk, hogy nyerjünk. Az esélyeink jók, hiszen a tavaszi választásokon Sopronban a tizenöt körzetből tizenkettőben nyertünk. Mindössze a Jereván-lakótelepen és a Kőfaragó téren előzték meg a Fidesz–KDNP jelöltjét. Ez bizakodásra ad okot.
– Az országgyűlési választások óta sok minden változott. A Gyurcsány-csomag a Fidesz malmára hajtja a vizet, ugyanakkor azt mondják, az országos és a helyi választást nem szabad egy kalap alá venni.
– Valóban nem. A csillagok állása most mégis nekünk kedvez. Az országgyűlési választások óta ugyanis olyan durva intézkedéseket hoztak, amik a hétköznapi emberek életét alapvetően befolyásolják. A villany- és a gázáremelésen már mindenki elgondolkodott. Ráadásul a folyamat nem áll meg az energiánál, minden egyéb területre hatással lesz ez az intézkedés. Olyan eladósodási pályán van az ország, amikor bizonyos mértékű racionalizálás elkerülhetetlen, de az igazi baj, hogy a növekedést nem látni. A megszorító politikának mindig az az eredménye, hogy visszafejlődés indul meg. Az Orbán-kormány idején az embereknek megjött a jövőbe vetett hitük, és akkor sokan elhitték, hogy saját magunkban érdemes bízni, nem pedig a csodát várni és a külső segítséget. Most egy EU felőli csodavárást érzékelek. Ez pedig nem oldja meg a problémákat.
– Mennyire van tisztában az önkormányzat jelenlegi helyzetével?
– A városfejlesztési bizottság tagjaként elég jó rálátásom van az elmúlt négy évre, természetesen nem olyan szinten, mint a koalíciónak, de a városi ügyeket átlátom és többé kevésbé a döntések hátterét is ismerem. Az első dolgom lesz, hogy felmérem lehetőségeinket, és a közvélemény elé tárom az eredményt.
– Amennyiben nyer, mit szeretne polgármesterként megvalósítani?
– Legelőször a város gazdálkodásán kellene változtatni. Megállítani az eladósodási spirált és olyan pályára állítani a gazdaságot, ami nem veszélyezteti a mai és a következő nemzedék jövőjét. A hosszú távú hitelek tíz-tizenöt, esetleg 25 évre határozzák meg a város sorsát. A 24 milliárdos költségvetéshez képest a jelenlegi adósságállomány túl sok. Ez az összeg a mi becsléseink szerint 8,5 milliárd forint lesz az év végére.
– A polgármester nemrégiben úgy nyilatkozott, akár 8-10 milliárdos hitelállomány is kezelhető lenne.
– Nekünk erről más a véleményünk. Ha egy családban ötven százalék az adósságszolgálat, az túl nagy teher. Ugyanennek az adósságnak a megítélése egy gyorsan növekvő gazdaságban természetesen más lenne.
– Hogyan szeretné megállítani a tendenciát?
– Egy ciklus erre kevés, hosszabb folyamatról van szó.
– Mivel kezdené?
– A kasszával. Legelőször is áttekinteném a jelenlegi szerződéseket, kötelezettségvállalásokat, azoknak minden részletét. Ugyanúgy az intézményhálózatot. Ez alapján rögtön adódna, hogy például a működést hogyan lehetne racionalizálni, a költségeket csökkenteni. Apróbb dolgokból lehet arra következtetni, hogy itt vannak tartalékok, de ez nyilván nem elegendő. A futó beruházásokat is megnézném, hogyan lehet költséghatékonyabban folytatni.
– Konkrétan melyekre gondol?
– Az összesre. Nagy munka lesz, de a tisztesség megkívánja. Ahhoz, hogy konkrét javaslatom legyen, pontosabban bele kellene látnom a pénzügyi helyzetbe.
– Jelenleg zömében infrastrukturális beruházások zajlanak Sopronban és egy mélygarázs is épül. Ezek szükségességével egyetért?
– Nem a szükség a kérdés, hanem az érdek. Azok a beruházások, amelyek könnyebbé teszik az emberek életét, támogatandók, függetlenül attól, hogy ki kezdte el, ki fejezi be. A szennyvíztisztítási és a hulladékkezelési program, valamint az útépítések vitán felül kellenek. A mélygarázs építését viszont nem tartom helyesnek, hiszen ennek a finanszírozása és a későbbi működtetése nem egyszerű dolog. Ráadásul ez a legdrágább megoldás. Sopronnak van annyi szabad területe, hogy találhattak volna helyet egy parkolóháznak. Ma már ezeket nagyon esztétikusan megoldják, kívülről szinte nem is látszik, hogy belül autóparkoló működik.
– Nézzük tovább a terveket!
– A második fontos lépés az új források megteremtése. Vissza nem térő lehetőség, ezért nagy a felelősség, hogy jól használjuk fel a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló EU-s pénzeket. Ha a város ezzel nem tud élni, később nem lehet pótolni, mert egyszeri alkalomról van szó. Burgenland most fejezi be a programot, meg lehet nézni, milyen volt tíz évvel ezelőtt és milyen most. Ebben az időszakban igen fontos a lobbitevékenység, hiszen kormányzati szinten folyik a programok kialakítása és a térség fejlesztéseinek mindenképpen illeszkedniük kell a régióhoz.
– Azt mondta, fontos a lobbizás. Egy kormánypárti polgármesternek vélhetően könnyebben megnyílnak a kapuk saját párttársai felé, mint egy ellenzékinek. Másképp gondolja?
– Ma a fejlesztési források az uniótól érkeznek. Ott pedig én talán jobban állok. Szájer József eddig is sokat segített, ezután is számítunk rá Sopronban. P ráadásul olyan politikus, aki ha megígér valamit, akkor teljesíti is. Az ilyen volumenű fejlesztéseknél nem szabad azt nézni, ki melyik oldalon van, mert ez mindannyiunk közös lehetősége és jövője. Egyik párt sem sajátíthatja ki magának a lehetőséget, össze kell fogni a soproni emberekért.
– A mai politikai realitásokból kiindulva ez kissé idealisztikus elképzelés.
– Lehet, hogy az, de úgy gondolom, egyfajta ideának kell lennie, hogy a cselekedeteink jó irányba menjenek.
– Visszakanyarodva a tervekhez, mondana néhány konkrét elképzelést?
– Szívesen. Közlekedés: a tervezés alatt lévő, Sopront elkerülő útnak meg kell épülnie. A városba bejövő és az innen kimenő vasúti pálya megváltoztatására vonatkozó tervek megvalósítására is reális lehetőség van, ez ugyanis a városvezetés által elkészíttetett közlekedési koncepciónak is része, erre szerezhető közösségi forrás. Ebbe a hét évbe ennek bele kellene férnie. Ha sikerülne rákötni a győri vonalat a szombathelyire, és a másik irányban is egy vágányra korlátozni a forgalmat, az már sokat jelentene a város életében. A felszabaduló nyomvonalon az úthálózatot tudnánk fejleszteni. Talán sokan felkapják a fejüket, de én azt mondom: iparra is szüksége van Sopronnak. Azt kellene megérteni, hogy munkahelyteremtéshez iparra van szükség, amely ma nem azonos a régi fogalmainkkal. Fontosnak ítélem a kisvállalkozókat, de meggyőződésem szerint ide kellene hozni azt az ipart is, amely felveszi a termékeiket és még több beszállító t tud foglalkoztatni. Nem állhatunk egy lábon. Hosszú távra kell terveznünk, amelyben a kicsik, a közepesek és a nagyok egyaránt megférnek. Egészséges szerkezetben eurorégióban gondolkodva.
– Milyen iparra gondol?
– Nyilván nem vasöntödére. Ma az ipar egy zárt egységet képez, sokkal környezetbarátabb, energiatakarékosabb, mint húsz évvel ezelőtt. Itt van például a határtól pár kilométerre Ausztriában a Siemens. Az elektronika ma nagyon jól jövedelmező iparág. Milyen jó lett volna, ha húsz kilométerrel errébb jönnek és megteremtik Sopron környékén az elektronikai ipar magját. Hozzáteszem, itt van az egyetem, ahol van egy informatikai szak. Az egyetem szellemi kapacitása lehetővé teszi egy sor iparág letelepítését. Ilyen például a biotechnológia, vagy a faipar, ami ma is itt van, de lehetne bővíteni. Ezek a cégek nagy értéket állítanak elő, ami a város adóbevételeiben is megmutatkozna. Vagyis az innováció, a technológia meghonosítása a közösségi forrásokon keresztül, nagy lehetőség Sopron számára. Iparágak felé egyébként nem is érdemes elkötelezni magunkat, hiszen ha vonzó a térség, jönnek a beruházók. Ehhez persze kedvezményeket kell nyúj tani, mert csak így lehet idecsábítani a nagy cégeket. Azt is látni kell, hogy az egyetemeknek – itt magunkról is beszélek – az a nagy problémájuk, hogy az innováció elakad. Nagyon sok okos ember, sok jó dolgot csinál, de ezeket aprópénzre kellene váltani, az ipar felé egyfajta technológiai innovációs szolgáltatást nyújtani. Ebben én lehetőséget látok, sokkal nagyobbat, mint a költségvetésből kihúzni egy-két fölösleges tételt.
– Sopron eddig leginkább az idegenforgalomra alapozott.
– Természetesen a turizmust és a kulturális lehetőségeinket is ki kell használni, sokkal jobban, mint jelenleg. De ennél is messzebb megyek: Sopronnak vissza kellene nyernie a régi pozícióját, amikor a térség kultúrközpontja volt. A régióban nincs még egy olyan hely, ide számítom Burgenlandot is, amely hasonló adottságokkal rendelkezik. A programunkhoz tartozik még a távhődíjak mértékének csökkentése. Hogy mire alapozom a javaslatot? Amikor a gázmotoros beruházás befejeződött, komoly nyereség képződött. Ezt persze bevitték a holdingba, bekerült a nagy kalapba. Meglátásom szerint önmérsékletre lenne szükség, és ha csökkenteni nem is, de legalább szinten kellene tartani a díjakat. Megint más: szeretnénk a soproni gyerekeknek segíteni a tandíj okozta terhek enyhítésében Azt szeretnénk, hogy a soproni gyerekek egyetemi továbbtanulását ösztöndíjjal segítse a város, hogy a szellemi érték, amivel rendelkezünk, ne vesszen el. Nekünk a tehetségünk a legnagyobb kincsünk, azt kell megtartani. Már két gyermek taníttatása is komoly anyagi terhet jelent a családoknak. Ha még tandíjjal is megsarcoljuk őket, lesznek, akik nem tudják vállalni a továbbtanulást.
– Nemrégiben a városvezetés figyelmébe ajánlotta azt is, hogy a nagy forróságra tekintettel tegye lehetővé a soproni lakosok számára a Lövér fürdőben, a Tómalmon és a Fertő tavon a strandok ingyenes használatát. Honnan jött ez az ötlet?
– Sokan vannak, akik helyzetüknél fogva nem tehetik meg, hogy tengerparton nyaraljanak, segítsük őket, gondoljunk rájuk is. Ez figyelmesség az idősek és a rászorulók felé.
– De hát éppen Ön mondta, hogy túlköltekezett és adósságspirálban van a város. Honnan lehet előteremteni a belépők fedezetét?
– Ez jogos felvetés, de mi van akkor, ha ez a nyár végig esős, úgy, mint például a legutóbbi napokban? Akkor sincs bevétel, és ezért nem kap kompenzációt az üzemeltető senkitől. Ennyi tartalékkal feltételezem, hogy rendelkeznek. Keszthelyen például a balatoni strand a helyieknek az egész szezonban ingyenes. Miért ne tehetnénk meg mi is ezt a gesztust?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit olvasott utoljára?

Tovább olvasom