Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kormánytervek adócsökkentésre

Január elsejétől az áfa felső kulcsa 25 százalékról 20-ra, a személyi jövedelemadóé 38-ról 36-ra csökken.
Több évre szóló adóreformot jelentett be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Gazdasági és Szociális Tanács hétfői ülésén. A program 1000 milliárd forintos tehercsökkenést jelent 50–50 százalékos mértékben a lakosságnak és a vállalkozásoknak. A program nettó államháztartási egyenlege 800 milliárd forint.

A kormány javaslata szerint a forgalmi adó felső kulcsa 25 százalékról 20 százalékra csökken 2006 januárjától. Ez a lakosság fogyasztásának felét kitevő termékek és szolgáltatások árát érinti, pontosabban érintheti. Merthogy az adócsökkentés egyben a fogyasztói ár csökkenését is jelenti majd, ezt többen vitatják. Pedig 5 százalékkal kisebb lesz az áfája például az áramnak, a telefonálásnak, az üzemanyagoknak, az élelmiszerek közel harmadának. Egy liter benzinnél ez legalább 10 forint árcsökkenést eredményezhet, ha...

Biztosan nem lesz viszont olcsóbb a cigaretta, az alkohol és a gépkocsi. Ezen cikkek áfacsökkenését ugyanis elviszi a jövedéki, illetve a regisztrációs adó emelése.

Ami a személyi jövedelemadót illeti, a felső kulcs 38 százalékról 36-ra csökken jövőre, illetve a 18 százalékos kulcs határa 1 millió 500 ezer forint helyett 1 millió 550 ezer forint lesz. A hosszabb távú tervek szerint ezt követően öt lépcsőben 2010-re a jelenlegi 1,5 milliós határ 3 millió forintra emelkedne. Itt érdemes megemlíteni a családtámogatási rendszer korábban bejelentett változásait: a családi pótlék megemelését, illetve a családi adókedvezmény részleges megszűnését (a három- és többgyermekeseknél megmarad).

A kormány elképzelése szerint a társaságiadó-kulcs 16 százalékról 10 százalékra csökken jövőre, a javaslat 5 millió forintos adóalapig szól. Ezt azok a vállalkozások vehetnék igénybe, akik legalább a minimálbér kétszerese után fizetnek járulékot, illetve más adókedvezményt nem vesznek igénybe.

Az iparűzési adó 100 százalékát lehet majd levonni a társasági adóalapból, illetve 2008-ra megszűnik ez az adófajta. A mai 2 százalékos adóból 1 százalékos részt az önkormányzatok a finanszírozási reform részeként, más helyi adónemekkel, így például ingatlan-, nyereség- vagy szja-alapú fejlesztési hozzájárulásból pótolnák. A másik 1 százalékot a költségvetés kompenzálná.

Lesz változás a társadalombiztosítási járuléknál is. Még ez év novemberében a mai 3450 Ft-os tételes egészségügyi hozzájárulás összege 1950 Ft-ra csökken, és 2006 novemberében meg is szűnik.
A kormány egy új adónem bevezetését is tervezi. A luxusadót a 100 millió forint forgalmi érték feletti ingatlanoknál kellene megfizetni, a 100 millió forint feletti rész 0,5 százalékát évente az önkormányzatoknak.
A kormány új minimálbér-szabályozást is javasol, mely három elemből áll. A szakképzettség nélküli személyeknél a minimálbérnek jövőre el kellene érnie az egykeresős, egyszemélyes háztartások létminimumát, amely 63 ezer forint. A középfokú végzettségűeknél ennek 110 százaléka lenne a minimálbér, amely 70 ezer forint. A felsőfokú végzettségűeknél pedig 120 százaléka lenne az alapfokú minimálbérnek a legkisebb bér, amely jövőre 77 ezer forint.

Miből vesznek el?
A bejelentett adómódosítások jövő évi költségvetési hatása 194 milliárd forint, ennek kompenzálására jövőre mintegy 200–250 milliárd forinttal fogják vissza a központi igazgatási kiadásokat. Mérséklik a minisztériumok bértervezését és jövőre nem finanszírozzák a tárcák önálló fejlesztési programjait, csak a Nemzeti Fejlesztési Tervben szereplő projektekhez nyújtanak forrásokat. A kormány tervei között szerepel az átlagot jóval meghaladó mértékű, többmilliós betétek kamatjövedelmeinek, illetve a részvények árfolyamnyereségének megadóztatása is. A mértékről a további konzultációkat követően döntenek.
Természetesen az emberek többségét a részletek kevésbé érdeklik, sokkal inkább arra kíváncsiak, hogy mindezek hatására mennyi lesz a borítékban a mostanihoz képest. Ezt nehéz most megmondani, részben persze azért, mert mindezek még csupán javaslatok, még ha nagy is rá az esély, hogy törvény lesz belőlük.

A szkeptikusok szerint kevesebb marad a borítékban, a korábbi adócsökkentések tapasztalataira hivatkozva mondják ezt. Mások szerint viszont választási év következik, és nincs kormány, amely ekkora jövedelmet merne elvonni a szavazóktól. Az bizonyos, hogy a lényeg a részletekben rejtezik ezúttal is. Nem világos például, hogy mit jelent pontosan a kormányszóvivői iroda háttéranyagában szereplő kijelentés, miszerint: „Az egészségügyi kiadásokhoz való méltányos hozzájárulás jegyében szélesedik a járulékalap, ami 23 milliárd forint többletbevételt eredményez." Ezt január legvégén, február elején tudjuk meg biztosan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

gyvse: hat számban aranyérem

Tovább olvasom