Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Kormányszóvivő: rémhír, hogy államosítanák a bankbetéteket

Rémhírnek és minden alapot nélkülöző álhírnek nevezte a pénteki rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna kormányszóvivő, hogy a magyar bankbetéteket államosítaná a kormány. Az ügyben a felügyelet és a rendőrség is vizsgálódik.


A kormányszóvivő elmondta, hogy csütörtökön olyan rémhír került fel az internetre, amely a bankbetétek államosítását vizionálja.

Hozzátette: a cselekmény kimeríti a rémhír terjesztés bűntettét, és az elkövető akár három évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Az illetékes szervek azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, a rendőrség büntető eljárás keretében vizsgálja az ügyet együttműködve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) - tette hozzá Nagy Anna.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta: bejelentés alapján értesültek az ügyről, hogy a világhálón e-mailes üzenetek formájában nyilvános levelező listán valakik azt állították, hogy az Európai Bizottság valamilyen szankciót fog Magyarország ellen hozni, ezért ennek ellensúlyozására a kormányzat a 2 millió forint feletti hazai bankbetéteket megpróbálja befagyasztani.

A felügyelet tiltott piacbefolyásolás gyanújával pénteken vizsgálatot indított a megtévesztő levél miatt - mondta Binder István.

A felügyelet szóvivője kifejtette: az üzenet minden alapot nélkülöz már csak azért is, mert Magyarországon nemcsak a magyar törvények, hanem az Európai Parlament és Tanács irányelve is előírja a betétesek számára a betétek biztonságát. Hozzátette, hogy az idén januártól mind a hitelintézeti törvény, mind pedig az európai uniós jogszabályozás alapján az eddigi 50 ezer euró helyett 100 ezer euróra - jelenlegi középárfolyamon számítva 26,6 millió forintra - emelkedett a betétgarancia. Magyarországon a betétbiztosítás rendszeréért felelős intézmény, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) eddig az összegig vállalja az esetlegesen befagyasztott hitelintézeti betétek kifizetését betétesenként.

Binder István emlékeztetett arra, hogy az OBA vagyona 2011 elején meghaladta a 90 milliárd forintot, legutóbb pedig az idén tavasszal teljesített kifizetést befagyasztott takarékszövetkezeti betétek után.

Kérdésre válaszolva Nagy Anna elmondta, hogy jelenleg két személyt sikerült azonosítani, akik elindíthatták a rémhírt, róluk részleteket nem árult el.

Binder István kérdésre válaszolva közölte: igyekeznek minél hamarabb lezárni a tiltott piacbefolyásolás gyanúja miatt indított vizsgálatot, és ha a tényállás megáll, akkor a felügyelet szankciót alkalmaz, de más hatósági szankciók is lehetnek ennek a kísérői.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. janika 2011. június 05. 19:53
  „Jó a pancser kérdése, hisz csupán a pancserekhez fordulhat akiket a pancserek átvernek és átvertek mindig is.”
 • 34. pancser 2011. június 05. 07:35
  „33! Rendben van józanodjon ki, de ki lesz ahova fordulhat?”
 • 33. load 2011. június 04. 21:10
  „31. pancser
  OV akarnoksága addig tetszik a befektetőknek, amig Orbán pontról-pontra végrehajtja a Széll Kálmán Terv Londonba kiküldött változatát.
  Ez viszont azzal jár, hogy semmi sem lesz a Matolcsy által várt 4,5-5,5%-os gazdasági növekedésből, aminek nyomán munkahelyek százezrei jöttek volna létre, és a magyar gazdaság szárnyalni kezdhetne.
  Amint erre rájönnek a befektetők, nos akkortól nagy gáz lesz.
  A kormány a bizalmi index százas listáján ma 23%-on áll.
  A hazai többség kezd kijózanodni.
  Az első rossz lépésnél a befektetők is kijózanodnak.”
 • 32. gjozsi88 2011. június 04. 18:31
  „pancser!
  Ismétlem: Nem a forint erősödött, hanem a dollár és az euró gyengült!
  Ugyanis ha a forint erősödne akkor erösödne a svájci frankkal szemben is, de ahogy gyengül az euro a svájci frankhoz, ugy gyengül a forint is ehhez!
  Ráadásul pont akkor erösödött a forinttal szembeni bizalom, azaz a kockázati felár akkor jött vissza a 390 bázispontról 310 bázispontra (A Bajnaitól 175 ponton vették át) mikor bejelentette a Széll Kálmán megszorító tervet, mely az erősködés leverését jelentette!”
 • 31. pancser 2011. június 04. 17:45
  „Azzal nincsen vitám, hogy a forint kiszolgáltatott a spekulációnak. OV. akarnoksága jót tesz a nemzeti valutának általában a szigor mindig tetszik a befektetőknek. A rémhírek gazdái vagy viccelni akartak vagy szándékkal próbálták a forint iránti bizalmat megrendíteni. Ha az emberek tömegesen megrohanták volna a bankokat az katasztrófa lenne mindenkire, pártállástól függetlenül. Ezért a tetteseknek nem lesz felmentés és a farkukra fognak lépni.”
 • 30. gjozsi88 2011. június 04. 12:59
  „Pancser!
  "Ki okozott és milyen kárt azt nem tudjátok eldönteni, a forint jó a svájci frank mégis drága."

  Csak az ország iránti bizalom nem a régi.....!
  A forint egyébbként attól erősebb, hogy gyengült a dollár és az euró helyzete, ezekhez képest erösebbnek látszik, de azt mondani, hogy jó az túlzás, mert a kockázati felárunk még mindig 300 bázis felett van!!!!!”
 • 29. gjozsi88 2011. június 04. 12:31
  „pancser!
  A forint védelme mögött álló IMF most MOL részvény vásárlásra fordított része nem áll a forint mögött!
  Igy a forintot roppant nehéz lesz védeni egy külföldről inditott spekulációval szemben, mert növeltük a kiszolgáltatottságát!
  Ez pedig maga a komoly valóság!
  Ha lehetőség van rá.....akkor kinntről bárki, bármikor spekulálhat és ahogy az árfolyamra, ugy a spekulációra is rohadt nehéz leszz benntről reagálni érdemben!
  Az nem lesz elég, hogy kiabáltok :rohadt Soros...stb!!!!!
  Persze ez neked magas.......egyébbként már csak azért sem terjesztenék rémhírt, mert a süllyedő hajóban én is bennt ülök!
  Persze ezt sem értitek, mert vastagon megakadályoztátok a Gyurcsány idejéből azokat a megszorításokat, amelyek töredékei a mostaninak.....csak azért hogy rossz legyen a szociknak!
  Csak nem vetted észre. hogy nem a szociknak lett rossz, hanem mindenkinek!”
 • 28. Boli 2011. június 04. 09:23
  „22. machers.
  A másik Kósa, a harmadik meg Tóni gyerek volt!”
 • 27. load 2011. június 04. 08:26
  „24. pancser
  Rossz a példád.
  Ha valaki egy nyugati demokráciában egy ilyen hírt terjeszt az interneten, azért nem az Interpol jön, hanem az elmegyógyintézeti ápolók.
  Ott egy ilyen hír kapcsán nagy ívben kiröhögik annak terjesztőjét, de valószínű, hogy egyszerűen csak nem reagálnának rá.
  Ott jogbiztonság van és az ilyesmi annyira elképzelhetetlen, mint a jövő heti Mars-utazás.
  Nálunk ez - sajnos - nem így van.
  Nem lehet, hogy a visszamenőleges hatájú törvénykezés, meg a manyup pénzek konfiskálása teszi hihetővé ezt is az emberek között?”
 • 26. janika 2011. június 04. 05:56
  „Szerintem is rémhír a bankbetétek államosítása. A tolvajok egymást ijesztgetik, hogy nagyobb hatásosabb tolvaj is van náluk! A mi valóban igaz is!”
 • 25. machers 2011. június 04. 00:24
  „24. pancser 2011.06.04. 00:13
  Szerinted, miért nem tudom eldönteni, hogy ki okoz nekem kárt?”
 • 24. pancser 2011. június 04. 00:13
  „Ha valaki országot vezet, így vagy úgy majd ítélnek a választók és nem ti, illetve a sok millióban a ti voksotok is benne lesz is benne lesz. Ki okozott és milyen kárt azt nem tudjátok eldönteni, a forint jó a svájci frank mégis drága. Itt viszont valakik rossz szándékkal, vagy csak viccból emberek millióit riogatják, ez nem megy, ezt büntetik mindenhol. Próbáljátok meg valasmelyik nyugati országban ezt a cselekedetet a net segítségével, aztán várjatok egy kicsit, míg a Interpol kopogtat!”
 • 23. load 2011. június 04. 00:00
  „21. pancser
  Jó, ezt értem, de akkor mi van az egy évvel ezelőtti Kósa- Szíjjártó nyilatkozatokkal?
  Az nem csak okozhatott tetemes károkat, hanem okozott is.
  150 milliárdot a költségvetésnek.
  Vagyis mindenkinek, aki adót fizet ebben az országban.”
 • 22. machers 2011. június 03. 23:59
  „16. pancser 2011.06.03. 21:33
  OK! Az egyik Viktor. De ki a másik?”
 • 21. pancser 2011. június 03. 23:47
  „18! "load"! Azért mert valótlan híreket terjesztettek, embereket vezettek félre, az ilyesmi komoly károkat okozhat mindenkinek akinek magyar bankban van a pénze.”
 • 20. load 2011. június 03. 22:41
  „19. knifemaster
  Ezt kötve hiszem.
  Gyurcsány még lemondása előtt lehívta a 25 milliárd dolláros IMF hitel első részletét.
  Az ország hiteltörlesztési képessége tehát nem a forint/dollár árfolyamtól függött.”
 • 19. knifemaster 2011. június 03. 22:31
  „10. coment 2011.06.03. 19:05
  A forint bedőlése nem ezektől a majmoktól függ.
  Ha annak idején Gyurcsány nem mond le akkor bizonyos pénzügyi csoportok bedöntötték volna a forintot.
  1 euró vagy egy svájci frank tényleges reálértéke a valóságban 3 4 -szer annyi mint amit árfolyam gyanánt leírnak.”
 • 18. load 2011. június 03. 21:37
  „16. pancser
  "Már két fickót megtaláltak, 3 évet kaphatnak,"
  Miért?”
 • 17. load 2011. június 03. 21:35
  „7. AHA
  AHA,
  A 15-ös a tiéd.”
 • 16. pancser 2011. június 03. 21:33
  „Már két fickót megtaláltak, 3 évet kaphatnak, de a rendőrség ezen a topicon is gyűjtögethet néhány ostobát! Megint jó látható az MSZ-Jobbik összeborulás! gjozs88 -zeta62 páros például!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyészséghez fordul a Jobbik a Kaba-Püspökladány térségi botrányos földosztás miatt

A Jobbik országgyűlési képviselőiként a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordulunk a… Tovább olvasom