Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Korhadnak a platánfák

Néhány korhadtat találunk a soproni Paprét védett platánfái között. Ezek kivágásához jegyzői engedély szükséges. Ugyan életveszélyessé még nem nyilvánítottak egyet sem, de amennyiben balesetveszély áll fenn, azonnali vágás szükséges.
Látványos korhadásnak indult a védett soproni Paprét néhány árnyat adó platánfája – ezzel keresték meg szerkesztőségünket a park környékének lakói, akik arra kérnek választ, kinek a feladata és felelőssége a fák gondozása. Mint kiderült, a fák tulajdonosa a város önkormányzata, a gondozással pedig a Soproni Városüzemeltetési Kft.-t bízták meg.

Kivágásuk nem merült fel

– A park fáit a városüzemeltetési kft. kezeli és ellenőrzi, amennyiben problémát tapasztalunk, a városüzemeltetési iroda döntése szerint kerülhet sor kivágásra – mondta el Horváth Antal, a kft. kertészeti részlegének vezetője. – Lévén, hogy védett fákról van szó, kivágásuk egyelőre nem merült fel, eddig mindössze a letört ágakat távolítottuk el és a rendszeres metszést hajtottuk végre.

Jegyzői engedély kell

Mint kiderült, egy védett fa kivágásához a természetvédelmi hatóság – esetünkben a jegyző – engedélye szükséges. Amennyiben közvetlen baleset- vagy életveszély áll fenn, ettől el kell tekinteni és a vágást azonnal el kell végezni. – Mivel a növények városi tulajdonban vannak, a veszélyes fa által esetlegesen okozott kár is a várost terheli – tette hozzá a részlegvezető.

1995-ben védetté

nyilvánították a fákat


A papréti fákat már 1995-ben védetté nyilvánította az önkormányzat. Ezt egy 1999-es helyi rendelet is megerősítette. A nyilvántartás szerint negyvenkettő platán, tíz korai juhar és egy kislevelű hárs kapott itt védelmet. Ez azt jelenti, hogy a Paprétre is a közpark kezelésére vonatkozó előírások érvényesek. Tilos például újabb parkolók építése, pavilonok elhelyezése. Rendszeresen, de minimum ötévenként ellenőrzik a fák egészségi állapotát. Ötévenkénti nyesésük – állapotfelmérésük után – kötelező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a téren a busz

Győr. Mától újra a Korányi Frigyes téren közlekednek a 2-es és a 23-as helyi autóbuszjáratok. Tovább olvasom