Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Kopogtatócédulák jövőhét péntekig

Legkésőbb jövőhét péntekig minden választópolgárnak meg kell kapnia a kopogtatócédulákat.
Legkésőbb jövő péntekig minden választópolgárnak meg kell kapnia az értesítőt arról, hogy felvették a választási névjegyzékbe. A levélben az ajánlószelvény is benne lesz.

Azzal, hogy Sólyom László köztársasági elnök másfél hete április 9-re, vasárnapra tűzte ki az országgyűlési választások első fordulóját, a választási eljárásról szóló törvény értelmében számos időpont vált biztossá. A legkorábbi fontos dátumig egy hét van hátra: a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt az ajánlószelvénnyel együtt február 6. és 10. között kell megküldeni a választópolgároknak. A névjegyzéket egyébként február 8. és 15. között közszemlére teszik. Ha valakit kihagytak, töröltek róla vagy tévesen került rá, február 15-én délután négy óráig élhet kifogással.

Az országos, a területi, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjait legkésőbb február 17-én választják meg. A külképviseleti névjegyzékbe való felvételt a választópolgár a lakcíme szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől (azaz a helyi jegyzőtől) március 17-én délután négy óráig kérheti. Ugyancsak eddig az időpontig lehet jelöltet ajánlani és bejelenteni. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait, póttagjait március 20-ig választják meg, a pártok delegáltjaikat március 31-ig jelenthetik be. Ugyanezen a napon délután négy óráig meg kell semmisíteni a be nem nyújtott ajánlószelvényeket. Erről jegyzőkönyv készül, amit március 23-án délután négy óráig kell átadni a választási bizottságnak.

Igazolást – a választások első és második fordulójára egyaránt – személyesen vagy meghatalmazott útján legkésőbb április 7-én délután négy óráig, ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az legkésőbb április 4-én megérkezzen a választási irodához. A névjegyzéket 2006. április 8. után lakcímváltozás miatt nem lehet módosítani. Ez utóbbi négy évvel ezelőtt érvényben lévő szabályozásban még nem így volt, ami elméletileg visszaélésekre adhatott lehetőséget.

Maradt ugyanakkor a közvélemény-kutatási eredmények közzétételének tilalma (április 1-jétől 9-én este hét óráig, és április 15-től 23-án este hét óráig) és a kampánycsend (április 8-ától 9-én este hét óráig, illetve április 22-étől).

A választás első fordulóját Magyarország területén április 9-én reggel hat és este hét óra között tartják. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken április 1-jén, másutt április 2-án lehet szavazni. A második forduló itthon és a legtöbb külképviseleten április 23-án lesz, az amerikai kontinensen pedig április 22-én.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz évvel ezelőtt robbant fel a Challenger űrrepülőgép

Az amerikai űrkutatási programok több mint négy évtizedes történetében bekövetkezett három… Tovább olvasom