Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Konzervatív bíró lesz az amerikai legfelsőbb bíróság elnöke

Bush elnök egy közismerten konzervatív bírót jelölt az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságába. A jelölésnek azért van jelentősége, mert az Egyesült Államokban a legfelsőbb bíróság játssza az alkotmánybíróság szerepét.
George Bush jelöltje a legfelsőbb bírói tisztségre: Samuel Alito
"Semmi sem fontosabb köztársaságunk számára, mint a törvényesség" - fogalmazott a szenátus jogi bizottságában Samuel Alito bíró, a Legfelső Bíróság új bírójelöltje, akinek tegnap kezdődött meg a szenátusi meghallgatása. A szenátorok alapos, részletes meghallgatást, nem könnyű napokat ígérnek neki. A republikánusok örvendenek jelölésének, hiszen Alito köztudomásúan és vállaltan konzervatív bíró; tizenöt esztendőn keresztül volt szövetségi bíró, fellebbviteli bíróságon, s előtte a Reagan-adminisztráció munkatársaként dolgozott. A demokrata pártiak azonban aggódnak, mert Alito teljes mellszélességgel támogatja például az elnöki jogkör kiterjesztését.

Edward Kennedy, massachusettsi szenátor szerint például ez különösen aggasztó most, egy olyan időszakban, amikor a Fehér Ház kínzásokra és amerikai állampolgárok titkos megfigyelésére adott utasítást. Bush elnök a visszavonuló bírónő, Sandra Day O'Connor helyére jelölte az 55 éves Samuel Alitót. O'Connor bírónő gyakran a mérleg nyelvének szerepét játszotta a testületben, Alito viszont túlságosan konzervatív irányba viheti el a Legfelső Bíróságot. A Legfelső Bíróság tulajdonképpen az amerikai alkotmánybíróság, amely súlyos társadalmi kérdésekről dönt.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év elejétől alkalmazható az ekho

A január 1-jétől szerzett bevételekre, az ezekkel összefüggő kötelezettségekre már alkalmazható az… Tovább olvasom