Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Könyv a kis betegekért

Nehéz beleképzelni magunkat az édesanya helyébe, aki gyermekének néhány apró jellel kezdődő betegségéről megtudja, hogy aligha gyógyítható. A győri Szele Anna vállalkozott e helyzet hiteles érzékeltetésére – ezt könyve sikere is bizonyítja.
A könyvszalonra megjelent, nagy visszhangot kiváltott Csillag az égen című kötet szerzőjét nemrég az Első Győri Lions Club ülésén látták vendégül. Döncző Zoltán, a szervezet elnöke ajánlotta a művet a tagság figyelmébe. A bemutatkozó Szele Anna – alias „Cinthya Clark" – elmondta, kisfia korai halálát követően sokat vívódott, míg rászánta magát a ritka CF-szindrómában érintett családok életének bemutatására. A lappangó módon öröklődő betegség tünetei csak akkor jelentkeznek, ha mindkét szülő hordozója a hajlamosító génnek, és ezek a gének az öröklődés folyamatában úgy kombinálódnak, hogy érvényre jut szervezetre gyakorolt káros hatásuk.

A nyálkahártyák felületén képződő, túlságosan sűrű váladék részben emésztési zavarokat okoz, de az életre legveszedelmesebbek a tüdő működésében bekövetkező komplikációk.

Azóta, hogy Szele Anna kisfiát elvesztette, az orvostudomány egyre hatékonyabb gyógyszereket talált a váladékképzés zavarára, a betegek túlélési esélyei jelentősen nőttek, ezek a medicinák azonban rendkívül drágák. Szele Anna úgy gondolta, könyvének terjesztésével segít az anyagi gondokkal küszködő családokon: a nyereséget a betegek megsegítésére létrehozott alapítványnak utalja át. A Csillag az égen a könyvesboltokban is kapható lesz, ebben az esetben azonban a kötet 2500 forintos árából kevesebb juthat a jótékony célra. A szerző ezért a nem hagyományos terjesztési lehetőségek felkutatásában kérte a győri lionok segítségét.

Döncző Zoltán – mindamellett, hogy a klub tagjai azonnal számos kötet megrendelését jelezték – feltette a kérdést a tagságnak: kinek van ötlete a karácsonyi ajándéknak is kiváló regény nagyobb példányszámú terjesztésére? Borsfai László, a Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai intézmény igazgatója jelezte, hogy alapítványuk kuratóriumának javasolja a terjesztés támogatását.

Mint kiderült, Szele Anna sem várta tétlenül a segítséget. Az iskolákba kiküldött körlevele alapján máris számosan neveztek be a jótékony célú akcióba. Ugyanakkor segítség érkezett az Arrabona Lions Klub részéről is: a Baross út elején lévő sátorban a hagyományos forraltbor-árusításuk keretében a szerző hétvégén, szombaton és vasárnap is dedikálja könyvét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A harcos (The Warrior)

Lafcadia, a király hadvezére azt a parancsot kapja, hogy embereivel romboljanak le egy falut,… Tovább olvasom