Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Költöző hivatal, megújuló kultúrház

Pályázati támogatások segítségével fejlődött Babót az elmúlt időszakban. Szükség volt persze önerőre is, amit a falu vezetői szerint takarékos, szigorú gazdálkodással tudtak biztosítani.
A babóti önkormányzatot egyelőre nem érinti a kormány közigazgatási reformja. Legalábbis így véli Molnár János, a falu polgármestere, arra gondolva, hogy a település 1000 lakos feletti. A községben a közelmúltban számos fejlesztés történt, ami Molnár János szerint az elmúlt évek szigorú gazdálkodásának, megtakarításainak köszönhető.

Nyertes pályázatok

– A közétkeztetéssel kapcsolatos nyertes pályázattal indult a ciklus, ennek támogatásával újítottuk fel az iskolai konyhát – kezdte Molnár János. – Az óvoda külső felújítását, festését is négy évvel ezelőtt tudtuk megvalósítani. 2003-ban az iskolánk számítógépparkja bővült szintén sikeres pályázattal, és még ugyanebben az évben adtuk át az új orvosi rendelőt. Rendbe tettük a sportpálya környékét, a kiserdőt kitisztítottuk és új csemetéket, platánfákat telepítettünk. Sajnos, eredménytelen pályázatunk is volt ebben az időszakban: a József Attila utca felújítására és a kultúrház rekonstrukciójára benyújtott igényünket nem fogadták el. Sikerült viszont a Mátyás király utca egy új szakaszát megépítenünk, illetve nyílászárókat cseréltünk a tűzoltószertáron és gázfűtést vezettünk a sportöltözőbe.
2004-ben Babóton sikerült a kultúrház nyílászáróit is lecserélni, portalanították a Bercsényi, az Ordód és a Petőfi utcákat. Mindezt az önkormányzat saját forrásaiból, közel 12 millió forintot költöttek a beruházásra. Két évvel ezelőtt komoly munkába fogtak a faluban. Az egykori téesziroda és általános iskola épületének átalakítását kezdték el polgármesteri hivatallá. Önerőből 3,5 millió forintot költöttek a beruházásra, megoldották az akadálymentesítést, modern ügyfélfogadót és szociális helyiségeket alakítottak ki. Ebben az időben kezdték el a kultúrház felújítását is. Először megyei pályázatból a fűtést korszerűsítették.

Babamúzeum nyílt

– Szintén megyei pályázaton nyertünk 1,5 millió forintot nyílászárók cseréjére, ebből a polgármesteri hivatalban és az öltözőben tudtunk új ablakokat, ajtókat vásárolni – folytatta Molnár János. – 2005-ben ugyancsak a kultúrház felújítása adott munkát a szakembereknek. Az elektromos hálózatot tették rendbe és ekkor nyílt meg a Babamúzeum is. Ugyanebben az évben az óvoda vizesblokkjára közel egymillió forintot fordítottunk. Nemhiába pályáztunk többször is útfelújításra, hiszen tavaly a József Attila utca és a Csengő sor rekonstrukciójára nyertünk támogatást, a beruházás elkészült és át is adtuk a forgalomnak az új burkolatot. Sikerült egy 700 méteres járdaszakaszt is felújítanunk, amire 2,5 millió forintot költöttünk önerőből. Idén fejeztük be a kultúrház külső tatarozását, ami 2,4 millió forint volt, saját erőből biztosítottunk hozzá forrást.
A további tervek között szerepel Babóton újabb járdák építése a helybeliek közreműködésével és a polgármesteri hivatal külső szigetelése. Hátravan a Csokonai utca csapadékelvezető rendszerének karbantartása, mert a mostani ideiglenes jellegű.

„ Több pénzt a falunak”

Varga László és felesége Babót legidősebb lakói közé tartoznak. A Fő utcában, a falu közepén laknak, így láthatják, milyen változások vannak a faluban. Laci bácsi azt mondja: szép, hogy megújultak a középületek és az utak, de az útfelújításokat szerinte folytatni kellene. „Új járdák és utak építésére adhatna az állam több pénzt az önkormányzatnak, mert amivel most gazdálkodhatnak, az nagyon kevés. Különben jól érezzük magunkat a községben, nyugalom van, a magunkfajta idős embereknek pedig arra van a legnagyobb szükségük” – jegyezte meg Varga Laci bácsi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek

a szóbeli érettségik

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom