Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Koltay Gábor lesz a József Attila Színház megbízott ügyvezetője

Koltay Gábor rendező lesz április 1-től a budapesti József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatója - jelentette be a teátrum szerdai nyilvános társulati ülésén a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

Csomós Miklós a társulat előtt tartott beszámolójában emlékeztetett arra, hogy a fővárosnak soha nem állt szándékában megszüntetni a József Attila Színházat; korábban színházi célú hasznosítási pályázatban gondolkodtak, ezt a tervet azonban elvetették.
Mint a városvezető bejelentette, március 31-én távozik az angyalföldi teátrum jelenlegi igazgatója, Méhes László, helyét megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor veszi át, a főváros pedig még áprilisban igazgatói pályázatot ír ki.
Csomós Miklós ismertette a Fővárosi Önkormányzat által megrendelt, a színház működését 2004-től 2010 júliusáig áttekintő revizori jelentés megállapításait is. A revizorok szerint a teátrum nem alkalmazott belső ellenőrt, 2004 óta nem készült részletes leltár, folyamatosan halmozódtak az adótartozások, és hiányosságok voltak a felügyelő bizottság, illetve a könyvvizsgáló munkájában is. A főpolgármester-helyettes felvetette az előző városvezetés felelősségét is.
Sikkasztás gyanúja nem merült fel - közölte Csomós Miklós, hozzátéve azonban: számviteli fegyelem megsértése gyanújával feljelentés született.
A teátrumot 2010 júliusa óta vezető Méhes László hangsúlyozta, rendkívül részletes átadás-átvételt készített elő. Az intézmény pénzügyi helyzetére kitérve megjegyezte, a tavaly nyári 270 milliós forintos adósságállományt a 30 százalékkal nagyobb nézőszámnak és bevételnek köszönhetően idén márciusra sikerült 80 millióra csökkenteni.
Koltay Gábor a nyilvános ülésen köszönetet mondott a városvezetésnek, amiért a társulat fennmaradhat és folytathatja munkáját. Mint hozzáfűzte, régóta figyelemmel kíséri a József Attila Színház előadásait, és sok barátja, korábbi munkatársa dolgozik a színház falai között. "Nagyon sok érték halmozódott fel itt, ezeket elő kell hívni" - fogalmazott a megbízott ügyvezető, aki azonban még nem kívánt részleteket ismertetni programjából.
Újságírói kérdésre válaszolva Koltay Gábor elmondta: indulni fog a színház igazgatói pályázatán.
A rövidesen lejáró munkaszerződésekkel kapcsolatban érdeklődő társulatnak Csomós Miklós elmondta, a megbízott ügyvezetőnek jogában áll meghosszabbítani ezeket, de a főváros arra törekszik, hogy a legrövidebb időn belül kiírja és lebonyolítsa az igazgatói pályázatot.
Mint a főpolgármester-helyettes elárulta, a színház jövő évi önkormányzati támogatása a leendő nyertes pályázó programjától is függ.
Derzsi György, a József Attila Színház korábbi könyvvizsgálója a társulati ülés végén visszautasította a munkáját ért kritikát, hozzátéve: a teátrum tavaly nyári hiánya nem 270, hanem 210 millió forint volt, és ezért elsősorban a rossz finanszírozási helyzet okolható.

Olvasóink írták

 • 1. load 2011. március 17. 23:25
  „Megérdemelte.
  Keményen megdolgozott érte.
  Az MSZMP ünnepi rendezvényeinek koreografálásával tanulta a szakmát.
  Ma a nemzet filmrendezője.
  Az István a király rendezésével elérte, hogy ezután a honfoglalásról ne lehessen egy normális, jó filmet csinálni.
  A Honfoglalás című filmben találtam meg a kedvenc Koltay jelenetemet, amikor a honfoglaló magyarok derékig sárban törnek előre szekerekkel, lovakkal, kűzdve az elemekkel az új haza felé, majd a kamera egy pillanatra a pár méterre levő száraz útra téved.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona az LPM-ről: visszatért a kutya a hányásához

Az idei költségvetés módosításáról és a közigazgatási alapvizsga visszaállításáról is döntött szerdán az Országgyűlés. Tolódik a dohányzás szigorításáról szóló döntés. Tovább olvasom