Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Kollégiumot rossz tanuló elvétve kaphat

Győr-Moson-Sopron megye - A vidéki egyetemistáknak, főiskolásoknak nemcsak a tanulmányi eredményről, a megfelelő szállásról is gondoskodniuk kell. Kollégiumi szállást pedig csak a jó tanulók kaphatnak.

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után megszaporodik a kiadó ingatlanok után érdeklődők száma. Ennek oka, hogy azok a fiatalok, akik az egyetemtől, főiskolától olyan távolságra laknak, hogy a mindennapi bejárás már nem kifizetődő, kénytelenek kollégium vagy albérlet után nézni. Mivel a diákszállások száma véges, a hallgatóknak még a szemeszter megkezdése előtt számolniuk kell a lehetőségeikkel.

A koleszok harmada az elsősöké

A győri Széchenyi István Egyetemen két kollégium áll a hallgatók rendelkezésére, ami 1465 férőhelyet jelent. A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni karán ennél jóval kevesebb, összesen 967, Mosonmagyaróváron pedig 324 diáknak jut szállás.

Idén 512 elsőéves költözhet be a győri egyetem valamelyik kollégiumi szobájába. Sopronban 390 gólya, óváron pedig 120 elsős kezdheti diákszálláson a szemesztert. Vagyis a kollégiumi ágyak nagyjából egyharmada az elsősöké. Persze ennél jóval több fiatal jelentkezik, ezért az intézményeknek szelektálnia kell, hogy kik azok, akik a felvételre jogosultak.

A tanulmányi átlag a mérvadó

Polgár Rudolf, a NYME kollégiumi koordinátora elmondta, a hallgatóknak nemcsak azért kell jól teljesíteni, hogy ösztöndíjhoz jussanak. "A kollégiumi felvételi eljárás egy kialakult és működő pontrendszer alapján zajlik, melyben 80 százalékban a tanulmányi átlag és 20 százalékban a szociális helyzet a mérvadó." – jegyezte meg Polgár Rudolf.

A Széchenyi Egyetemen is a tanulmányi eredmény a meghatározó. "Az elsőéves hallgatóknál elsősorban a hozott pontokat nézzük, aki ezzel nem kerül be a kollégiumba, annak van még egy lehetősége, a méltányossági kérelem, ami szociális alapon működik." – tájékoztatott Simon József a SZE kollégiumi igazgatója.

A kollégium még mindig megéri

Anyagi szempontból sem mindegy, hogy a hallgató kollégiumban, vagy albérletben foglal-e szállást.
A kollégiumi díj a Széchényi Egyetemen egy hónapra 7500 Ft, ami a 18-20 ezer forintos albérletárakhoz képest meglehetősen olcsónak számít.

A Nyugat-magyarországi Egyetemen ennél valamivel drágábbak a diákszállások, itt 10000-16700 Ft-ig terjednek az egy főre jutó szobaárak.  Ez az összeg azonban már jobban közelít a kiadó ingatlanok egy főre jutó értékéhez, de még mindig olcsóbb, hisz a koleszokban rezsit sem kell fizetni. 

Az egyetemi szállások vezetői azt is hangsúlyozzák, hogy a hallgatóknak nem elég egyetlen félévben jól teljesíteni, hisz a férőhelyek 10 hónapra szólnak, s minden tanévben újból kell felvételizni.

Olvasóink írták

  • 2. Jandex 2009. augusztus 01. 06:31
    „Kollégiumot nem de diplomát ebben az országban bárki kaphat Aki végig bír inni,drogozni,bulizni stb néhány évet!!!/ezért van tele minden szolárium,videotéka,butik stb diplomásokkal,ennyit ér a magyar diploma!!!/ Azért ontjuk Őket ha éhen halunk is!!!”
  • 1. Nooormális? 2009. július 31. 17:12
    „Szívesen máskor is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két román kamion gyulladt ki az M7-esen - fotókkal!

Két román kamion ütközött össze, majd gyulladt ki az M7-es autópálya 183-as kilométerszelvényénél,… Tovább olvasom