Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Koalíciós megállapodás hétfőn

Az MSZP és az SZDSZ hétfőn írja alá a koalíciós megállapodást, és nyújtja be a kormányprogramot a parlamentnek – közölte Gyurcsány Ferenc tegnap. Kuncze Gábor azt is bejelentette, hogy az SZDSZ három tárca irányítását vállalja.
Tisztán liberális vezetésű lesz az informatika területével kiegészített gazdasági minisztérium, amelyet Kóka János vezet, az egészségügyi tárca, ennek élére Molnár Lajos kerül, a környezetvédelmi minisztériumot pedig továbbra is Persányi Miklós irányítja az új Gyurcsány-kormányban. Kuncze Gábor hozzátette: az államtitkárok személyéről a döntést később hozza meg az SZDSZ.
A miniszterelnök kérdésre válaszolva közölte: 11 plusz egy minisztériumból (kancellária) áll majd az új kormányzat struktúrája. Mint mondta, nem lesz kormányfő-helyettesi poszt. Kitért arra, hogy a minisztériumok szerepe jelentősen meg fog változni, erőteljesebben jelenik meg az összkormányzati felelősség érvényesítése. Megváltozik majd a minisztériumok irányítási szerkezete is – tette hozzá.
Jövő kedden a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt fogja a parlament tárgyalni, ehhez kötődően a hét közepén az erről szóló részletes koncepciót bemutatják a nyilvánosságnak.
A Fidesz–KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetje arra a bejelentésre reagálva, hogy SZDSZ-vezetésű lesz az Egészségügyi Minisztérium, azt írja: „az SZDSZ választási programjának – az ambuláns és fekvőbeteg-szolgáltatások privatizációja, a több-biztosítós rendszer bevezetése – megvalósulása esetén fizetőssé válik az egészségügy”. A népjóléti kabinet közleményében emlékeztet arra, hogy az országgyűlési választásokat megelőző kampányban több vezető kormányzati politikus is megígérte: nem lesz sem receptdíj, sem vizitdíj, sem privatizáció, s a jövőben sem kell fizetni az egészségügyi szolgáltatásokért. A közlemény felidézi a 2004. decemberi népszavazást, amikor „az emberek nemet mondtak a kórház-privatizációra, a fizetős egészségügyre, arra, hogy megfosszák a legnehezebb helyzetben lévőket a tisztességes egészségügyi ellátástól. Az emberek többsége nemet mondott az SZDSZ egészségügyi programjára.” Ezért, mint írják, „joggal várunk választ Gyurcsány Ferenctől arra, hogy a megalakuló új kormány az emberek, a betegek oldalán áll-e vagy a tőke érdekeit képviseli? Fizetni kell-e a betegeknek a receptfelírásért és a vizitért?” (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05.26.

Tovább olvasom