Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Kizárják a spekulánsokat

Az elmúlt napokban a lakástámogatási rendszer tervezett módosításáról szóltak a hírek. A kormány hamarosan dönt a változtatásokról, addig úgy tűnik, rohamra kell számítani a hitelt folyósító kereskedelmi bankoknál.

Ingatlanboomot hozott a hitel

A lakáscélú állami támogatásokról szóló rendelet két esztendeje született azzal a szándékkal, hogy fellendülést hozzon előbb az új, majd a használt lakások piacán. Miközben tavaly a háztartások nettó megtakarításai jelentősen, a GDP arányában 4,4 százalékról 1,8 százalékra csökkentek, addig a lakossági ingatlanhitel-állomány egy év alatt duplájára, csaknem 695 milliárd forintra ugrott, ami soha nem látott rekordszintnek felel meg. Tavaly havi bontásban a lakosság jellemzően 50–60 milliárd forint lakáshitelhez jutott, a boom jócskán megnövelte a költségvetés terheit, így az eddig sem volt kérdés, szigorodnak-e a feltételek, pusztán az nem volt világos, hogy mikor. 2003-ra a jelzáloglevél-kamattámogatásra 14 milliárd forintot szánt az állam, ám az már most is látszik, hogy ez szinte semmire nem lesz elég. A jelzáloglevél-állomány idei támogatása a korábban felvett hitelekre az idén is 28 milliárdos kiadást jelent a büdzsének, s ehhez jön még a friss kibocsátás: csak az év első négy hónapjában 183 milliárd forintnyi jelzáloglevél került a piacra, ami 15 milliárdos költségvetési támogatást igényel.

A módosítás lényege

A lakástámogatások tétele felülről nyitott kiadás, ami azt jelenti, hogy nem fogyhat el, s teljesítését az igények szabják meg. Az elmúlt napokban bejelentett rendeletmódosítási szándékon tehát nem kell csodálkozni.
A jövőben az első lakásukat vásároló fiatalokat szeretnék segíteni, s a spekulánsokat, az állami hitelből sokadik lakásukat vásárlókat kizárnák a támogatottak köréből. A változtatások 30 millió forintról 15 millióra csökkentenék a használt lakások vásárlására felvehető hitel maximális összegét. A jövőben egy ember egy lakásra csupán egyféle támogatott hitelt vehetne fel, azt is csak akkor, ha nincs a tulajdonában másik, lakás céljára megfelelő ingatlan. Ez lehetetlenné tenné azt a jelenlegi gyakorlatot, hogy a maximum tízmillió forint kiegészítő kamattámogatású kölcsön összegét más, kevésbé kedvező, de államilag támogatott jelzálogalapú hitellel toldják meg. A tervek szerint két százalékkal csökkenne az állami kamattámogatás mértéke is, amit a kormány azzal indokol, hogy a jelenlegi betéti és hitelkamatok most igen alacsonyan állnak, így szükségtelen az állami támogatás. A hitelfelvevőknek  nem feltétlenül kellene ennyivel több kamatot fizetniük, a kormány inkább a bankok nyereségét csökkentené.

A bankok  várnak


Akiknek már van új, egy-két esztendős lakáshitelük, azokat főként az adókedvezmények megszüntetésének terve érintheti: jelenleg az adott év törlesztőrészleteinek negyven százaléka, de legfeljebb 240 ezer forint vonható le az adóból, a jövőben ez csökkenni fog.
A kamatháborúban álló bankok és a hitelközvetítő, jelzálogbróker profilú cégek egyelőre várnak a kormányrendeletre, ám az otthonra vágyó ügyfélnek nemigen tanácsos türelmesnek lenni, azaz jó, ha a következő egy hónapon belül dönt az új, akár friss, akár régi építésű lakás vásárlásáról, még a régi feltételek szerint. A változtatás után minden bizonnyal a leggyakoribb csavar az lehet, amikor az ügyfél büntetőjogi felelőssége mellett sem vallja be, hogy van másik ingatlana. A bankok hatásköre nem terjed ki ennek ellenőrzésére, a földhivatal nyilvántartása pedig egyelőre nem áll olyan szinten, hogy ezt országos számítógépes rendszerrel kiszúrja. Nagy baj akkor lehet, ha az adóhatóság veszi észre a turpisságot, akkor jó, ha szimpla büntetéssel és a hitel azonnali visszafizetésével megússza a kalandot az új ingatlantulajdonos.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy gyümölcsfán több fajta

A családi ház kertjében és a hétvégi telken a legtöbb termelő helyhiánnyal küszködik, hiszen nem… Tovább olvasom