Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Kivonják a forgalomból a műszakin megbukó autókat

Amennyiben a műszaki vizsgán egy gépjármű nem felel meg, akkor nemcsak közvetlen balesetveszély esetén, hanem automatikusan kivonja a forgalomból a vizsgabiztos.

Mindezt rögzíti az elektronikus jármű nyilvántartóban is - tartalmazza a közúti járművek műszaki vizsgáztatásáról szóló rendeletet módosító KHEM rendelet.A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter számos ponton módosította a korábbi rendeletet, az új szabályok többsége január első napjától hatályos.

Amennyiben a műszaki vizsgán nem megy át a jármű, akkor jelenleg a következő történik: a vizsgabiztos a forgalmi engedély érvényességi idejét nem hosszabbítja meg, a forgalmi engedélyben feltüntetett érvényességi határidőt lerövidíti, vagy pedig a forgalmi engedélyt - ha a jármű közúti forgalomban való részvétele közvetlen balesetveszéllyel jár - érvényteleníti, és a rendszámtábláról az érvényesítő címkét eltávolítja.

Az új szabály szerint a forgalmi engedélyt érvényteleníteni kell, a rendszámtábláról pedig el kell távolítani az érvényesítő címkét, és mindezt közölni kell az elektronikus nyilvántartóval. Tehát megszűnik az a lehetőség, hogy csak közvetlen balesetveszély esetén kell kivonni a járművet a forgalomból.

Ha a közúti ellenőrzés során az ellenőrző szerv megállapítja, hogy a jármű további részvétele a közúti forgalomban közvetlen balesetveszéllyel jár, illetőleg a járművel az előírt hatósági engedély nélkül végeznek közúti közlekedési szolgáltatást, akkor a forgalmi engedélyt elveszi, és a rendszámtáblát az érvényesítő címke eltávolításával érvényteleníti. Ez a jelenlegi szabály. Az új annyival több, hogy a forgalmi engedélyt is érvényteleníteni kell, és mindezt közölni kell az elektronikus nyilvántartóval.

Jelenleg is megteheti a közlekedési hatóság, hogy a jármű telephelyén ellenőrzi annak közlekedés-biztonságát, amennyiben az üzembentartó a járművet menetkésznek nyilvánította. A jövőben a közlekedési hatóság elnöke szabályzatot ad ki az ilyen ellenőrzésekre.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Imcsi 2009. december 09. 19:36
  „"Meg aztán írod, a fékek hibás állapota miatt történhetnek balesetek. Ez igaz, viszont az ilyen jellegű baleset viszonylag ritka."
  A most következő csúszós utakon bizony eltérő fékhatás miatt hamar árokba kerülhet egy autó, vagy rosszabb esetben a szembejövő sávba! De ez előfordulhat rossz lengéscsillapító esetén is! A nem megfelelő műszaki állapotú autók (ide tartoznak azok is, amelyekből hiányzik az index) nem valók a közutakra!”
 • 33. iparos 2009. december 08. 10:06
  „animos 2009.12.07. 20:53

  Nekem semmi közöm az autokhoz. Azon kivül, hogy van egy 8 eves autom! Még soha nem került a vizsgáztatása 30-nál többe.

  Soproni Autoclub
  Elövizsgáztatás
  Jav+vizsgadij

  3 becsületes srác/ nem rokonaim, és nem ismeröseim/
  Amit leirtál csak a düh, és blab-blab-bla”
 • 32. Túrabakancs 2009. december 08. 09:46
  „Lobbo71/
  Mivel az államnak a pénzbehajtás a lényeg ennél az esetnél is, így sajnos elképzelhetőnek tartom,
  hogy a legkisebb hibákért is bevonják a forgalmit. Máskülönben ha minden ugyanúgy történne mint eddig,
  akkor nem lett volna hírtértéke a cikknek. Meg aztán írod, a fékek hibás állapota miatt történhetnek balesetek. Ez igaz, viszont az ilyen jellegű baleset viszonylag ritka. Majd a tapsztalat elmondatja a valóságot jövőre hogy mi is a helyzet a vizsgáztatáskor, később érdemes erre visszatérni.”
 • 31. Lobbo71 2009. december 08. 07:47
  „Nem igazán értem a felháborodást. Ha egy autó belétek megy, mert rossz a fékje, akkor mindenki azt kérdezgeti, hogy miért ment át a vizsgán. Most meg az a baj, hogy a roncsokat kivonják a forgalomból.
  Nylván egy izzóért nem fogják kivonni a kocsit a forgalomból, mint ahogy eddig se buktatták meg a vizsgán ilyen apróságért.
  Igenis bele kell verni az emberek fejébe, hogy csak üzembiztos autó vehet részt a közlekedésben. És ahogy valaki írta, egyre kevesebb helyen van jelen a korrupció, nekem is van ismerősöm, aki mindig 20-30ezerért vizsgáztatta a kocsiját, most már kénytelen volt másikat venni, mert a környéken sehol nem tudja lefizetni a vizsgáztatókat.
  Amógy a műszaki vizsga 7200 forint, szerintem egy autó fenntartásában nem nagy összeg.”
 • 30. animos 2009. december 07. 20:53
  „iparos -nak! Sugárzik belőled a nagyképűség.
  Én is autókkal foglalkozom az, amit itt leírtál ,,Leadod az autodat 1 szakinak, és érte mész amikor le van vizsgáztatva. Akkor nincs olyan veszély, hogy utánna kell szervizbe vinni. Ha magad barkácsolod, megérdemled a sorsodat:-))" baromság.
  Először is, ha a nagy fejedtől látnál is olvashatnád, hogy Te és a hozzád hasonló ÁL szakik csak a pénzt szedik el a kuncsafttól és rengeteget hibáznak.
  De nálad alapvetően (csak) vagy többnyire hibás munka kerül ki.
  Ne oszd az észt ész nélkül.
  Tehát mi van akkor, ha ilyen selejt gyáros szaki miatt vonják ki a forgalomból az autót?
  Félreállna a szád, ha börtönbe kerülnél.
  Pedig ehhez a rendelethez az dukálna.
  Na csá !”
 • 29. tricse 2009. december 07. 18:56
  „Régi Veszprémi út Renault-szalon

  korrekt vizsgáztatás,udvarias kiszolgálás--hogy legyen jó vélemény is

  nem,nem ott dolgozom--ügyfél voltam”
 • 28. Sophia 2009. december 07. 16:33
  „Undorító ami ebben az országban folyik!”
 • 27. Muaddib 2009. december 07. 15:13
  „Ha meg rok szabadulni a kocsitól az se megy egy könnyen.
  Apám nevén van egy Lada tavaly Áprilisban tönkrement a motor.
  Egy Győri autószerelő kicserélte ez eddig 50000,-Ft-omba került motorral együtt. Mielőtt átírattam volna már nem is működött.
  .Elvittem "sajnos" Mosonmagyaróváron egy szerelőhöz, aki egyszer szerelésre előleget kért 30000,-Ft-ost majd az átírásra kb 50000,-Ft-ot majd még a szerelésre 55000,-Ft-ot sajnos már tudom hogy hülye voltam. az átíráshoz sürgetett hogy írassam át a kpm-nél a motort, amit Győrbe betettek a kocsiba ezt meg is tettem a kpm-nél.
  Majd ez után kinyögte, hogy ez mégsem jó hoz bele egy másikat. Aztán két hónap huzavona után az lett hogy lett egy autó ami működött de se átírva nem volt. A forgalmiba a régi motorszám volt a kpm-nél a Győrbe berakott motor szám szerepelt a motor meg egy harmadik motor volt.
  Ez év Novemberbe lejárt a műszaki és most ott tartok, hogy nem tudok megszabadulni tőle és még fizettem is érte.”
 • 26. iparos 2009. december 07. 13:51
  „Rohin! Te nem, hogy a világban nem jártál, de érzésem szerint még a szomszédainknál sem. Máshol még az autorádio, klima után is adot kell fizetni. Mellesleg nekem teljesen mindegy, hogy szegény vagy gazdag az ember aki velem szembem, vagy mögttem jön. Egy a lényeg biztonságos autoval jöjjön. Ez pedig a világ minden részén pénzbe kerül. A régi autora többet kell költeni, a fiatalabbra kevesebbet. HA NINCS RÁ PÉNZED FENNTARTANI, KILORA MEGVESZIK. A tököm tele van a roncsautoval szaladgálokkal. A hátso ablakban meg a tábllával, BOCS HOGY MEGELÖZTELEK”
 • 25. bn 2009. december 07. 13:34
  „én nem gondolnám, hogy egy 10 éves autó öregnek számít, illetve nem biztos, hogy egy 4 éves autó üzembiztosabb, mint egy 10 éves. Ha választani kellene, akkor sok autó helyett inkább egy 10 éves Octávia...
  Jelen esetben azt fogják elérni, hogy aki nem tud új venni autót, az ezután sem fog tudni, mert kevesebb pénze marad (egy autó árához képest nem sok, de a mi országunk 120 hónapra vesz autót, szóval az is pénz).
  Ha már mindenképp meg akarják reformálni, akkor csináljanak egy adatbázist, ami minden vizsgáztatott autóhoz tartozó kilóméteróra állást rögzíti (futott kilóméterek). Akkor talán nem lenne az, hogy minden magyarországon forgalomba lévő autó órája 3-30 év között 80.000 és 150.000km között van, mert eladás előtt mindenki teker rajta egyet visszafele. Akkor nem lennének agyonfutott autók az országban,jobban pörögne az autóvásárlás, jobban meg lehetne bízni az autóban, illetve mindenki tisztában lenne azzal, hogy milyen hibák jöhetnek elő.
  A visszatekerés általános probléma, a mi márkakereskedésben!!! beszámított autónkban két héttel később 80.000-el kevesebb kilóméter volt.”
 • 24. b.zoli 2009. december 07. 12:50
  „ezek szerint arra megy ki a játék hogy 10év leteltével dobjam ki a kocsit és vegyek újat. nekem skoda forman 14 éves kocsim van jövö márciusig van müszakija . ezzel most eldöntöttem hogy idén elviszem még vizsgára”
 • 23. RONIN 2009. december 07. 12:17
  „Na nemá_!
  Mi vagyunk a BIRKÁK, mert hagyjuk...
  Hány bőrt húznak még le rólunk?
  Bejártam a világot, de ilyennel még nem találkoztam....!!!!”
 • 22. motyo 2009. december 07. 10:59
  „.... meg mégjobban a népet. Én úgy tudom, hogy még nincs elfogadva az a tv. ami januártól a 10éves és annál idősebb autóknak csak egy évre adná meg a műszakit(de ez már csak idő kérdése). A másik durva érvényteleníti a forgalmit ott megint kivesz 6000-et a zsebedből... És azis könnyen előfordulhat hogy az újbóli vizsga drágább lesz mert kitalálnak ilyen meg olyan büntetést. Az utak kurva jó minősége miatt komplett lengőkarszettet kellett cseréltetnem a 9éves kocsimba műszaki vizsgára... kemény 200 ezer magyar forintért, amit nem biztos hogy kellett volna ha normális útjaink lennének. Jövőre kötelező is tuti több lesz mert kb. minden autó egy kategóriával feljebb ugrik. Az autósokat lehet legjobban lehúzni, <moderálva>. Eredetiségvizsga, teljesítményadó, kötelező kw alapú bevezetése, regadó, évenkénti műszaki, luxusadó, mi jön még?!”
 • 21. Dávid1908 2009. december 07. 10:53
  „Most beszéltem egy volt munkatársammal, aki vizsgabiztos(2évig dolgoztam mellette) és ő is csak a BLIKKből ismeri ezt az új szabályt, hogy a 10évnél idősebb autók 1év érvényességet kapnak. Nem kell mindent elhinni az újságoknak. Vannak ún. kishibák, amiért műszaki vizsgán nem jár különösebb szankció. Pl.: Egy izzóért nem lehet megbuktatni egy autót!!! Ahol én dolgoztam, ott a korrupciónak jele nem volt!! 2év alatt kb 3x kaptam pénzt, de mind azért, mert elmentem a tulaj lakásához és vizsga után visszavittem a kocsit. Akartak megvesztegetni minket, de NEM!!! Vannak helyek, ahol meg lehet venni a vizsgát, de gondoljunk bele, hogy egy olyan autó jön a hátunk mögött, aminek nem jó a féke, de megvette a vizsgát...! Kamerát minden vizsgabázisra!!! Ha nincs pénz javítani, adjuk le a bontóba az autót!!!”
 • 20. Szilágyi_Zsolt 2009. december 07. 10:42
  „AHA, Túrabakancs, köszi.
  Ez nekem új információ volt, de máris szívből "örülök", mert sajnos az ország 60%-ának nem telik arra, hogy 10 évenként cserélgesse a kocsiját - nemhogy új, de még egy használt (<10 éves) járgány árát sem bírja kinyögni. :( Ráadásul, ahogy az újautó-piacot elnézem, sok esetben a 15-20-25 éves, "belakott", megbízható régi kocsikkal műszakilag kevesebb a macera, mint egynéhány alig pár éves, de szemétkukába való, és szigorúan csak szervizben javíttatható ipari hulladékkal.
  Megint a tisztességes munkából tengődő magyart szívatják meg.”
 • 19. Agent 2009. december 07. 09:25
  „A cikk vége mindent megmagyaráz:
  "A németek hatvan év alatt nagyon elfelejtették a hatalommal való visszaélést. Mi háromszáz év alatt kiválóan megtanultuk."”
 • 18. Agent 2009. december 07. 09:20
  „Erre fele kellene inkább fejlődni:
  http://totalcar.hu/magazin/kozelet/nemetvizsga/”
 • 17. fióka 2009. december 07. 09:19
  „Nézzétek a jó oldalát itt egy újjabb lehetőség ,hogy legálissan megszabadulj a roncskocsidtól:DOdahúzom tréleren a fémkasznit az tuti megbukik aztán már intézhatik is a papírokat:D”
 • 16. Agent 2009. december 07. 09:16
  „14.
  "Bár remélem lesz annyi emberség a vizsgáztatókban, és használják az eszüket"

  ez a probléma, hogy mennyire "emberséges" az illető, azt pedig hogyan tudja az ember "kipuhatolni" - illetve gondolom sokan a zsebükön keresztül emberségesek, ez dilettantizmus a törvényalkotók részéről, persze már megszokhattuk,”
 • 15. sont 2009. december 07. 09:15
  „Szégyen ami ebben az országban megy! Ez az egész a pénzlehúzásról szól. Undorító.........”
34 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

44 millió forintos kínai buszokat vesz a Volán

A kínai XIAMEN King Long United Automative Industry CO Ltd. nyerte a Volánbusz Zrt. hirdetmény… Tovább olvasom