Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

Kitelepítések, körbezárt falvak

A Hernádon levonuló árvíz miatt két települést elzárt a víz a külvilágtól, több tucat embert kellett kitelepíteni. Eközben tegnap délután megtalálták annak a hétéves kisfiúnak a holttestét, aki még vasárnap egy megáradt és gyors folyású patakba esett.
Tegnap megérkeztek a helikopterek Ócsanálos és Gesztely térségébe, hogy segítsék a Hernád mentén az árvízi védekezést – közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövízig) szóvivője.
Több tucat embert kellett kedden kitelepíteni árvíz és belvíz miatt: 24-et Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, hetet Hajdú-Bihar megyéből, ötöt pedig Pest megyéből. Dobson Tibor tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe kétszázötven tűzoltót kellett átcsoportosítani az árhullám kivédése érdekében.
Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője arról számolt be, hogy a legkritikusabb helyzet kedd reggelre Hernádkércsen alakult ki, „itt hét házat már körbefogott a víz, ezért leállították a – víz, gáz, villany – közműveket”. A településen hat családot veszélyeztetett közvetlenül a víz. A kitelepítetteket ismerősök, rokonok fogadták be vagy helyben kialakított ideiglenes szálláson helyezték el őket.
Este lapzártánk előtt Kiskinizst is elzárta a Hernád áradata a külvilágtól, így már a második Hernád-menti települést nem lehet megközelíteni közúton. A Sajó magas vízállása miatt több települést csak kerülő úton lehet megközelíteni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében négy útszakaszon csaknem félméteres vízátfolyás nehezíti a közlekedést, ezeken a részeken sebességkorlátozó táblák figyelmeztetnek a veszélyre
Az Ékövízig szóvivőjének közlése szerint a Hernád jobb partján, ahol Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs és Szentistvánbaksa települések védelmére nem épült ki, Bőcs község védelmére pedig csak részlegesen épült ki a körtöltés, az áradás közvetlenül fenyegeti az ott élőket.
A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője eközben azt közölte, hogy nincs utánpótlása a Körösökön levonuló árhullámnak, mert a folyók romániai vízgyűjtőjén, illetve a magyar területen az elmúlt 24 órában számottevő csapadék nem volt. (mti)

Uszadék alatt volt a gyerek holtteste

Holtan találták meg kedden kora délután azt a hétéves kisfiút, aki még vasárnap egy megáradt és emiatt igen gyors folyású patakba esett be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajólászlófalván – közölte a Spíder miskolci speciális mentőcsapat vezetője. A vízbe esés helyszínétől körülbelül egy kilométerre bukkantak rá a gyerek holttestére egy uszadék alatt – mondta Lehóczky László. A hétéves kisfiút a rendkívül gyors áradat magával ragadta, miután belecsúszott a patakba. A kutatók tegnapig nem tudtak a mély és gyors sodrású, vízinövényekkel benőtt, különböző akadályokkal, akácágakkal telített mederbe bemenni. A gyerek holttestének helyét a kutyák jelezték a mentőknek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz szanyi gól

Tovább olvasom