Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Kitart a piac türelme az önkormányzati választásokig?

A piac eddig türelmes volt, ám ez nem tart ki az őszi, önkormányzati választásokig, a befektetők rövid és hosszabb távon is ható, hiteles hiánycsökkentő programot várnak a megkérdezett elemzők szerint.
Barcza György, az ING Bank elemzője elmondta, hogy a piaci konszenzus az idei hiány előrejelzését 2000 milliárd forint köré emelte. Hozzátette, hogy a piaci szereplők a GDP-hez mérten 1 százalékpontos hiánycsökkentést áraztak be.

A piac eddig hitelt adott a kormány hiánycsökkentésre irányul bejelentéseinek, a türelem azonban véges - hangsúlyozta. Ismertette: a külföldiek kezében lévő állampapír állomány szépen gyarapodott, a kötvényvásárlásokat hitelből fedezték, forintot ugyanis nem vásároltak ezzel egyidőben. Barcza György hangsúlyozta, hogy hosszabb távon a költségvetési hiány csökkentésének nincs alternatívája, a piac abban nem bízik, hogy a gazdaság "kinövi" a hiányt.

Az elemző szerint konkrét és megfelelően alátámasztott hiánycsökkentő lépések nélkül a hozamok a jelenlegi 7 százalék körüli mértékről 7,5 százalékra emelkedhetnek, gyengülhet a forint árfolyama, amire az MNB akár kétszer 50 bázispontos kamatemeléssel válaszolhat. Kedvező esetben egy fél százalékpontos hozamcsökkenés mellett akár jelentős forint erősödés is bekövetkezhet - tette hozzá Barcza György.

Míró József, az Erste Bank elemzője is úgy vélte, hogy azonnali intézkedés nélkül az idei hiány mintegy 300 milliárd forinttal lehet magasabb a célnál, ezért a piac olyan rövidtávú intézkedéseket vár, amelyek lefékezik a deficit növekedését. Az ezt szolgáló, bevételnövelő lépések közé sorolta az áfa alsó kulcsának 15 százalékról 20 százalékra történő emelését. "Az elmúlt napokban Törökország példája jól mutatta, hogy mi történik a reformelképzelések visszautasításával" - utalt a török líra jelentős, a forintot is érintő gyengülésére.

Míró József kiemelte, hogy a piaci szereplők eddig tekintettel voltak a választásokra, a hozamok ugyan emelkedtek, de a költségvetés növekvő finanszírozási igényét biztosított volt. Veszélyesnek nevezte azonban, hogy a várt és szükségesnek tartott intézkedések meghirdetése nélkül csökkenhet a likviditás és a hiányt nehezebb lesz finanszírozni.

A forint átmeneti és nem túl nagymértékű gyengülése még elviselhető - mondta, de hozzátette, hogy egy jelentős forintgyengülés megviselné a lakosságnak azt a részét, amelyik 4 milliárd euróra tehető devizahitellel rendelkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesztegzár

Az erdélyi Fogaras várost teljes egészségügyi vesztegzár alá helyezték, bezárták a Feketehalomban… Tovább olvasom