Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Kit küldenének Brüsszelbe?

Győr-Moson-Sopron - Az európai parlamenti (EP) választáson mindössze három listán lesz megyei jelölt, összesen tíz. A lapunk által megkérdezett elemző szerint gyakorlatilag lényegtelen, hogy a pártok kiket indítanak.


Az Országos Választási Bizottság vasárnap esti ülésén újabb pártok listáit vette nyilvántartásba, így eldőlt: a június 7-i EP-választáson nyolc karika közül választhatják ki a szavazók, melyikbe húzzák az ikszet. Önállóan indul a Jobbik, a Magyar Szocialista Párt, a Magyar Kommunista Munkáspárt, az MCF Roma Összefogás, a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége. Közösen méreti meg magát a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt, valamint a Lehet Más a Politika (LMP) és a Humanista Párt (HP).

A pártoknak meg kellett nevezniük jelöltjeiket is úgy, hogy egy listán legfeljebb 66 név szerepelhet. Maximális számú jelöltet az MSZP, az MDF és a Fidesz–KDNP írt be. Az MCF Roma Összefogás Párt 34, a Munkáspárt 29, a Jobbik 24, az LMP–HP 23, míg az SZDSZ 22 jelöltet indított. Magyarországot az eddigi 24-gyel szemben 22-en fogják képviselni az új EP-ciklusban.


Az összesen 330 személy között tíz megyei van. Az MSZP, az SZDSZ, a Jobbik, az LMP–HP, valamint az MCF Roma Összefogás a kiválasztásnál nem számított győr-moson-soproniakra. A Fidesz–KDNP listáján ugyanakkor öt megyei politikus neve olvasható. A jelenleg is EP-képviselő két soproni, Szájer József és Járóka Lívia a közvélemény-kutatási eredmények alapján befutónak tűnő 2., illetve 7. helyet kapta, míg új emberként minden bizonnyal Áder János csornai honatya is utazhat Brüsszelbe (ő a 4.). A soproni Firtl Mátyás, illetve a győri Szijjártó Péter szerepeltetése legfeljebb szimbolikusnak tekinthető, hiszen előbbi a 37., utóbbi az 55. a sorban.

A Magyar Demokrata Fórum listáján három megyei található, bár az erőviszonyok alapján valószínű, hogy egyikőjük sem kap mandátumot. Nagy Tamás, a párt soproni elnöke van a legelőkelőbb, 8. helyen. Szabó Józsefgyőri önkormányzati képviselő a 20., Takács Miklós győri MDF-elnök a 37.

A Munkáspárt két Győr-Moson-Sopronban élőt nevezett. Listáján 5. Belovitz Károly dunaszigeti erdész, míg 20. Winkler Károly mosonmagyaróvári vállalkozó.

A Kisalföld által megkérdezett szakértő szerint gyakorlatilag lényegtelen, hogy a pártok kiket indítanak. „A magyarországi választások közül az európai parlamenti az, amelyen a legkevésbé számít a jelöltek személye, a választók kifejezetten pártokra voksolnak" – állította Juhász Attila, a Political Capital Institute kutatási igazgatója. Úgy vélte, egyedül a listavezetők jelennek meg úgy-ahogy a nyilvánosságban, a lajstromok többi része elsikkad.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. május 12. 18:41
    „Azt a kérdést kellene feltenni, hogy kit küldenénk a szibériai só bányába!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság Kecskeméten - Őrizetben a lány barátja

Éjszaka őrizetbe vették és még kedden kezdeményezik előzetes letartóztatását annak a 17 éves… Tovább olvasom