Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kislétai gyikosság: kamerák a rendőrségnél, találgatások

A rendőrség lefoglalt három kamerát Kislétán, amelyek elképzelhető, hogy rögzítették az elkövetőket. Megoszlik a szakemberek véleménye.
 
A Magyar Nemzet, a Népszava és a Bors szerint a kamerák nem messze a hétfő hajnali gyilkosság helyszínétől, egy magánlakásban, illetve két boltban voltak felszerelve, és feltehetően rögzítették, ki mászkált a környéken a gyilkosság éjjelén.

Találgatások Megoszlik a szakemberek véleménye

Finszter Géza kriminológus szerint a romák elleni támadások elkövetői "világnézeti bűnözők": nem riadnak vissza az emberöléstől sem annak érdekében, hogy bomlasszák azt a társadalmat, amelynek értékrendjét elutasítják. Münnich Iván pszichológus azonban úgy látja, hogy a tettesek motívumait illetően csak találgatni lehet.

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) két munkatársát a romák ellen elkövetett bűncselekmények tetteseinek lehetséges indítékairól kérdezte az MTI.

  A rendőrfőkapitány szerint a támadók folytatják

"Semmi okom nincs feltételezni, hogy befejezték ezt a szennyes munkát" - jelentette ki Bencze József országos rendőrfőkapitány szerdán délután, amikor a romákat ért sorozattámadásról tárgyalt cigányvezetőkkel. Mint mondta: a támadók addig folytatják, amíg le nem buknak.

A főkapitány hangsúlyozta, hogy a kislétai gyilkosságot is a korábbi sorozat részeként kezelik, hiszen az ott talált egyik hüvely abból a puskából származik, amelyet két másik hasonló helyszínen is használtak már.

Bencze József beszélt arról is, hogy az összes településre, amelyben romák élnek, kiszélesítik az úgynevezett közbiztonsági hálót, azaz fokozott ellenőrzést tartanak. Kisléta egyébként korábban nem tartozott ezen települések közé.
Finszter Géza rámutatott arra, hogy az elmúlt másfél évben romák ellen elkövetett bűncselekmények egy része - legalább öt-hat ügy - magán hordozza a sorozatgyilkosságok ismérveit. Annyiban viszont ez a sorozat eltér a világ kriminalisztikai irodalmából ismertektől, hogy azok rendszerint valamilyen lelki aberrációra vezethetők vissza, ebben az esetben azonban "erkölcsi aberrációról" van szó - mondta a szakember.
A kriminológus kiemelte, hogy az ilyen agresszív cselekményeket a leginkább rendezetlen személyiségű emberek hajtják végre, akik rendszerint valamilyen súlyos lelki defektussal élnek, a jelenlegi helyzet azonban különleges, mert ez inkább "világnézeti bűnözés".
Úgy fogalmazott: az elkövetők a belátási és akarati képesség birtokában vannak, tehát elmeorvosi szempontból beszámítható, normális emberek, ám a tettekben olyan rasszista "értékrend" jelenik meg, amely szerint vannak népcsoportok, amelyek kiirtásra érettek. Az áldozatokat nem is veszik emberszámba - tette hozzá.Bencze József országos rendőrfőkapitány (b) beszél, amikor találkozó összehívását kezdeményezte roma vezetőkkel, hogy tájékoztatást adjon a romák elleni bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban. Mellette
Bencze József országos rendőrfőkapitány (b) beszél, amikor találkozó összehívását kezdeményezte roma vezetőkkel, hogy tájékoztatást adjon a romák elleni bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban. Mellette Teleki László miniszterelnöki megbízott, a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság társelnöke.MTI Fotó: Illyés Tibor

Finszter Géza szerint a "világnézeti bűnözés" mögött nem személyes érdek vagy érzelmi ok áll, hanem egy értékrend, amelyet az elkövető szembeállít az elfogadott renddel, és minden elkövet azért, hogy ez érvényesüljön. "Ezért számára nem gond, hogy embert kell ölni, mert az emberölés az ő értékeihez képest egy elhanyagolható epizód" - mondta.
A szakember úgy látja: amíg ezek az elkövetők elszigetelten vannak jelen - még ha ilyen szörnyű formában is - "addig még nincs baj", csak akkor lenne, ha az egész társadalom elkezdene így működni. Mint mondta, ez nem szokatlan jelenség, voltak államok, amelyek erre rendezkedtek be. "Az egész XX. század predesztinál arra, hogy emberek erkölcsi értelemben megőrüljenek", és most ezzel szembesültünk - mondta. Hozzátette: bizonyos szerencsétlen történelmi körülmények között - ha komoly társadalmi, politikai válság tör a társadalomra, és annak az erkölcsöt valló része nem áll a sarkára - ez még tömegesen is előfordulhat. Az SS-hez, a Gestapóhoz, az ávóhoz tömegesen jelentkeztek - jegyezte meg.

Finszter Géza szerint az elkövetők azért olyan sikeresek, mert a hagyományos bűnözéstől annyira eltérnek, hogy nincsenek "fogódzók" a rendőrök számára. Nagyon nehezen lehet a nyomukra bukkanni, mert nagyon gondosan konspirálnak és választják ki a célpontokat, és könnyen menekülnek. Ez azt mutatja, hogy nem abba a kategóriába tartoznak, akik "mártíromságot akarnak vállalni", hanem ellenkezőleg: abban bíznak, hogy titokban marad a személyük, és így bomlaszthatják azt a társadalmat, amelynek az értékrendjét elutasítják.

Münnich Iván, az OKRI főmunkatársa szerint az eseménysorozat jelen pillanatban rendőrségi kérdés, és csak találgatni lehet a hátteréről. Az, hogy több esemény egy irányba mutat, nem jelenti azt, hogy ugyanazok követték el, ugyanabból a motivációból. Ezt bizonyítania kell - mondta.
Szerinte az biztos, hogy a legutóbbi, kislétai gyilkosság nem spontán cselekmény, hanem megtervezték, hogy mikor, hol, ki lesz a célpont. Nyilvánvaló, hogy nem egy alacsony IQ-jú ember vagy embercsoport követte ezt el - közölte, megjegyezve: "még az is beleférhet, hogy van egy ideológiájuk, egy elképzelésük, az is belefér, hogy megbízásból tették".

Az elkövetők céljairól, motivációiról a pszichológus azt mondta: a tettesek félre is vezethetik a hatóságokat. Például olyan félrevezető nyomokat hagynak, amelyekkel "megpróbálják megúszni a helyzetet, ami egy logikus elképzelés vagy vágy a részükről, mert idáig is meg lehetett úszni".

Münnich Iván szerint "azt olyan egyértelműen nem nagyon lehet kimondani, hogy rasszista indíttatásúak voltak ezek a bűncselekmények, de persze nem zárható ki". Mint mondta, a rasszista kifejezés azért kerül mindig szóba, mert romák az áldozatok és "a romákra csak rasszista szempontból lehet támadni".

"Sok más szempontból is lehetséges adott esetben. Sőt még az is lehetséges, hogy roma támadott romát" - tette hozzá a pszichológus. Mint mondta, a romák sem alkotnak egységes kultúrkört, nem biztos, hogy kedvelik egymást, és "ők sem mentesek emberi indulatoktól, lehetnek féltékenyek, lehetnek bosszúállóak, mindenek lehetnek, mint minden ember". Tehát nem érdemes egyértelműen kimondani hogy ez rasszista cselekmény, várni kell, hogy ezt bizonyítsa a nyomozó hatóság - hangsúlyozta Münnich Iván.

Az országos rendőrfőkapitány szerdai bejelentésére, amely szerint az elsődleges fegyverszakértői vélemény alapján a Kislétán használt egyik lövedék olyan puskából származik, amelyet másik két helyszínen is használtak, Münnich Iván úgy reagált: "kaptunk egy új hírt, amely talán közelebb viszi a nyomozást a helyzet megoldásához".
A tavaly július óta tartó, romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan meghaltak. A legutóbb, hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették.

Bulvár szakértős

Kreol bőrű, sötét hajú, a roma közösségekben feltűnést nem keltő személy segítheti terepfelméréssel a sorozatgyilkosokat - értesült a Bors. A Borsnak Végh József kriminálszociológus úgy vélekedett, egészen biztos, hogy körültekintő, minden részletre kiterjedő terepszemle előzi meg a gyilkosságokat. Az alapos megfigyeléshez idő kell, így a gyilkosokat segítő személy nem kelthet feltűnést a roma közösségekben.

Csécsi Soma, a Nemzeti Nyomozó Iroda helyettes szóvivője a lapnak nem kommentálta ezt a lehetőséget.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Haru 2009. augusztus 07. 11:50
  „Nem hiszem, hogy sötét bőrű, inkább csak bekente.:()”
 • 21. gamergabor 2009. augusztus 06. 22:22
  „Túrabakancs igazad van tuti megtalálnák az elkövetőt de lehet hogy 20 is egyszerre.
  meg a kocsin tuti volt gárdistás matrica :D
  a végén bírnám hogy nem navara hanem egy piros zsiguli lett volna :D”
 • 20. Túrabakancs 2009. augusztus 06. 21:54
  „Érdemes lenne OFF-ROAD versenyt rendezni Piricsén, Tatárszent-
  györgyön,Galgagyörkön és környékén! A nevezés és a belépés
  ingyenes lenne, mindössze fekete színű terepjárót kellene vinni, meg
  egy hamiskás mosolyt. Előny: Nissan Navara :)”
 • 19. imre1964 2009. augusztus 06. 19:48
  „Micsoda embereket tesznek az ójságba ez szégyen.
  Ide jutottunk az 5-osztályos okítsa a tanult embert.
  Gyönyörü”
 • 18. Totyis 2009. augusztus 06. 19:48
  „Fekete ember éjszaka nem látszik!!! Rossz nyom!”
 • 17. Igazamvan 2009. augusztus 06. 18:15
  „"Az alapos megfigyeléshez idő kell, így a gyilkosokat segítő személy nem kelthet feltűnést a roma közösségekben. Ezek alapján elképzelhető, hogy egy kreol bőrű, sötét hajú férfi végezheti el ezeket a feladatokat, akinek a jelenléte nem gyanús."

  Nézzétek meg a fényképet:ráillik, (Teleki LÁszló) már hívom is a 100 milláért a zöld számot.”
 • 16. xo16zy 2009. augusztus 06. 17:25
  „"kamerák nem messze a hétfő hajnali gyilkosság helyszínétől, egy magánlakásban, illetve két boltban voltak felszerelve"
  Azért úgy látszik mégsem volt olyan biztonságos ott a "dolgozó" és "becsületes" romák környékén.”
 • 15. pancser 2009. augusztus 06. 17:18
  „Aki a nemzetét rossz hírben tünteti fel, az hazaáruló! Szeretjük a Hazánkat, még ha vannak is rossz dolgaink azon vagyunk, hogy mint a családban nem teregetjük ki a szennyest. Nem így Draskovics és az MSZP egyes vezetői. Draskovicsnak meg a többinek le kellett volna inteni a rasszistázókat, elsősorban a cigány vezetőket. Senki ne beszéljen addig rasszista indítékról amíg erre bizonyítékok nincsenek, mert ezzel ártanak MO-nak. Különösen Kolompár Orbán van a bögyömben amikor kijelentette, hogy biztos a faji indítékban. Draskovicsnak el kellett volna igazítania a jogállam nevében. Ez egy sajnálatos gyilkosság semmi más, addig amig másra nincsen bizonyíték. De mit várhatunk az MSZP-től? Minden eszközt bevetnek a hatalomért, mint tették korábban is. Hazudnak majd megint, ahogy Fletó mondotta Öszödön. Nézetem szerint ez a mostani rasszistázó kampányuk öngól, hiszen a rendetlenséget, a bántalmazásokat a törzsszavazóik szenvedik el, akiket ugyancsak felháborít a hatalmon levők fordított gondolkodása, ez főleg BAZ és Heves megyére jellemző például!”
 • 14. Truder 2009. augusztus 06. 15:56
  „Majd ködösítenek...megint.”
 • 13. Túrabakancs 2009. augusztus 06. 10:26
  „ez+az!
  Természetesen vicceltem, csak lenaradt a mondat végéről a Smile mosoly figura!”
 • 12. győriember 2009. augusztus 06. 10:12
  „lefoglalt három kamerát? talán a felvételt, kedves szakértő cikkíró....”
 • 11. ez+az 2009. augusztus 06. 09:26
  „Túrabakancs, ezeket talán ön sem gondolja komolyan.”
 • 10. gáborgábor 2009. augusztus 06. 09:21
  „hat én nem a nyomravezetőnek adnám a 100millat,hanem pénzelném belőle a "brigádot"
  szerintem sokan vannak igy”
 • 9. Túrabakancs 2009. augusztus 06. 09:01
  „Az igazán durva az volna, ha látná, ő lesz a következő áldozat! :)
  Attól tartok maradna a fogdában.”
 • 8. Túrabakancs 2009. augusztus 06. 08:59
  „lolita!
  Malvína a becses neve. /szegény pára/
  Őt nem érdemes megkérdezni, mert múltkor erősen berághatott a zsarukra, valósznű
  rendőrségi alkalmazottra tenne terhelő vallomást a jóslásában. Azért egy próbát megérne.”
 • 7. lolita 2009. augusztus 06. 08:26
  „Azt a hires josnöt is bekene avatni hatha ö többet tud, a Malvinka vagy mi a neve!?”
 • 6. AHA.. 2009. augusztus 06. 08:18
  „"Bulvár szakértős"
  ..ez legalább olyan komoly mint a kormányzati jósda!
  Tényleg azzal mi van?
  Mit jósolnak a csillagok? Fejek hullanak, vagy elkapják a tettest?”
 • 5. Reális 2009. augusztus 06. 08:03
  „Az utolsó bekezdés elgondolkodtató!”
 • 4. Reális 2009. augusztus 06. 08:02
  „A nép erkölcsöt valló része a cigánybűnözést sem szeretné ám nagyokosok!
  Az azért elgondolkodtató,hogy a rendőrség 8-9 esetből sem tud semmi fogózkodót találni,se egy nyomot,se egy ráutaló jelet,se egy rendszámot stb. Csak remélni lehet,hogy nem akarattal borzolják a kedélyeket!”
 • 3. éaa 2009. augusztus 06. 07:59
  „hátsójába”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még sehol sem tart a 83-as felújítása

83-as főút - Még a tendert sem írta ki a kormány a 83-as főút Győr és Pápa közötti szakaszának… Tovább olvasom