Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Kisfilmek a nagyvilágból HS7 módra

14 zenés-szöveges kisfilm: ez az új Heaven Street Seven-album, melyet szinte kereken két évvel a zenekar szélesebb körű hazai ismertségét jelentő Cukor című albumot követően vehetünk kézbe.

A Kisfilmek a nagyvilágból a zenekar eddigi leghosszabb és legtöbb dalt tartalmazó albuma, de az énekes-gitáros Szűcs Krisztiánnal és a billentyűs Takács Zoltánnal (alias Jappán) készült beszélgetésünkből kiderül, hogy ez lett a legjobban sikerült munkájuk is egyben.

– Miért kellett két évet várnunk az albumra ?
Szűcs Krisztián: – Nem tartom feltétlenül követelménynek, hogy egy zenekar minden évben lemezt adjon ki. Maga a zenei anyag már nyáron készen volt, tehát ha úgy jöttek volna ki a dolgaink, akkor sokkal hamarabb kézbe vehették volna az érdeklődők a korongot. Nagyjából fél évet csúsztunk, főleg rajtunk kívül álló okokból. Persze ezt egy cseppet sem bánjuk, hisz az előző lemeznek is kell hagyni kifutási időt.
– Érdekes az új produkció címe, egyfajta retroérzést tükröz. Jól gondolom ?
Takács Zoltán: – A retro talán csak annyiban igaz, hogy mindenki emlékezik arra a bizonyos Kisfilmek a nagyvilágból címet viselő sorozatra. A cím már a Cukor munkálatainál is felmerült, de akkor végül nem emellett döntöttünk. Mivel közben újra elindult az említett sorozat, még kevésbé beszélhetünk retróról. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy – bár ezt utólag vettük észre – olyan dalok születtek az új albumra, melyek mindegyike egy-egy hangulatot fog meg.
– A hangulatok hű visszaadása a Cukornak is egyik sajátossága volt. Mennyiben változott azóta a zenekar hangzása, mennyiben módosult a mondanivalótok ?
Sz. K.: – A hangzásvilágról annyit érdemes tudni, hogy az elektronikus zene rejtelmeibe először a Cukor kapcsán vetettük bele magunkat. Kicsit túlságosan is rászabadultunk a gazdag választékra, néhol erősen hallatszik az elektronikus hatás, majd egy hirtelen váltás után megint a régi hangzásvilág érződik.
– Az elektronikus hatás nem lehet véletlen, hiszen ezúttal is a Neo két frontembere segített az album elkészítésében. Milyen volt velük együtt dolgozni ?
T. Z.: – Igazság szerint ők már abban a fázisban kapcsolódtak be a munkába, amikor minden hangszert felvettünk. Inkább produceri, hangszerelői teendőket láttak el a fiúk, és ezzel nem árultunk el semmi újat, hiszen már több mint három éve tart közöttünk a szakmai kapcsolat. – Krisztián, a Neóval olyannyira kölcsönös az együttműködés, hogy a lemezükön, mely a napokban jelenik meg, ismét énekelni fogsz. Igaz ez ?
Sz. K.: – Igen, bár egyelőre még csak kislemez és videoklip fog megjelenni. Ez utóbbi – reményeink szerint – sokkoló hatású lesz, erről most többet nem szeretnék elárulni, de nagyon komolynak ígérkezik a produkció. Az előző Neo-albumon is énekelgettem már, de az nem számított igazi együttműködésnek, hiszen egy kész dolgot raktak elém, amit már csak fel kellett venni.
– Másik producer-hangmérnökötök Berhnard Hahn. Milyen egy profi német szakemberrel együtt dolgozni ? Sok esetben a magyar zenekarok nagy-nagy rákfenéje, hogy nem találják meg a megfelelő embert, aki képviselni tudja az érdekeiket.
Sz. K.: – Bernie gyakorlatilag az összes eddigi HS7-lemezen közreműködött és sok mindent köszönhetünk neki. P elsősorban nem producer, hanem hangmérnök, de mivel kisipari eszközökkel dolgoztunk, azaz nem állt rendelkezésre megfelelő anyagi háttér, és mivel Magyarországon szerintünk nem is nagyon léteznek európai értelemben vett producerek, egy kicsit összetettebbé vált Bernie feladata. Globálisan tudja kezelni a zenekarral kapcsolatos teendőket, és az is nagyon fontos, hogy tényleg szereti a Heaven Street Seven zenéjét, mindig meghallja, mi az, amitől még jobb lehetne. Nem egyszerűen a spektrumanalizátort bűvöli addig, amíg a kívánt képet megkapja, hanem azt valósítja meg, ami tetszik neki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líceumi fórum a jó halálról

„ Az eutanázia nem kegyes, hanem jó halált jelent, lévén, hogy az eu görögül annyit tesz, jó.… Tovább olvasom