Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Kisebb falvak: kevés az érdeklődő az ingatlanok iránt

Edvén már 500 ezer forintért építési telekhez lehet jutni, a nagyobb, „népszerűbb” településeken ennek többszöröse az ár. A rábaközi ingatlanpiaci mutatók falvanként változnak.
A kistelepülések legnagyobb feladatai közé tartozik a lélekszám fogyásának megállítása. Az önkormányzatok több kedvezményt is adnak a falvakban letelepedőknek, de a legvonzóbb ezek közül az olcsó építési telek. A Kisalföld néhány rábaközi községben az ingatlanpiac alakulásának járt utána.

Érdeklődő nemigen akad

Edvén például hiába van értékesíthető ingatlan, érdeklődő nemigen akad. Imre László polgármestertől megtudtuk: legalább három, közművesített építési telek van a faluban magánkézben. Az 1500–1600 négyzetméteres területek piaci értéke körülbelül 500 ezer forint. Az önkormányzatnak is vannak telkei, de egyelőre nem közművesítik.
– Feleslegesen nem dobjuk ki a pénzt – magyarázta a polgármester. – Lehetőségünk lett volna pályázni a beruházásra, de annak az a feltétele, hogy a telkek 80 százalékát értékesítjük. Ezt viszont jelenleg nem tudjuk megígérni. Ha konkrét érdeklődés lesz, mi is léphetünk.
Edvén jó néhány üres házon is kint az „Eladó” tábla. Egy harminc-ötven éve épített otthon ára mintegy 5–6 millió forint. Ezekre már inkább felfigyelnek a vevők, például a külföldiek is. Velük azonban az állandó lakosok száma nem gyarapodik.

20 éve építettek utoljára

Szakács Lajos vadosfai polgármester arról számolt be a Kisalföldnek, hogy falujában körülbelül húsz esztendővel ezelőtt építettek utoljára házat. Telek ugyan lenne mind önkormányzati, mind magántulajdonban lévő, de adásvételi szerződést nagyon régen írtak alá a községben. Így a piaci árakról sem hallottunk információkat. A településen inkább keresik a régi házakat, jelenleg is van eladó, s az önkormányzat is árulja a volt tanítólakást. A meghirdetett árak 2–2,5 millió forint körül alakulnak.

Egy telek vevőre vár

Vitnyéden az elmúlt években körülbelül 15 új házat húztak fel, az önkormányzat hat építési telekkel „járult hozzá” a falu fejlődéséhez. Tóth Kálmán polgármester elmondta: egy telkük maradt meg, ami vevőre vár. A községben magánkézben 30–40 beépítésre alkalmas ingatlan van. Áruk 2500 és 3000 forint között mozog négyzetméterenként.
– Van még önkormányzati terület, amelyen körülbelül 50 további építési telket tudnánk kialakítani – jegyezte meg Tóth Kálmán.
Bogyoszlón tíz év alatt nyolc építési telket értékesített az önkormányzat, beépítési kötelezettséggel, de jelképes, 500 forint négyzetméterenkénti áron. Kránitz Lajos polgármester úgy tájékoztatott, csak egyetlen telkük maradt, de már arra is akadt jelentkező.
– A helybeliek tulajdonában számos építési terület van, de azokat jóval drágábban kínálják, mint az önkormányzat. Akadnak üres házak is a faluban, többnyire vevőt is sikerült már találni rájuk – tette hozzá a bogyoszlói polgármester.

Önkormányzati telekre építkeztek

A bogyoszlói Varga család új otthonában lakik a faluban. Ahogy Varga Zoltánné fogalmazott: férje idevalósi, az önkormányzati telek olcsó volt, így meg sem fordult a fejükben, hogy máshol kezdik meg közös életüket. A fiatalasszony érdeklődésünkre elmondta: a településen minden szolgáltatást megtalálnak. Sőt, manapság, a „zenélő autók” korában házhoz visznek nekik mindent, amire szükségük lehet. „Annak idején kapóra jött nekünk, hogy az önkormányzat tudott kedvezményesen építési telket biztosítani. Így maradtunk Bogyoszlón. Nem vagyunk hátrányban a nagyobb helyeken élőkkel szemben, itt is mindent megkapunk, ami kell. Az igaz, hogy az iskola felső tagozata van csak helyben, az alsósok Szilsárkányban tanulnak, de emiatt szerintem semmilyen hátrány nem éri őket. Azt hiszem, élvezik is” – mondta Varga Zoltánné.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkerülhető az osztrák adóhátralék

Az új osztrák adójogszabályok szerint az Ausztriában dolgozó, de ott lakóhellyel nem rendelkező… Tovább olvasom