Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Kirúgták a nővért, aki formalint itatott a beteggel

Egy nővér elbocsátásával, két ápolónő fegyelmijével ért véget a soproni kórház formalinos műhibaügyének belső vizsgálata. A betegnek megítélendő kártérítés mértéke azonban még kérdéses.

Óriási megrökönyödést váltott ki a közvéleményben az a nővéri műhiba, ami egy műtétre várakozó soproni nyugdíjas asszonnyal történt.

Várnagy Mihályné a hajnali órában azonnal szólt a nővérnek, hogy valami nincs rendjén a „béltisztító folyadékkal", amit meg kell innia. Elmondta, hogy szörnyű fájdalmat érez – mint az később kiderült, hígított formalint itattak vele tévedésből –, ám a nővér elintézte a panaszt annyival, hogy mindez azért van, mert a folyadékot kortyokban kellett volna meginnia.

A beteg hányt, igen erős belső fájdalmak kínozták, de – mint azt lánya, Porubszky Lajosné is megemlítette – senki nem törődött édesanyjával, csak több óra elteltével, a végül is elhalasztott műtétje előtt, 11 órakor látta orvos. Ezt követően Budapesten, a toxikológiai intézetben ápolták két hétig.

Nővéri műhiba után pár héttel Várnagy Mihályné Ádám és Virág dédunokájával, valamint egyik lányával, Porubszky Lajosnéval. Fotó: Magasi
Nővéri műhiba után pár héttel Várnagy Mihályné Ádám és Virág dédunokájával, valamint egyik lányával, Porubszky Lajosnéval. Fotó: Magasi


– Édesanyám ügyében lezárult a kórház belső vizsgálata, ennek eredményét velünk is közölte a kórház vezetése – mondta érdeklődésünkre Porubszky Lajosné. – Az intézmény egyértelműen elismerte felelősségét a történtek miatt. Egy nővért, aki tizenhat évig dolgozott a kórházban, elbocsátottak, kettő pedig fegyelmiben részesült. A lehetséges kártérítésről a kórház részéről azonban konkrétum vagy ajánlattétel nem hangzott el, ezért ügyvédet fogadtunk.

Az elmondottakat megerősítette dr. Korányi László, a kórház orvos igazgatója. Ugyanakkor tudatta, várják az érintett beteg benyújtandó kártérítési igényét mint tárgyalási alapot. Annak valóságtartalmát és reális mértékét ügyvédek, illetve a biztosító fogja eldönteni.
Karácsonykor szerettei körében. Várnagy Mihálynét több mint három hete hozták haza a budapesti toxikológiai intézetből. Annak örül a legjobban, hogy a karácsonyt szerettei körében töltheti, három gyermekével, négy unokájával és három dédunokájával. Aggasztja viszont, hogy állandóan fáj a gyomra, csak pépes ételt tud enni, étkezés közben pedig torka irritációja miatt állandóan köhögnie kell. Vesepanaszai miatt úgy gondolja, veseelégtelenség is származott a nővéri műhibából. Legközelebb január 10-én megy kontrollvizsgálatra a soproni kórházba, ahol január vége felé a novemberben elmaradt műtétjét is elvégezhetik.


Olvasóink írták

 • 11. Goldmund 2010. december 26. 09:53
  „3. és 10. hsz-ra:
  Ha ez így van, akkor nagy baj, hogy az orvos felelősségével nem foglalkoznak! Csodálom, hogy nincs rendőrségi nyomozás foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

  Ezzel együtt is: fel kéne címkézni minden üveget, hogy bélmosó folyadék, vagy más van benne. Így ha egy üveg jelöletlen lenne (mert pl. az orvos maszekcélra akarja kilopni), az eleve gyanús lenne és nem adnák be senkinek ukk-mukk-fukk.
  Persze bele is szagolhatott volna a nővér, de egy dolgozó szaglásán sem múlhat egy beteg (esetleg maradandó) egészségkárosodása.”
 • 10. HarconaMarcos 2010. december 24. 18:33
  „Csaba (aki király), az sajnos úgy volt, ahogy a 3. hozzászólásban megírták - csak kicsit bonyolultan.
  Az orvos a magánrendelése miatt tartott olyan szert a rendelőben, aminek nem is lett volna szabad ott lennie. Ha van egy csöpp esze a nővérnek, akkor bepereli mind a kórházat, mind az orvost. Persze, ha megszagolja, akkor kiderül, de nem hiszem, hogy az összes nővér, szakács, stb. előbb megszagolja, hogy valamelyik kollégája nem tett-e mérget a szekrénybe, hűtőbe, stb. :-/”
 • 9. CsabaKiraly 2010. december 24. 18:02
  „Szerintem meguszta elbocsajtassal. 15 evet adtam volna neki ember-olesi-kiserlet vaddal. Az ilyen aljas szemet "novernek" nincs helye a korhazban.”
 • 8. meir 2010. december 24. 17:38
  „hulye egy focim!!
  -"kirugtak a novert aki formalint itatott a beteggel...."-
  nana hogy kirugtak!! jol tettek!!
  miert, mit vartak itt egyesek hogy netan kituntetik erte??”
 • 7. oaxacaca 2010. december 23. 15:39
  „Falvédőcske!Egy fegyelmi még nem a világ!”
 • 6. öröksoproni 2010. december 23. 12:31
  „Vagy egyre több ilyen eset kerül napvilágra, vagy tényleg több is történik. MIndenesetre itt az ideje, hogy komolyan vegyék az illetékesek a szakemberek hiányát és az ott dolgozók túlterheltségét a kórházakban.”
 • 5. Csetneky 2010. december 23. 10:56
  „Bátor az idős hölgy, ha ezek után tesz még egy kísérletet ebben a kórházban. Vagy csak nincs más lehetősége. Egyénként a kép jobb oldalán látható séró lenyűgöző!”
 • 4. orion1 2010. december 23. 10:14
  „Egy nővér, aki 16 éve ott dolgozik, szerintem nem szabadott volna kirugni, pláne ha csak annyi a bűne, hogy "ugyan, kortyokban kellett volna meginni", mert az orvos is ezt mondta volna (99%). Kérdés, hogy ugyanaz a nővér itatta-e meg a formalint, mint akinek később a beteg panaszkodott? Lehetett egy munkatársi kicseszés is a háttérben.”
 • 3. most_jottem_a_falvedorol 2010. december 23. 10:02
  „- Gizikém, adja már be a betegnek a béltisztítót. - mondta az orvos.
  - Rendben Doktor úr, de hol van? - így a nővér.
  - Ott van a szekrényben, a polcon. - válaszolt az orvos.

  Sajnos "valaki" előzőleg, jelöletlen üvegben odatette a formalint is, mert céljai voltak vele... Magáncélú felhasználás... Magánrendeléscélú felhasználásra. Ugye doktor úr?
  Valakinek a beteget is meg kellett volna vizsgálni. Ugye doktor úr?

  Egy ember elveszítette a munkáját, kettő fegyelmit kapott. A doktor úr pedig teszi tovább a dolgát. Gyógyít, beteget vizsgál (néha), viszi a maszekba a formalint.

  Mindenki szerint rendben van ez így? Főigazgató Úr? Doktor úr?

  Boldog Karácsonyt!

  u.i.:
  Mindez persze kitalált történet és megtörtént eseményekhez való hasonlósága a véletlen műve.”
 • 2. annobon 2010. december 23. 09:50
  „"Egy nővért, aki tizenhat évig dolgozott a kórházban, elbocsátottak, kettő pedig fegyelmiben részesült" Sajnos a jelen esetnél az, hogy az elbocsátott nővér hány évig dolgozott a kórházban, abszolút irreleváns! Ez egy olyan felelősségteljes munka, amit kezdő munkavállalóként és akár több évtizedes gyakorlattal a háta mögött is egyformán lelkiismeretesen és maximális odafigyeléssel kell(ene) ellátni...”
 • 1. Jandex 2010. december 23. 08:54
  „Vajon miért csak 11-kor látta orvos?
  Akkor most a "nővérke" folytatja a sógoroknál?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: nem akar háborúzni a sajtóval a kormány

Nem az a kormány célja, hogy a magyar sajtóval háborúzzon, hiszen az ilyen harcot a konzervatív… Tovább olvasom