Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Kinyitnák a zsilipet a Fertőn

Már csak húsz centiméternyi víz hiányzik a Fertő tóból, hogy elérje az engedélyezett átlagos – 70–80 centiméter – szintet. Amennyiben folytatódik a mostani csapadékos időjárás, kísérletképpen kinyitják a sarródi zsilipet.
Gyorsabban regenerálódik a Fertő tó, amint azt a szakemberek előzetesen jósolták. A csapadékos időjárás hatására egyre magasabb a tó vízállása.
A legújabb mérések szerint a mostani állás húsz centiméterrel marad el a természetestől.
– A növekvő víz azt is jelenti, hogy csökken a nádas nagysága – mondja Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. – Egye-

lőre azonban értékes területek, esetleg épületek nincsenek veszélyben. Az, hogy a nádasok is víz alá kerülnek, abból a szempontból jó, hogy a felhalmozott szerves anyag gyorsabban távozik az érintett részekről. Az osztrák–magyar vízügyi megállapodás azonban rögzíti, hogy mekkora vízállásnál lehet felnyitni a sarródi zsilipet. A mostani helyzet alapján ez még tilos, de nem jelenti azt, hogy idén ne lenne esély a kinyitásra.
Janák Emil hozzátette, a Hanság-főcsatorna kotrását az osztrák fél anyagilag is támogatta. Erre azért volt szükség, hogy egy nagyobb árvíz esetén gyorsabban ereszthessük le a tavat. – A csatornát ugyanakkor éles helyzetben még nem próbáltuk ki – folytatta az igazgató. – Amennyiben marad a mostani esős idő, akkor terveink szerint kinyitjuk a zsilipet és megvizsgáljuk az áteresztőképességét. Természetesen csak akkora mértékben, hogy feleslegesen egyetlen litert se vezessünk el. Az élővilág szempontjából a magas vízszint lenne a megfelelő. Gond azonban, hogy a tó ausztriai oldalát szinte teljesen beépítették. Még a csekély mértékű vízmagasság-növekedés is jelentős károkat okozhatna. Ennek a problémának a feloldása a következő évek nagy feladata lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak… Tovább olvasom