Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kinek használnak a depresszió ellenszerei?

Sokan tablettáktól várják a gyógyulást, pedig túl sok gyógyszert fogyasztunk.

Gyógyszerfogyasztó, sőt: gyógyszert pazarló nép vagyunk, hiszen a mind drágábban megvásárolt medicinák egyötöde végül a szemétbe kerül. Ám, amíg sokan a tablettáktól várják a gyógyulást, mások a gyógyszerlobbi kapzsiságát hibáztatják a túlzott gyógyszerhasználatért. Az így érvelőknek kapóra jött az a vita, ami a depresszió kezelése során használatos gyógyszerek körül robbant ki. 

A depresszió ma a világon a harmadik legtöbb kárt okozó betegség - olvasható ki az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO adataiból.   Ugyanakkor világszerte aluldiagnosztizált. Nálunk az érintett betegek jelentős része semmilyen kezelésben sem részesül, mivel orvoshoz sem fordulnak. Magyarországon sajnos bagatellizálják ezt a betegséget, amit súlyosbít, hogy a társadalom megbélyegzi azokat, akik kóros pszichiátriai tünetekkel küszködnek. Pedig a depresszió - a tévhitekkel szemben - nem egyszerű "hétköznapi" szomorúság, vagy éppen rosszkedv, hanem pontos, diagnosztikailag meghatározott, a szakorvosok által felállítható mentális kórkép.  

Kelet-Közép-Európa és benne hazánk népének, történelméből adódóan - szinte sohasem adatott meg több generáción keresztül a nyugodt fejlődés lehetősége. Minden nemzedéknek valamilyen gazdasági, politikai, társadalmi, vagy háborús krízist kellett átélnie. Emiatt kevésbé alakult ki a napi gondokkal megküzdeni képes, egészséges, stressz-tűrő személyiség. A felmérések azt mutatják, hogy a lakosság nagy része nem képes a mély társadalmi-gazdasági átalakulással járó idegi-pszichikai terhelést feldolgozni. Ezért nőtt a depressziótól, szorongástól és az ezekből származó, úgynevezett pszichoszomatikus tünetektől és betegségektől szenvedők száma.  

E sajátos körülmények között fokozott szükség lenne az orvostudomány és az egészségügy szellemi és anyagi erőinek összpontosítására. Ám, éppen e cél ellenébe hat, hogy nálunk az utóbbi években megszaporodtak a pszichiátria elleni akciók. Pár évvel ezelőtt a Szcientológiai Egyház indított e szakorvosok ellen támadást. A közelmúltban pedig egy közéleti folyóiratban megjelent cikk nyomán állt elő kiélezett helyzet. Az "antidepresszum vita" lényege az a vélekedés, hogy a depressziót bizonyos szakmai és üzleti érdekcsoportok mesterségesen tartják nagy figyelmet érdemlő betegségnek, mondván: valójában az a cél, hogy a pszichiáterek aká  indokolatlanul is felírjanak adott gyógyszereket, így teremtve folyamatos piacot a készítményeknek. Azt állítják: a   gyógyszergyártók és forgalmazók nyomására teszik ezt, miközben más   kezeléseket mellőznek.  

Dr. Túry Ferenc, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, egyetemi docens, a SOTE Magatartástudományi Intézet klinikai helyettese az ügy kapcsán nyomatékkal hangsúlyozza: a gyógyszerek felhasználását befolyásolja ugyan a gyógyszeripar, ám ez nem újkeletű kérdés. Mindenhol, ahol megjelenik az ipari érdek, létezhetnek torzulások, s persze korrupció is. A gyakorlatban azonban - bár a gyógyszerek kellő indok nélküli használata is előfordulhat - a depresszió ellátatlansága dominálja a kérdéskört. A betegek jelentős hányada nem kap semmilyen kezelést, mert ki sem derül a depressziója, a tüneteket ő maga, s környezete is másképp magyarázza. Ezért az eddiginél sokkal több energiát kellene fordítani - össztársadalmi szinten - a depresszió felismerésére és megfelelő kezelésére. Az ilyen vitának a közmédiában való megjelenése azonban ellenirányban hat, elriasztja a betegeket.  

A gyógyult betegek tömege a legjobb reklámhordozó. Az  antidepresszívumok, e betegség elleni gyógyszerek használnak,   segítenek. Aki látott már súlyos depressziót egy-két hét után drámai   módon javulni ezektől a szerektől, az többé nem vitatja a medicinák   fontosságát. Természetesen az antidepresszívumoknak, mint más   gyógyszereknek is, vannak mellékhatásaik, amelyeket a gyógyszeradás   kapcsán gondosan elemezni kell - de hát ez is a pszichiáter feladata. 

Dr. Túry Ferenc az antidepresszum-vita legfőbb kárának az orvosellenes beállítódás fokozódását tartja. Mint megjegyezte, aki nem volt depressziós, s családtagjai sem érintettek e témakörben, nemigen képes a depresszióról meggondoltan állást foglalni. Viszont   akik valamilyen módon már átélték ezt a betegséget, pontosan tudják, hogy a gyógyszer ugyan nem egyedüli megoldás, de a leghatékonyabb segítség a depressziótól való minél gyorsabb megszabaduláshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féner Tamás

Tovább olvasom