Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Kimarad a Magyar Koalíció Pártja az új szlovák kormányból

Kimarad a Magyar Koalíció Pártja az új szlovák kormányból, mert a választásokon győztes szociáldemokrata Smer elnöke, Robert Fico szerdán este bejelentette: a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) szándékozik kormányt alakítani.
Kimarad a Magyar Koalíció Pártja az új szlovák kormányból, mert a választásokon győztes szociáldemokrata Smer elnöke, Robert Fico szerdán este bejelentette: a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) szándékozik kormányt alakítani. Fico a döntést egyértelműnek nevezve úgy fogalmazott, hogy pártja ezt a két politikai erőt "hívja meg a kormányba," ahol azonban sem Slota, sem Meciar nem kap majd tárcát. Arra a kérdésre válaszolva, vajon a két ambíciózus politikus már értesült-e arról, hogy nem ülhet miniszteri székbe, Fico azt mondta: "Így szólt a megállapodás."

Elemzők első következtetése szerint a szociáldemokraták nem kényszerűség nyomán, hanem régen elhatározott szándékuk szerint döntöttek Slota és Meciar pártja mellett.

Az ilyen koalíció lehetőségét a sajtó a választások óta úgynevezett katasztrófa-koalícióként emlegeti, mert a szélsőséges magyarellenességéről elhíresült és a belügyminiszteri posztra igényt tartó Slota pártjának kormányzati szerepével - Bugár Béla szavai szerint - Szlovákiában vége lesz a nyolc éve tartó nemzetiségi békének.

Fico kijelentette: a nemzetiségi jogok nem sérülnek, kormányának nem szándéka a status quo megváltoztatása.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 1998 óta két cikluson át kormányzati szerepet játszhatott Mikulás Dzurinda mindkét kormányában. Az MKP ezek után eddigi koalíciós partnereivel: a Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Pártal (SDKÚ-DS), és a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) együtt ellenzékbe vonul. Hármójuknak összesen 65 mandátuma lesz a parlamentben, ahol a választáson 50 mandátumhoz jutott Smer az SNS 20 és az LS-HZDS 15 mandátumával együtt 85 mandátummal birtokol majd.

A 150 tagú törvényhozásban az egyszerű többséghez 76 szavazatra van szükség. Ján Slota nacionalista pártja 1994-től 1998-ig volt jelen Vladimír Meciar első kormányában, amelynek európai szalonképtelensége miatt Szlovákiát nem vették fel a NATO-ba, és lenullázódtak uniós csatlakozásának esélyei is.

Az akkori HZDS-SNS-kormány alatt a szlovákiai magyar nemzeti közösséget jogkorlátozások sora sújtotta. A nacionalista kormányerők még a kétnyelvű, szlovák-magyar iskolai bizonyítványokat sem tűrték meg. A Meciar-kormány 1998-as bukása óta együtt kormányzó jobbközép koalíció, kemény megszorítások árán végrehajtott reformjainak köszönhetően, a régió élvonalába emelte az ország gazdaságát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások… Tovább olvasom