Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Kilencezer aláírás a szociális ágazatot sújtó megszorítások ellen

Kilencezer aláírással petíciót nyújtott át az ágazatot sújtó megszorítások ellen a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete (SzESzE) a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SzMM) képviselőjének - mondta az iratokat átadó Németh Sándor, a SzESzE elnöke demonstrációjuk közben az MTI-nek szombaton Budapesten.

A tárca épülete előtti, néhány tucat résztvevővel zajló tiltakozáson az elnök nyilatkozatában rámutatott: mintegy 14 milliárd forintot, költségvetési tételenként átlagosan 10-11 százalékot von ki a szociális szférából a 2010-es büdzsé a tervezet szerint, amelyről hétfőn szavaznak az Országgyűlésben.

Az elnök kifejtette, hogy többek között az idősotthoni, illetve a pszichiátriai és demens betegek ellátását érintik érzékenyen a megszorítások. A nappali, úgynevezett alapellátás állami finanszírozásának feltételeit is megszigorították, ugyanis ahhoz, hogy költségvetési támogatásban részesüljön egy szociális intézmény, jövőre már legalább két ellátási formát kell nyújtania, míg eddig elegendő volt egy is. Így például étkeztetésnek és idősek klubjának is működnie kell egy szociális otthonban, hogy állami pénzhez jusson.

Ezek a feltételek a kistelepüléseken nehezebben teljesülnek, mint városon, őket tehát jobban sújtja a jövő évi költségvetés összegének csökkenése. A mintegy 3200 magyarországi településből most hozzávetőleg csak 2500-ban működik szociális alapszolgáltatás annak ellenére, hogy ezt jogszabály teszi kötelezővé.

A 2010-es negatív változások ezt a számot még alacsonyabbá tehetik, mert sok idősek otthona nem felel majd meg az állam által előírt kritériumoknak, így kénytelenek lesznek felhagyni működésükkel - mondta Németh Sándor.

Szerinte mire ezeket a rossz irányú változásokat az emberek észreveszik, eltelik majd mintegy fél év, ők pedig éppen azért demonstrálnak, hogy ezekre a veszélyekre előre felhívják a társadalom figyelmét, noha konkrétan ettől a tüntetéstől "túl sok eredményt nem várnak".

Tájékoztatása szerint jelenleg Magyarországon a szociális ellátói intézményrendszer 55 ezer férőhellyel rendelkezik, ebben benne vannak a hajléktalanszállók is.

A petíció átvételekor Nyári János, az SzMM vezető főtanácsosa nem kívánta kommentálni az eseményeket. A demonstráción táblákon olvasható volt egyebek mellett: "Mi gondozunk, ti gondot okoztok", "100 milliós BKV-végkielégítés 10 ezer szociális ellátott helyzetén lényegesen javítana", és kitettek egy kalapot is, hogy pénzt gyűjtsenek az ellátottak étkeztetésére.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. november 28. 17:31
    „Ezeknek aztán lehet az aláírást gyűjteni! Lehet,hogy pár száz éve az úton állo banditáknak is gyűjtöttek aláírást? Mert az is reménytelen volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP-választmány Mesterházyt javasolja kormányfőjelöltnek

Az MSZP országos elnöksége és választmánya közös javaslatként terjeszti a december 12-i… Tovább olvasom