Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Kilenc törvénnyel zárja az idei parlamenti idényt a kormány

A kormány kilenc törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek még pénteken, köztük az új polgári törvénykönyv hatályba lépéséről (Ptké.) szólót.


Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek elmondta, hogy a most benyújtott törvényjavaslatok még az idén eljuthatnak a zárószavazásig. Hozzátette: azokról a javaslatokról, amelyeket ez után terjesztenek a Ház elé, normál menetrendben csak a tavaszi ülésszakon születhet döntés. A tavaszi ülésszak a országgyűlési választások miatt rövidebb lesz megszokottnál.

A most benyújtott előterjesztések között szerepel a polgári törvénykönyv hatályba lépéséről és végrehajtásáról szóló (Ptké.) törvénymódosítás, amely azt tartalmazza, hogy a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek visszaküldött új polgári törvénykönyv 2010. május 1-jén lép hatályba. A visszaküldött Ptk.-ról várhatóan november 9-én szavaz az országgyűlés. A jogszabály hatályba lépéséről külön törvénynek kell rendelkeznie, a Ptké.-nek, amely elsősorban a Ptk. hatályba lépésével hatályukat vesztő törvényeket, a kapcsolódó törvénymódosításokat, valamint a szükséges végrehajtási és átmeneti rendelkezéseket tartalmazza. Az új Ptk.-val van összefüggésben a nagykorú személy döntéshozatalának és jognyilatkozata megtételének segítéséhez kapcsolódó polgári nem peres eljárásokról szóló törvényjavaslat, valamint a gondnokoltak és gondnokaik, a támogatott személyek és támogatóik, valamint az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról szóló előterjesztés.

Az alapítványok elektronikus nyilvántartásáról, valamint a nyilvántartásból történő adatszolgáltatásról szóló javaslat megteremti az alapítványok adatainak országos, nyilvános, közhiteles és elektronikus nyilvántartásban történő rögzítésének, valamint az ezen adatokhoz való hozzáférés szabályait. A lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvény módosítása szerint a jövőben nemcsak a munkáltatói felmondás következtében, hanem a közös megegyezéssel munkanélkülivé váltak számára is elérhető lesz az állami garanciavállalás, és meghosszabbítják az államilag garantált hitel iránti igény benyújtásának határidejét is.

A magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslat alapján magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak 2013-tól a magánnyugdíj-pénztárak. A változtatást az indokolja, hogy a járadékszolgáltatást kiszámítható és előre tervezhető módon, megfelelő stabilitással biztosítsa, ugyanakkor az intézményrendszert biztosabbá és ellenőrizhetőbbé tegye. Az egységes, átfogó európai közösségi szabályozás megteremtésével indokolják a Nemzeti Akkreditáló Testület szervezetéről, feladat- és hatásköréről, valamint eljárásáról szóló törvény módosítását.

Ugyancsak európai uniós kötelezettség és az akkreditálással kapcsolatos a megfelelőség-értékelő szervezetek tevékenységéről szóló előterjesztés. A Ház előtt van az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat, amely az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás helyébe egy új, egyszerűsített adminisztrációval létesíthető munkaviszony szabályainak meghatározására irányul.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. november 01. 19:31
    „Lesz elég ügyvéd, hogy tolmácsoljon a Tábla és a Ledfelsőbb Bíróságnak, ha egyszer a jogképzetlen embereket onnan kizárták ebben az országban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: még alacsony az oltási arány

Magyarország egyelőre nem használta ki azt a haladékot, amelyet az újinfluenza-vírus terjedésében az… Tovább olvasom