Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Kifogásolt állami ingatlanhasznosítás Balatonlellén

Móring József Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő szerint nem tartotta be a balatonlellei, volt BM gyermeküdülő hasznosítási szerződésének feltételeit az Országos Cigány Önkormányzat mint bérlő, ezért fel kell szólítani az állami ingatlant bérbe adó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy bontsa fel a szerződést.

A politikus pénteken, az üdülő előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a cigány önkormányzat két évvel ezelőtt öt évre vette haszonbérbe a csaknem 1 milliárd forint értékű, Balatonlelle legfrekventáltabb helyén lévő, másfél hektáros vízparti üdülőt azzal, hogy ott országos szakképzési és szakmunkásképző központot létesít.

Azon túlmenően, hogy egy oktatási intézmény létesítése a turisztikai övezetben nem egyeztethető össze a település rendezési tervével, gondot okozott az elmúlt két nyáron, hogy - az ingatlanra kihelyezett táblával is ellentétben - az üdülőben nem gyermekek, hanem botrányos viselkedésű felnőttek nyaraltatása folyt - tette hozzá.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője, akit környékbeliek kerestek meg panaszaikkal, példaként említette: az ott nyaraló felnőttek viselkedéséről olyan fényképfelvételek is készültek, amelyen éppen sündisznót grilleznek, de érkezett panasz rájuk a közeli bevásárlóközpontból, és azért is, mert a térség legnépszerűbb strandjára fizetés nélkül, a víz felől érkeztek.

Mint kifejtette, többszöri egyeztetés és parlamenti kérdése után tart sajtótájékoztatót a problémáról, bízva abban, hogy így az a jövő szezonra megoldódik. A parlamentben feltett kérdésére a Pénzügyminisztérium államtitkára, Katona Tamás azt a választ adta, hogy az állami ingatlan közérdekű hasznosítása fontosabb kell, hogy legyen az az elleni magánérdekeknél.

A képviselő leszögezte: elfogadhatatlan közérdeknek nevezni egy olyan hasznosítást, ahol a bérlő nem tartja be az alapvető szabályokat, miközben az ingatlan hasznosítására a helyi önkormányzat és a szomszédos ingatlantulajdonosok is jelezték igényüket. Móring József Attila arról is beszámolt: a cigány önkormányzat, amely felújításokért cserébe vehette bérbe az ingatlant, azt állítja, hogy már 20 millió forintot elköltött a célra.

A politikus tudomása szerint azonban ennek nincs látszata, ezért a rendőrség is vizsgálja az esetet, az önkormányzatnál történt egyéb visszaélésekkel együtt.

Hozzátette, hogy a környékbeliek félnek, azért nem kívántak személyesen megszólalni az ügyben. Az MTI megkeresésére Kenéz István (független) polgármester annyit közölt: a tárgyalások jelenleg is zajlanak annak érdekében, hogy a következő szezonra megszűnjenek a gondok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírták a Déli Áramlat magyar projektcégének alapító szerződését

Aláírták a Déli Áramlat magyarországi projekttársaságának, a Déli Áramlat Magyarország Zrt.-nek az… Tovább olvasom