Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Kifizetik az agrárpénzeket

A mezőgazdasági területalapú támogatások igényléseit feldolgozták, április 30-ig kifizetik azokat.

Horváth László mihályi gazda
– A mezőgazdasági területalapú támogatások igényléseit feldolgozták, április 30-ig 99 százalékban kifizetik azokat – jelentette be Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A Kisalföld utánajárt a megyei adatoknak.

Légrádi Gábor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei vezetője arról számolt be lapunknak, hogy a szűkebb hazában – vasárnap éjfélig – mind a 7706 jogosultan benyújtott támogatási igényt feldolgozták. Ez valóban azt jelenti, hogy legkésőbb április 30-ig a nemzeti kiegészítéssel együtt mindenki megkapja járandóságát.
– Napi pontossággal nem tudunk adatokat szolgáltatni, az átutalások heti bontásban történnek – tájékoztatott a hivatalvezető. – Annyit azonban határozottan állíthatok, hogy az a 7494 személy, akinek az igénylését április 11-ig feldolgoztuk, már megkapta a pénzét. Ez több mint 97 százalékos teljesítés.

A hivatalvezetőtől megtudtuk, hogy egyelőre az európai uniós támogatások 80 százalékát – 14.390 forintot – tudnak utalni, illetve ehhez nemzeti kiegészítésként 7 ezer forintot hektáronként. Azért nem lehet szó teljes összegről, mert az uniónak jelentett 4 millió 355 ezer hektár mezőgazdaságilag művelt területnél nagyobb területre érkezett igénylés. Veszteség azonban nem éri az országot, hiszen az unió fix összeggel támogat: inkább az jelentett volna gondot, ha a valóságosnál több területet jelentünk be, mert ebben az esetben az unió a rendelkezésre álló keretösszeget a ténylegesen bejelentett terület arányára csökkenti... A lényeg, hogy ahány százaléka az ország által jelentett terület a ténylegesen megműveltnek, annyi százalékban várható a hektáronkénti támogatások kifizetése.

Lapunk, bármily hihetetlen, olyan gazdálkodót is talált, aki a tavalyi évre nem igényelte a területalapú támogatások kifizetését. Huber Ferenc, a Mezőörs határában 15 hektáron spárgát termelő Aspa-Top Bt. vezetője elmondta, a tavalyi termelési, ültetvénytelepítési gondok közepette lemaradtak az igénylésről. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy az ültetvényük létesítését jelentősen támogatta az állam. Idén azonban ők is az igénylők között lesznek.

Horváth László Mihályiban gyümölccsel és gabonával foglalkozik. A neki járó támogatás nyolcvan százalékát kapta meg eddig.
– Az agrárdemonstráció utolsó napján utalták a pénzt – mondta Horváth László. – Úgy tudom, azért késett a kifizetés, mert az egyik kisebb földterületem olyan táblában volt, amiben dupla igénylés mutatkozott. Persze a családi gazdák amúgy sem tartoznak most a nagyon támogatott réteghez, mondhatom, „rendszeridegenek" vagyunk. A kisebb termelők, társas gazdálkodók, vállalkozók ugyanis már régen megkapták a támogatást, a családi gazdák nem. Azt hiszem, a fennmaradt húsz százalékra esélyünk sincs, mint ahogy az agrár-környezetvédelmi pályázattól is elesünk. Nekem húsz hektár biogyümölcsösöm van, egy hasonló osztrák paraszt 1100 euró területalapú támogatást kap hektáronként, mi meg csak 396 eurót, ha kapunk egyáltalán.

Takács Lajos Dénesfán több mint harminc hektár támogatott földterülettel rendelkezik. A dotációnak viszont csak egy részét kapta meg.
– Úgy tudom, környezetemben az uniós támogatást a demonstráció után mindenki megkapta, nekem márciusban teljesítették a kifizetést. A 7 ezer forint hektáronkénti nemzeti támogatás viszont még mindig hiányzik – jegyezte meg a termelő.

Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere több mint százötven hektárnyi földje után várja a területalapú támogatást, ám ez idáig egyetlen fillért sem kapott.
– A megállapodáshoz képest jóval később kapjuk meg a támogatást. A tavaszi „menetrendemet" keresztülhúzta a késés. Probléma az is, hogy egyelőre csak hozzávetőlegesen lehet tudni, mennyi lesz a támogatás összege – mondja Schmatovich Mátyás.

Makay Tamás dunakiliti vállalkozó már megkapta a földalapú támogatást. Mint mondja, két hete érkezett meg az utolsó részlet. Ő hatvanhárom hektár után igényelte az állami pénzt, s örül, hogy nem kellett április végéig várnia.


Postázzák az idei kérelmeket

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a tavalyi kérelmezők számára megkezdte az idei egységes területalapú támogatás („SAPS") és a hozzá kapcsolódó nemzeti kiegészítő támogatások („Top-up") igényléséhez szükséges kérelemcsomagok postázását a termelőknek.
– Eddig mintegy 150 ezer gazdálkodó részére küldték már ki a csomagokat – adta hírül lapunknak Soproni Horváth Lajos sajtófőnök. A csomag tartalmazza az igényléshez szükséges formanyomtatványokat: a főlapot, az igénylő betétlapot, az egyedi blokktérképeket és a kitöltési útmutatót. A tavalyitól eltérően a formanyomtatványokat előnyomtatottan küldik, azaz már tartalmazzák a 2004-ben benyújtott igénylés legfontosabb adatait (név, regisztrációs szám, parcellaadatok). Az egyedi blokktérképek szintén az elmúlt évi igénylések alapján készültek el, s ez segíti a formanyomtatványok pontosabb kitöltését.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le a fejjel!

Tímár Péter legújabb filmje, a Le a fejjel! történelmi komédia: egy középkori pohárnok küzdelme… Tovább olvasom