Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Kifelé tart-e a válságból a hazai szállodapiac?

Felemás képet mutatnak az idegenforgalmi statisztikák. A vendégéjszakák száma nő, jelentősebb fejlesztésekre lenne szükség, azok viszont alig vannak. Az egyik kivétel éppen a győri ETO Park Hotel volt tavaly.
A KSH tavaly év végén kiadott adatai szerint 2012 első tíz hónapjában 8 százalékkal, 14,3 millió fölé nőtt a szállodai vendégéjszakák száma. Győr-Moson-Sopron megyében a férőhely-kihasználtság 4,1 százalékkal emelkedett, a bevételek 11,4 százalékkal nőttek. (Korábbi cikkünk a többi megyei adattal: A kevesebb vendég tovább maradt, 2013. január 2.)

Az új győri hotel különlegességét az egyedi környezet, a labdarúgó-stadion adja.
Az új győri hotel különlegességét az egyedi környezet, a labdarúgó-stadion adja.


– A kedvező trendek ellenére a befektetők továbbra is óvatosak a szállodapiacon, mivel a jövedelmezőség tekintetében még mindig magas kockázatokat látnak – jegyezte meg Hegedűs Attila, a BDO Hotel és Ingatlan ügyvezetője. – A szobák bruttó átlagára (14.700 forint) az első tíz hónapban mindössze 3,5 százalékkal múlta felül a tavalyi szintet, az árak a válságot követő zuhanás után jelenleg még mindig csak a 2007-es szintre tudtak visszakapaszkodni.

A szállodapiaci keresletnek időszakos lökést adhatnak a tavaly év végén lejárt SZÉP-kártyában még „bennragadt" milliárdok, melyekre már több hotel is attraktív csomagokat dolgozott ki, lehetővé téve azt is, hogy a tavaly kifizetett voucherek 2013-ban is felhasználhatók legyenek.
Az elmúlt három évben nyíltak ugyan új szállodák, ezek azonban még a válság kitörése előtt indított, jórészt EU-forrásokból részfinanszírozott projektek voltak. Tavaly mindössze 4–5 hotel nyílt Budapesten és a néhány érdekesebb kivételtől eltekintve (például a győri ETO Park) vidéken is jelentősen visszaestek a fejlesztések. A következő évben sem várható jelentősebb kínálatbővülés. Ez nemcsak a kereslet visszafogottságának, hanem a banki finanszírozás drasztikus visszaesésének a következménye.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MÁV működtethetné a HÉV-eket

A Budapest és Szentendre, Ráckeve, Gödöllő és Csömör között közlekedő HÉV-vonalak működtetése… Tovább olvasom